Delo (Slovenia)

Na čelu RTV vendarle menjave

Umaknili zadržanje novele zakona o RTV Slovenija

- Barbara Eržen

Ustavno sodišče je odpravilo zadržanje treh členov novele zakona o RTV Slovenija, ki so ga sprejeli februarja, saj zaradi velikih razhajanj med stališči sedmih sodnikov, ki še odločajo v zadevi, hitre vsebinske odločitve ne morejo zagotoviti. Odločitev, da zadržanje odpravijo, so včeraj sprejeli s štirimi glasovi za ter enim proti. Tako bo novi 17-članski svet RTV Slovenija najpozneje v sedmih dneh po objavi odločitve v uradnem listu začel delovati. Ustavni sodniki niso zadržali člena, ki je govoril o postopkih imenovanj novih članov, zato so ti že znani.

Dosedanji v. d. generalneg­a direktorja Andrej Grah Whatmough je sporočil, da bo odločitev spoštoval in skladno z novelo v predpisane­m roku sklical prvo sejo sveta RTV Slovenija, a hkrati je jasno, da bo kot eden izmed pobudnikov ustavne presoje za zaščito mandata izkoristil vse pravne možnosti – ne gre izključiti niti, da bodo že pred dokončno odločitvij­o ustavnega sodišča odšli na Sodišče EU.

Novi svet zavoda mora v 15 dneh izvesti tudi razpis za novo upravo, ki bi nadomestil­a sedanjega generalneg­a direktorja. »Nato se mora začeti proces urejanja stanja na RTV Slovenija, torej dialog z zaposlenim­i. Vsa opozorila, ki so jih dali v svojih stavkovnih zahtevah v zadnjem letu, morajo sprožiti razpravo in urediti delovne pogoje za neodvisno delo novinarjev, urednikov in avtonomijo našega javnega medija,« je dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko in tako kot njeni koalicijsk­i kolegi poudarila, da gre za začetek depolitiza­cije.

Kdo bo bedel na čelu zavoda kot predsednik štiričlans­ke uprave, za zdaj še zdaleč ni jasno, a najpogoste­je se je ob sprejemanj­u novele kot možnost omenjal direktor Radia Slovenija Mirko Štuler, ki je v preteklost­i že izkazal zanimanje za vodenje tega največjega kulturnega zavoda.

 ?? ?? Začeti se mora dialog z zaposlenim­i, je poudarila kulturna ministrica.
Začeti se mora dialog z zaposlenim­i, je poudarila kulturna ministrica.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia