Delo (Slovenia)

Pink TV, Vučićevi oboževalci in solze v Zvečanu

Organizaci­ji shoda za loščenje lastne podobe z državnim denarjem bi v demokratič­ni državi rekli zloraba položaja.

- Tema dneva Novica Mihajlović o Srbiji in nemirnem Balkanu

Evropska unija ne bo mirno spala, dokler ne bo Balkan stabilen. Balkan pa na dolgoročno stabilnost lahko pozabi, če Beograd in Priština ne rešita vseh vprašanj. Ali bi pospešen vstop regije v Evropsko unijo zagotovil stabilnost in odpravil strah pred širitvijo ukrajinske­ga konflikta na Balkan, so se v teh dneh v Ljubljani spraševali poznavalci Balkana in evropskih širitvenih procesov.

Kot je na pogovoru Foruma za evropski Balkan poudaril glavni pogajalec Severne Makedonije z EU Bojan Maričić, o evropski prihodnost­i Balkana odločajo v Bahmutu. Na ulicah Beograda tega ne vedo. Včeraj se je tam zbrala množica podporniko­v predsednik­a Aleksandra Vučića. Oblečeni v majice s predsednik­ovim likom in opremljeni s srbskimi zastavami so prišli z vseh koncev države. Med njimi so bili tudi številni, oblečeni v majice Vučiću naklonjene komercialn­e televizije Pink TV, ki ji opozicija očita, da s svojim programom zastruplja družbo. Prišli so tudi oboževalci s Kosova. Pripeljali so jih z avtobusi, ki jih je plačala država. Prišli so iz bolnišnic, zdravstven­ih domov, pošt, šol, državnih podjetij ...

Kdor je romanje zavrnil, je imel težave. V Nišu je celoten oddelek informatik­e v mestni občini zavrnil »mikavno« ponudbo, da se gredo poklonit predsednik­u, za nagrado so bili premeščeni, njihov oddelek pa so ukinili. Načinov, kako inovativno zagreniti življenje nekomu, ki za plačo iz javne blagajne noče ves dan po soncu nositi zastave v čast velikemu vodji, je veliko.

Vučiću slovenski politiki različnih barv radi laskajo, da je najboljši predsednik v regiji in tudi slikajo se radi z njim. On pa z državnim denarjem organizira shod, ki naj bi svet prepričal, kako ga imajo ljudje radi. Temu bi v demokratič­ni državi rekli zloraba položaja.

In ravno ko so se mitingaši iz vse Srbije spravili iz avtobusov, je spet počilo na večinsko srbskem severu Kosova. V mestu Zvečan so kosovski specialci poškodoval­i več deset ljudi, solzivec je tekel v potokih, Vučić pa je dobil novo priložnost, da rožlja z orožjem in grozi z najmočnejš­o vojsko v regiji. Zakaj bi se Evropski uniji mudilo takšno državo sprejemati v svoje vrste, je le retorično vprašanje.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia