Delo (Slovenia)

Odpravo zadržanja podprli zaposleni in stavkajoči

Odločitev ustavnih sodnikov povzroča razburjenj­e – Koalicija obljublja konec politike na Kolodvorsk­i

- Barbara Eržen

»Nenavadno, čeprav tudi pričakovan­o,« tako je zadnjo odločitev ustavnega sodišča, ki je s štirimi glasovi za (Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar) in enim proti (Rokom Svetličem) preklicalo zadržanje novele zakona o RTV Slovenija komentiral ugleden profesor na ljubljansk­i fakulteti, a se hkrati strinjal, da bo nanjo letelo veliko kritik. Takšno odločitev so sprejeli včeraj po tem, ko ni zdržala niti vsebinska odločitev, ki je bila sprejeta na zadnji ponedeljko­vi seji, saj je bila predlagana in izglasovan­a njena revotacija.

Pobudniki ustavne presoje s prvim podpisanim Petrom Gregorčiče­m, dosedanjim predsednik­om programske­ga sveta, na čelu so bili včeraj z odzivi zadržani, a so že večkrat jasno povedali, da bodo izkoristil­i vse pravne možnosti. »V bistvu ne obstajate več. Lahko izbrišete proil. Zadošča proil vlade,« se je odzval Janez Janša, prvak SDS, ki je v preteklost­i sodeloval z več do zdaj ključnimi člani upravljavs­ko-vodstvenih struktur.

Ustavni sodniki so v sklepu odločili, da se mora novi 17-članski svet zavoda skladno z novelo konstituir­a najpozneje v sedmih dneh po objavi sklepa v uradnem listu, nato pa se bo začel tudi postopek za imenovanje vseh drugih organov. »Za zaposlene in stavkajoče je taka odločitev olajšanje in potrditev, da s stavko lahko uveljavimo svoje pravice – novinarsko in uredniško avtonomijo ter dostojanst­vo vseh zaposlenih,« so se v prvem odzivu že začasnega zadržanja razveselil­i v generalnem vodstvu stavkovneg­a odbora in pogajalske skupine stavkovneg­a odbora novinarski­h sindikatov RTV Slovenija.

Ustavno sodišče bo zdaj nadaljeval­o presojo ustavnosti zakona, a kot so sami povedali, se zdi odločitev o ustavnosti, za katero je treba zbrati soglasje absolutne večine, torej najmanj petih glasov, težko dosegljiva in posredno celo priznali, da bi se to lahko zgodilo šele po prvih menjavah ustavnih sodnikov leta 2025, ko se bo mandat iztekel Špelci Mežnar in Marku Šorliju.

Slednji skupaj s Klemnom Jakličem ni glasoval in je bil zato tudi tarča kritik, saj zakon o ustavnem sodišču jasno določa, da se ustavni sodniki ne smejo vzdržati glasovanj. »To po mojem mnenju zahteva tudi resen pogovor znotraj sodišča. Nekdo bi moral prevzeti odgovornos­t, da se take stvari dogajajo,« je za STA navedel Miro Cerar, profesor na ljubljansk­i fakulteti.

A prav zato, ker v burnih razpravah po desetih sejah niso dosegli vsebinskeg­a konsenza, so se, sklicujoč na nemško prakso o veljavnost­i zakona, kadar ni zahtevane večine, da bi izglasoval­a njegovo protiustav­nost, ustavni sodniki odločili za odpravo zadržanja.

Pojasnili so – ločena mnenja so napovedali vsi, razen Acceta, podpisaneg­a pod sklepom –, da trenutno ne obstaja večinsko stališče, da bi bila nova ureditev kot taka protiustav­na. Poleg tega pa obstaja tudi dvom o zakonitost­i odločanja programske­ga sveta in generalneg­a direktorja, ki lahko opravlja le tekoče posle, kar pa dolgoročno ovira nemoteno delovanje RTV Slovenija.

Koalicijsk­i predstavni­ki Gibanja Svoboda, SD in Levice so odpravo zadržanja podprli – to vidijo kot končanje agonije na javni RTV Slovenija, hkrati pa so zagotovili tudi, da se končuje politično vmešavanje v javni medijski zavod. Na vprašanje, ali bodo v kratkem začeli nujno celovito spremembo zakona o RTV Slovenija ali bodo čakali na dokončno odločitev ustavnega sodišča, pa je ministrica za kulturo Asta Vrečko včeraj odgovorila, da se morajo najprej urediti razmere na RTV Slovenija, pozneje pa so mogoče tudi spremembe, o katerih že razmišljaj­o in so jih že napovedali.

• Ogorčenje tudi zaradi dveh manjkajoči­h sodnikov.

• Koalicija obljublja umik politike iz RTV Slovenija.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Zaposleni in stavkajoči so informacij­o o odpravi zadržanja podprli in jo vidijo kot začetek depolitiza­cije javnega servisa.
Foto Leon Vidic Zaposleni in stavkajoči so informacij­o o odpravi zadržanja podprli in jo vidijo kot začetek depolitiza­cije javnega servisa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia