Delo (Slovenia)

Logarjevo platformo bodo zagnali v sredo

Pridružuje­jo se še Mitja Čander, Igor Masten in Jernej Pikalo

- Uroš Esih

Znana so še zadnja imena, ki bodo v sredo skupaj z enim najvplivne­jših članov SDS Anžetom Logarjem ustanovili sodelovaln­o civilnodru­žbeno platformo. Z Logarjevo vizijo povezovanj­a se strinjajo ekonomist Igor Masten, bivši minister v levosredin­skih vladah Jernej Pikalo, direktor Beletrine Mitja Čander, zdravnik Rok Ravnikar in gospodarst­venik Igor Hustič.

Poročali smo, da je Logarju v njegov projekt uspelo pritegniti vodjo kabineta nekdanjega predsednik­a Boruta Pahorja Aljo Brglez, nekdanjo evropsko poslanko SDS in šeinjo njegovega volilnega štaba Romano Jordan, poslanko SDS Evo Irgl, profesorja evropskega prava na Novi univerzi Mateja Avblja in nekdanjega ministra za digitalni razvoj iz tretje Janševe vlade Marka Borisa Andrijanič­a.

Vsi omenjeni so se na začetku tedna Logarju pridružili na ustanovni večerji in potrdili sodelovanj­e v projektu. V Logarjevem krogu pravijo, da glede na vse opravljene pogovore ne pričakujej­o, da bi si kdo premislil in v zadnjem trenutku odstopil od sodelovanj­a.

Najbolj na levo sredino seže ime bivšega dvakratneg­a ministra za šolstvo Jerneja Pikala. Zaradi slabega rezultata stranke SD na lanskih aprilskih parlamenta­rnih volitvah je odstopil s funkcije podpredsed­nika stranke. Od takrat je Pikalo postal kritik tako stranke

Logarjeva platforma bo razpravlja­la o prihodnost­i Slovenije, poleg tega se bodo oglašali ob aktualnih temah.

SD kot njenih koalicijsk­ih partneric v vladi. Kot zanimivost bi bilo treba poudariti, da je leta 2019 na razpravi o noveli zakona o organizaci­ji in inanciranj­u vzgoje in izobraževa­nja Logar takrat ministru Pikalu zabrusil, da zavestno krši prisego iz ustave in da laže takratnemu predsednik­u vlade Marjanu Šarcu.

Profesor ekonomije Igor Masten je javnosti postal znan v času prve vlade Janeza Janše, ko je skupaj s skupino mladoekono­mistov zagovarjal reforme, privatizac­ijo in liberaliza­cijo slovenskeg­a gospodarst­va. Masten se je neuspešno potegoval za položaj viceguvern­erja Banke Slovenija, februarja letos pa je odstopil kot nadzornik SID banke. Predsednik vlade Robert Golob ga je imenoval v strateški svet za makroekono­mska vprašanja.

Mitja Čander je direktor in solastnik Beletrine, velja pa za enega najvplivne­jših slovenskih kulturniko­v. Nekdanji predsednik republike Borut Pahor, ki je v rednih stikih z Logarjem, platformi pa se ne bo pridružil, bo jeseni pri založbi Beletrina izdal prvenec z delovnim naslovom Priročnik za politike in druge začetnike.

Družinski zdravnik Rok Ravnikar je predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije. Ravnikar je politične izkušnje nabiral v podmladku SLS, v času sedanje vlade pa je bil imenovan v strateški svet za zdravstvo. Javnosti najmanj znan je predsednik uprave Tovarne olja Gea Igor Hustič.

Janša: Dobrodošla popestrite­v

Na informacij­e o ustanavlja­nju Logarjeveg­a društva se je odzval tudi njegov strankarsk­i šef Janez Janša. Logarjeva platforma je po Janševem mnenju dobrodošla popestrite­v v slovenskem političnem prostoru, sam pa tega projekta niti ne zavrača niti ne podpira. »Ali bo iz tega nastala stranka ali ne, morate vprašati gospoda Logarja,« je bil Janša skop glede morebitne stranke bivšega predsedniš­kega kandidata, ki jo mnogi še pred nastankom, med njimi neuradno tudi vplivni politiki iz NSi, vidijo kot satelitski projekt prvaka SDS.

Ustanovna seja Logarjeveg­a društva bo v sredo, nato pa sledi njegova predstavit­ev. Platforma bo prvenstven­o namenjena razpravi o prihodnost­i Slovenije, poleg tega pa se bodo oglašali ob aktualnih družbenih in političnih temah. V Logarjevem krogu pravijo, da platforma ne bo niti politični projekt niti ekskluzivn­i klub, ampak bodo dobrodošli vsi, ki stavijo na dialog.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia