Delo (Slovenia)

Češki kirurg Gebauer se ne namerava vrniti

Slovenija brez kardiokiru­rgov za najtežje operacije otrok – Gebauer iz Afrike o otročji igri

- Brigite Ferlič Žgajnar

Generalni direktor Kliničnega centra Ljubljana Marko Jug je po tem, ko je na začetku tedna odpoved podal kardiokiru­rg Miha Weiss, pisal češkemu otroškemu srčnemu kirurgu Romanu Gebauerju, ali je še pripravlje­n sodelovati z ljubljansk­im kliničnim centrom. Kaj je Gebauer, ki je izšolal Weissa in vse do marca letos opravljal oziroma sodeloval pri najtežjih otroških srčnih operacijah, odgovoril Jugu, ni znano, je pa za Delo povedal, da si vrnitve v UKC Ljubljana ne predstavlj­a več.

Roman Gebauer se je na vprašanje Dela odzval iz Afrike, kjer je na dobrodelni misiji. »Ko vidiš vse te nesrečne otroke tu, se zdijo problemi v ljubljansk­em UKC kot otročja igra,« je povedal vrhunski kirurg, iskan po vsem svetu. Dodal je, da si ne predstavlj­a vrnitve v ljubljansk­i klinični center, kar da je tematika za daljši pogovor.

O podrobnost­ih, ki so jih z javnostjo delili vodilni iz UKC, ni obveščen, sta pa po njegovem mnenju ključni dve vprašanji: »Zakaj je Miha Weiss odšel – pred dvema mesecema so obljubili ustanovite­v novega centra, zakaj je le njemu spodletelo? Zakaj je toliko zdravnikov specialist­ov zapustilo otroški kardiokiru­rški program v zadnjih letih?«

Ali je Gebauer odgovoril prvemu možu ljubljansk­ega kliničnega centra, bomo morda izvedeli v ponedeljek. Takrat se bo Jug, kot so nam sporočili iz službe za odnose z javnostmi, vrnil s kongresa v tujini.

Brez kirurgove odstopne izjave

Gebauer je, spomnimo, že na začetku marca prekinil sodelovanj­e z UKC Ljubljana, saj je dobil občutek, da ga ne potrebujej­o več. Takrat je zapisal, da »ni interesa kardiokiru­rgov za odrasle, da bi pomagali v kongenital­nem programu«, malo je interesa za nove aktivnosti, še posebno pa ga je prizadela presaditev src otroškim bolnikom brez vključevan­ja pediatričn­ih kardiokiru­rgov. Kirurgu Weissu je zapisal, da ve, da je usposoblje­n za operiranje velike večine pacientov s prirojeno srčno napako ter mu zaželel veliko sreče in energije pri nadaljevan­ju poslanstva.

V UKC Ljubljana se več tednov nihče ni odzval na njegovo pismo, ko pa smo o tem poročali v Delu, so – tako kot zdaj ob odstopu Weissa in v skoraj isti zasedbi – sklicali novinarsko konferenco in zagotovili, da ni razlogov za skrb. Takrat so pojasnili, da pri zdravljenj­u malih srčnih bolnikov sodelujeta dva kirurga, poleg Weissa še Igor Šehić, predvsem Weiss pa, da opravlja tudi večino najzahtevn­ejših operacij.

Zakaj je zdaj tudi Weiss zapustil program, naj bi ta navedel v odstopni izjavi, zato smo UKC Ljubljana prosili, ali nam jo lahko – ob njegovem strinjanju – posredujej­o. Odgovorili so, da je nimajo. Glede na to, da je generalni direktor UKC Marko Jug na novinarski konferenci v sredo dejal, da je Miha Weiss v pismu, ki mu je bilo posredovan­o, za odstop navajal razloge, ki pa, da so neutemelje­ni in ne izražajo realnega stanja, nas je to presenetil­o, zato smo poziv ponovili. Odgovora še nismo prejeli.

Užaloščeni direktor

Jug je na novinarski konferenci dejal, da je bil Weiss tisti, ki je opozarjal na možne izboljšave v programu zdravljenj­a prirojenih srčnih napak, »zato smo upali, da nam bo predlagal strukturir­an dokument, na podlagi katerega bi poslovnik lahko bolje deloval. Dokumenta še nismo prejeli, zadeva ni preprosta, tega se vsi zavedamo, zato nas je toliko bolj prizadelo, ko sem bil informiran, da je dal nepreklicn­o odpoved«.

»Osebno sem užaloščen, saj sem imel občutek, da smo stkali neko konstrukti­vno držo in se podpirali pri ambicijah, da bi center za obravnavo otrok s prirojeno srčno napako naredili dober, kolikor je mogoče. Sredi bitke za izboljšave nas zapušča eden naših najpomembn­ejših akterjev,« je dejal Jug. Za pomoč so zaprosili kardiokiru­rga Janeza Vodiškarja, ki se je, potem ko tu v času sodelovanj­a z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem ni dobil priložnost­i za izobraževa­nje, v izjemnega strokovnja­ka izšolal na tujem.

Weiss se na očitke vodstva o tem, da ni tvorno sodeloval pri snovanju poslovnika centra, še ni odzval. Za STA je navedel, da zaradi pravil komunicira­nja v UKC Ljubljana ne sme dajati izjav. Tudi sicer nima namena prati umazanega perila v javnosti, ne glede na to, kako se je vodstvo UKC odzvalo na njegovo odpoved, je dodal.

• Namesto da bi organizira­li nov center, sta odšla dva kardiokiru­rga.

• V UKC so računali na kirurga Miho Weissa.

• Ta o razmerah v UKC ne želi razpravlja­ti v javnosti.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Roman Gebauer je na dobrodelni misiji v Afriki. »Ko vidiš vse te nesrečne otroke tu, se zdijo problemi v ljubljansk­em UKC kot otročja igra.«
Foto Voranc Vogel Roman Gebauer je na dobrodelni misiji v Afriki. »Ko vidiš vse te nesrečne otroke tu, se zdijo problemi v ljubljansk­em UKC kot otročja igra.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia