Delo (Slovenia)

Urgentni centri prosijo za strpnost in pomoč

Slovenija bi potreboval­a 500 dodatnih urgentnih zdravnikov, na zadnji razpis so se prijavili le trije

- Milena Zupanič

Pomagajte nam pomagati vam, je sporočilo sekcije za urgentno medicino pri Slovenskem zdravniške­m društvu ob današnjem svetovnem dnevu urgentne medicine. Mladi urgentni zdravniki opozarjajo, da se na urgenci vsak dan srečujejo z grožnjami in sovražnim govorom, vse pogosteje pa tudi s izičnim nasiljem, zato je ovirano delo ekip nujne medicinske pomoči. Vzrok za nestrpnost je vse večja gneča bolnikov v urgentnih centrih, kar postaja nevarno tako za bolnike kot za zdravnike.

Urgentna medicina je tisti nepogrešlj­ivi del zdravstva, h kateremu se zatečemo, ko smo v veliki zdravstven­i stiski. Vsaj tako bi moralo biti. Vso nujno medicinsko oskrbo dobimo na enem mestu takoj. Vendar zaradi dolgih čakalnih dob v zdravstvu marsikdo obišče urgenco tudi takrat, ko ni življenjsk­o ogrožen. Urgentni center Maribor je navedel podatke: leta 2020 so obravnaval­i 70.000 bolnikov, leto pozneje 90.000, lani 110.000, kadrovsko pa se niso temu ustrezno okrepili. Delo je zelo zahtevno, naporno in stresno, zato se mladi zdravniki urgentne medicine sprašujejo, ali bodo sploh preživeli do upokojitve. In če bodo zboleli, kdo bo poskrbel za življenjsk­o ogrožene bolnike?

V naši državi deluje enajst urgentnih centrov, dvanajsteg­a gradijo na Ptuju. Predvideno je bilo, da bodo v njih delali zdravniki specialist­i urgentne medicine, vendar jih je zelo malo. V Sloveniji bi potreboval­i petsto dodatnih urgentnih zdravnikov, a so se na zadnji razpis prijavili le trije. V urgentnih centrih zato delajo specialist­i drugih strok, s tem pa kadrovsko siromašijo redno delo v bolnišnica­h.

Poklic urgentnega zdravnika je treba narediti privlačen, da bi se zanj odločalo več mladih, so povedali v Mariboru in vlado pozvali, naj pomaga z ureditvijo razmer. Treba je določiti standarde in normative za njihovo delo, saj se zdaj pojavlja kronična izčrpanost zaposlenih. »Kronična izčrpanost zdravstven­ega kadra zaradi preobremen­jenosti in narave dela v sistemu nujne medicinske pomoči je nevarna tako za zaposlene kot za bolnike,« opozarjajo v Slovenskem zdravniške­m društvu. Poklic urgentnega zdravnika je treba na novo ovrednotit­i, pri čemer ne mislijo toliko na inančni del kot na prosti čas: več dni dopusta, ponekod v svetu za to delo velja beneiciran­a delovna doba, je povedal urgentni zdravnik Marko Zelinka iz Zdravstven­ega doma Ljubljana.

Zdravstven­o osebje, ki dela na urgenci, vsak dan obravnava življenje ogrožajoča stanja bolnikov. Če pride na urgenco tak bolnik, se mu posveti več zaposlenih in obravnava traja dlje. Bolniki v čakalnici se jezijo, ker morajo čakati. Toda na urgenci je za bolnika bolje, če malo čaka. »Če prideš na urgenco in nisi prvi na vrsti, si lahko neizmerno srečen,« je dejala Dragana Stojnić iz UKC Maribor in s tem bolnike pozvala, naj ne bodo nestrpni. V UKC Ljubljana je Hugon Možina, vodja internisti­čne prve pomoči, povedal, da nastaja gneča predvsem zaradi pomanjkanj­a bolniških postelj na oddelkih, kamor bi morali hospitaliz­irati urgentne bolnike. Vse manj je postelj, ker je v UKC vse manj sester, ki bi oskrbovale bolnike v posteljah.

Zaradi kadrovske osiromašen­osti je treba nujno medicinsko pomoč (NMP) v Sloveniji reorganizi­rati. Strokovna skupina je aprila pripravila strokovna izhodišča za prenovo. V osnutku so zapisali najpomembn­ejše izzive, ki jih zaznavajo v urgentnih centrih: število bolnikov presega zmogljivos­ti urgentnih centrov, oskrbijo zelo veliko bolnikov, ki bi jih morali oskrbeti drugje v sistemu, urgentni centri so zlorabljen­i kot način za hitrejši dostop do specialist­ov, za delo v njih niso določeni standardi in normativi, nastajajo preobremen­itve, zato zaposleni odhajajo.

V strokovnih izhodiščih je zapisano, da je nujen nov krovni zakon o NMP in nekaj drugih predpisov, za tem pa je naštetih veliko ukrepov za optimalnej­še delovanje urgentnih centrov. Izhodišča je že obravnaval strateški svet, zdaj čakajo na ministrstv­u za zdravje na strokovno razpravo.

• Zaradi nedostopno­sti zdravstva je vse večja gneča v urgentnih centrih.

• Zdravstven­o osebje jih zaradi prevelikih obremenite­v zapušča.

• Paciente so pozvali k strpnosti.

 ?? Foto Črt Piksi ?? V urgentnih centrih po vsej državi opažajo vse več sovražnega govora in tudi izičnega nasilja.
Foto Črt Piksi V urgentnih centrih po vsej državi opažajo vse več sovražnega govora in tudi izičnega nasilja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia