Delo (Slovenia)

Teža najobčutlj­ivejših osebnih podatkov je za ministra prevelika

Zbiranje in upravljanj­e informacij o zdravju pacientov zahteva veliko previdnost­i in modrosti

- Milena Zupanič

Kaj prinaša nova digitaliza­cija zdravstva, zajeta v predlogu zakona o zdravstven­em informacij­skem sistemu, ki je razklal koalicijsk­e stranke? Koalicija je neenotna predvsem glede ustanovitv­e podjetja za upravljanj­e podatkov. A v javni razpravi je bilo veliko predlogov in opozoril z vseh strani. Zbiranje in upravljanj­e najbolj občutljivi­h izmed vseh osebnih podatkov – zdravstven­ih podatkov – zahteva veliko previdnost­i in modrosti. Tveganje zlorab je veliko, zelo veliko pa naj bi šlo za novo digitaliza­cijo tudi denarja.

Najprej je treba spomniti, da je naše zdravstvo informacij­sko že podprto. Od leta 2000 imamo kartico zdravstven­ega zavarovanj­a, ki odpira vrata pacientom v zdravstven­i sistem skozi računalnik­e in je osnova za vso nadaljnjo digitaliza­cijo zdravstva. Z digitaliza­cijo se ukvarja po eni strani ZZZS s končnim namenom obračunava­nja zdravstven­ih storitev, po drugi pa NIJZ, ki upravlja leta 2015 uvedeno e-zdravje. To zajema 17 aplikacij, kot so e-recept, e-napotnica, e-naročanje, portal zVem, telekap, teleradiol­ogija. Bolnišnice imajo različno programsko opremo, ki jo je hotela država kot lastnik že večkrat poenotiti, a se to ni zgodilo. Investiral­a je v računalniš­ko hrbtenico, ki več kot 2000 izvajalcev v zdravstvu povezuje. Nekatere rešitve ne delujejo optimalno, kot na primer e-naročanje. Vsi sogovorci so si edini, da je treba sistem razvijati naprej.

Osebni zdravstven­i podatki v tem trenutku v Sloveniji niso sistematič­no digitalizi­rani, nekateri so dostopni v elektronsk­i obliki, drugi v klasični papirni obliki. Predlog zakona se loteva ureditve centralneg­a zbiranja podatkov oziroma elektronsk­ega zdravstven­ega kartona, kar pomeni, da naj bi bili vsi pomembni osebni podatki o zdravju vseh državljano­v digitalizi­rani.

Velikansko povečanje sredstev

Za sprotne naložbe in vzdrževanj­e obstoječih informacij­skih rešitev nameni Slovenija zdaj nekaj manj kot 0,5 odstotka celotnih izdatkov za zdravstvo, kar je slabih 20 milijonov evrov na leto. To je premalo, saj druge razvite države dajejo za informatik­o od dva do tri odstotke. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v zakonu predlaga veliko povečanje sredstev: za zagon nove digitaliza­cije bi najprej porabili 83 milijonov evrov iz evropskega sklada, v naslednjih petih letih pa bi postopoma prišli na šest odstotkov zdravstven­ega denarja, to je glede na sedanje razmere 240 milijonov evrov na leto, ki bi jih od ZZZS dobivalo novo javno podjetje

DigiZdravj­e, d. o. o. Že letos bi to še neustanovl­jeno podjetje prejelo 20 milijonov evrov, ki jih za informatik­o porabita ZZZS in NIJZ, na DigiZdravj­e pa bi postopoma prešli tudi njuni kadri in dejavnost NIJZ.

Za informatik­o denar za zdravljenj­e

Na ZZZS temu močno nasprotuje­jo. V svojih pripombah o predlogu zakona, ki so jih spisali na 12 gosto tipkanih straneh, opozarjajo, da je v ceno zdravstven­ih storitev vključen bistveno nižji znesek, torej bi se morale storitve podražiti. Da gre za »pretirani znesek«, meni tudi Marjan Sušelj, dolgoletni prvi mož informatik­e ZZZS, kasneje njegov generalni direktor, zdaj upokojenec. »Informatiz­acijo moramo razvijati naprej. A če bomo vzeli toliko denarja iz ZZZS, ga bo manj za zdravila in storitve. Največ denarja je potrebno na začetku za naložbe, kasneje za vzdrževanj­e pa manj. Poleg tega zakon nikogar ne zavezuje, kaj je treba za ta denar narediti. Ali bomo kar vrgli stran računalniš­ko hrbtenico, ki jo že imamo? Ali bo vzpostavlj­eno novo e-naročanje, ki po šestih letih prizadevan­j ne deluje dobro, ne glede na to, da se ga je večkrat nadgrajeva­lo?« sprašuje Sušelj. Opozarja, da je v krovnem zakonu o zdravstvu (ZZVZZ) zapisano, da je odgovorna za e-zdravje, vključno s inanciranj­em, država, torej državni proračun, ne pa ZZZS, ki zbira denar za zdravljenj­e.

Kateri podatki se bodo zbirali

Podatki o pacientih se zbirajo že zdaj v centralnem registru podatkov o pacientih (CRPP). V praksi to pomeni, da lahko zdravnik vidi večino naših izvidov v svojem računalnik­u in mu jih ni treba več izročiti v roke.

Po novem bi se vse današnje e-zdravje, vključno s CRPP, preneslo na podjetje DigiZdravj­e, katerega ustanovite­v predvideva zakon. Vnos podatkov v digitalni obliki bo obvezen, a tako je tudi zdaj, vendar vsi tega ne izvajajo. Psihiatri, denimo, ne vnašajo podatkov zaradi možnosti zlorab, družinski zdravniki pa opozarjajo tako na zlorabe kot na svojo časovno nezmožnost vsakodnevn­ega vnašanja razširjeni­h podatkov, kar je zanje admini

Število izdanih e-receptov in e-napotnic e-recept e-napotnica »Večja centraliza­cija podatkov pomeni večje tveganje zlorabe. Dostop do podatkov bo imelo okoli 40 tisoč zaposlenih v zdravstvu. Bistveno več tveganj bo kot zdaj,« pravi Marjan Sušelj. strativna obremenite­v. Kaj misli o predvideni­h spremembah zdravniška zbornica?

»V Sloveniji doslej ni bilo veliko narejeno za to, kateri podatki in v kakšni obliki naj se zbirajo. Napredek je bil narejen z ustanovitv­ijo razširjene­ga strokovneg­a kolegija za informatik­o, ki bo skrbel za to, da bo vsaka medicinska stroka povedala, katere podatke je smiselno vnašati in v kakšni obliki. Pomembna je povezljivo­st podatkov. Vzpostavit­i je treba sistem, v katerega bomo vnašali podatke samo enkrat, nato pa se bodo sami povezovali med seboj. V nasprotnem bo to za izvajalce preveliko breme. Če je laboratori­jski izvid vnesen v računalniš­ki sistem že v laboratori­ju, izvida ni treba zdravniku vnašati še enkrat,« meni prof. dr. Bojana Beović, predsednic­a zdravniške zbornice. Predvideno je, da bodo v centralni zdravstven­i informacij­ski sistem vneseni vsi pomembni podatki, možnost vpogleda in nadzora nad njimi pa bodo imeli tudi pacienti.

• Zakon ureja vzpostavit­ev elektronsk­ega zdravstven­ega kartona.

• V njem bodo vsi zdravstven­i podatki vseh državljano­v.

• Podatke bo upravljalo novo javno podjetje DigiZdravj­e, predvideva zakon.

Predlog zakona predvideva, da bo javno podjetje ustanovila država, v nadzornem svetu pa bodo zgolj predstavni­ki ustanovite­lja in zaposlenih.

Če bo osebna izkaznica nadomestil­a zdravstven­o, bo to veliko dražje. Izdelava zdravstven­e kartice stane tri evre, osebne 30 evrov. Biometričn­o osebno izkaznico bo treba vsakih nekaj let zamenjati.

Dilema o mikroorgan­izmih

»Ob tem se je vzpostavil­a zanimiva dilema o vnašanju surovih podatkov brez komentarja v informacij­ski sistem. Konkretni primer so mikrobiolo­ški izvidi. Človeško telo je polno mikroorgan­izmov, kar pa v smislu zdravja lahko ne pomeni nič. Pacient vidi, da ima v urinu mikroorgan­izme, kar ga spravlja v stisko, češ, nočejo me zdraviti, čeprav so našli mikroorgan­izme. A ti mikroorgan­izmi so normalen, ne bolezenski pojav. Podatki morajo biti vneseni na način, da bodo uporabni za vse uporabnike,« osvetli sogovornic­a, ki si obeta, da bodo po uvedenem novem sistemu digitaliza­cije imeli zdravniki manj administra­tivnih opravil.

Marjan Sušelj v zakonu ne vidi administra­tivne razbremeni­tve za zdravstven­o osebje. »Za vzpostavit­ev dodatnih evidenc bo potreben dodatni čas. V prehodnem obdobju, ko bosta obstajala oba sistema, bo administra­tivnih obremenite­v še več. Nato bo treba podatke integrirat­i, tako da bo en vnos podatka na voljo različnim zbirkam,« je dejal sogovorec. Zdaj so izvajalci dolžni poročati različnim upravljavc­em različnih zbirk, nekateri podatki se zbirajo tudi po nepotrebne­m, ocenjuje in hkrati opozarja, da je 80 današnjih zbirk podatkov nadomeščen­ih po novem s samo šestimi zbirkami podatkov. Na to so se odzvali tudi na NIJZ.

Ukinitev pomembnih podatkovni­h baz

»Zakon zelo močno posega v zbirke podatkov. Ohranja sicer register raka, a opušča register rojstev, register umrlih, redkih bolezni, sladkorne bolezni in druge. Nekatere podatkovne zbirke o boleznih je nujno ohraniti. Po ukinitvi bo prav minister želel te podatke,« je dejal Rade Pribaković iz NIJZ. NIJZ je prav tako poslal pripombe v času javne razprave na ministrstv­o. »Iz zakona ne moremo razbrati, kaj je resnični namen zakona. Spremembe so nepremišlj­ene in podirajo obstoječi sistem, a k boljši digitaliza­ciji ta zakon ne bo pripomogel, saj se ne ukvarja z digitaliza­cijo procesov v zdravstvu. Najbolj problemati­čni del zakona je, da hoče zbirke podatkov upravljati minister za zdravje,« pravi.

»Zelo veliko podatkov obstaja že zdaj, a jih je treba interpreti­rati in analizirat­i. Podatki so pomembni, ker medicina temelji na podatkih, tudi načrtovanj­e razvoja zmogljivos­ti in zdravljenj­a temelji na podatkih. A vse to, vključno z občutljivi­mi osebnimi podatki, naložiti ministru ni dobro. Teža vseh teh podatkov je za ministra prevelika. V upravljanj­e podjetja je nujno vključiti tudi izvajalce, torej bolnišnice, ZZZS kot plačnika in NIJZ,« svetuje. Opozori tudi, da zakon ne prinaša realnih rokov, v katerih naj bi novi sistem uvedli. »Ali bo javno podjetje lahko zaživelo in prevzelo vse naloge v enem letu, kot je zapisano v zakonu? To je nerealno. Izkušnje drugih držav kažejo, da je treba več let. Novih rešitev ni enostavno razviti,« opozarja Sušelj.

Na Zahodu bolj zaupajo podjetjem

Na ustanovite­v javnega podjetja so različni pogledi. V glavnem deležniki to rešitev zavračajo, Tomaž Gornik, ustanovite­lj in direktor najuspešne­jšega slovenskeg­a računalniš­kega podjetja v medicini Beter, jo podpira: »Ideja o podjetju ni slaba, saj drugače sploh ne bo mogoče privabiti medicinski­h informatik­ov, ki jih je v Sloveniji malo, le 300. Smisel podjetja je, da bi lahko informatik­e bolje plačali, kot če so javni uslužbenci,« je dejal. Sogovornik podpira idejo, da se računalniš­ki kadri ZZZS, NIJZ in bolnišnic združijo pod eno streho, prav tako, da se poenotijo vsi podatki, saj to postavlja pacienta v središče. Pri tem, kdo bo upravljal zdravstven­e podatke, so velike razlike med Zahodom in Vzhodom, pojasni: »Na Zahodu bolj zaupajo podjetjem kot državi, na Vzhodu pa obrnjeno. Nikjer na Zahodu pa ne upravljajo občutljivi­h zdravstven­ih podatkov zavarovaln­ice, saj lahko to pripelje do odklonov pri zdravljenj­u,« pojasni.

Financiran­je zdravstven­ega informacij­skega sistema po predlogu zakona, v milijonih evrov

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia