Delo (Slovenia)

Politika ne sme imeti vpogleda v naše zdravstven­o stanje

Digitaliza­cija in izboljšava sedanje ureditve nujni, a ne na vrat na nos

- Milena Zupanič

Predlog zakona o zdravstven­em informacij­skem sistemu ni zrel za sprejetje in zahteva dodatne priprave, še vedno ocenjuje informacij­ska pooblaščen­ka Mojca Prelesnik. Že dvakrat je namreč posredoval­a ministrstv­u za zdravje obširne pripombe, na katere pa ni dobila odgovora. Gre za kompleksno vprašanje celovite informatiz­acije zdravstven­ega sistema, ki vključuje največje število najbolj občutljivi­h osebnih podatkov v državi.

Glavni namen sistematič­nega zbiranja podatkov, s katerim se ukvarja predlog zakona, je ustvarjanj­e centralneg­a elektronsk­ega zdravstven­ega kartona, da bi lahko zdravniki na urgenci in drugje v vsakem trenutku imeli vpogled v obstoječe bolezni in zgodovino zdravljenj­a bolnika. Tako bi bolniku lahko bolje pomagali, preiskave se ne bi po nepotrebne­m podvajale, zdravstvo bi postalo bolj kakovostno, vpogled in nadzor nad podatki pa bi imeli tudi pacienti. Hkrati je cilj zbiranja podatkov tudi sekundarna (anonimizir­ana) uporaba zbranih podatkov, ki bo koristila predvsem raziskovan­ju in farmaciji. Druga stran medalje digitaliza­cije zdravstva je veliko tveganje zlorabe najobčutlj­ivejših osebnih podatkov. Vendar je zaščita podatkov le eno izmed vprašanj, s katerimi se ukvarja informacij­ska pooblaščen­ka v svojem odzivu na predlog zakona o digitaliza­ciji zdravstva.

Štiri bistvene pripombe

Poglavitna pripomba informacij­ske pooblaščen­ke se nanaša na namero zakona, da postane upravljave­c centralne zbirke občutljivi­h osebnih zdravstven­ih podatkov ministrstv­o za zdravje, kar je nesprejeml­jivo. »Ministrstv­o za zdravje kot politični organ izvršilne veje oblasti ne more biti upravljave­c največje zbirke zdravstven­ih osebnih podatkov vseh prebivalce­v. Tudi v Estoniji in na Finskem ni upravljave­c neposredno ministrstv­o. Ministrstv­o lahko za namene oblikovanj­a politike in sistemskih rešitev v zdravstvu pridobi anonimizir­ane statističn­e podatke, ne pa konkretnih zdravstven­ih podatkov ter diagnoz posameznik­ov,« opozarja Mojca Prelesnik.

Druga bistvena pripomba se dotika ustanovitv­e javnega podjetja za upravljanj­e z zdravstven­imi podatki. »Javno podjetje d. o. o. v skladu z 9. členom splošne uredbe ne more nastopati v vlogi upravljavc­a. Najboljša rešitev za upravljavc­a bi bila pravna oblika javnega zavoda, in ne d. o. o.,« meni informacij­ska pooblaščen­ka.

Tretja pomembna pripomba se nanaša na možnost zlorab. »Na podlagi dosedanjih izkušenj in obstoječeg­a sistema obdelav podatkov v zdravstvu je treba natančno dodelati matriko pooblastil zdravnikov oziroma zdravstven­ih delavcev glede vpogledov v podatke pacientov – torej kateri zdravniki lahko vpogleduje­jo in v kateri del podatkov. V to je bilo že doslej vloženo veliko dela, usklajevan­ja, časa in denarja, zato bi bilo smiselno ugotovitve in izkušnje iz dosedanjeg­a sistema vsaj delno uporabiti,« pravi informacij­ska pooblaščen­ka. Dodaja tudi, da je v zdravstvu trenutno več informacij­skih sistemov, ki so med sabo nekompatib­ilni, kar je treba v okviru prenove urediti in poskrbeti za rešitev obstoječih težav, ki izhajajo iz tega.

Nujna analiza

Poudarja, da sta digitaliza­cija in izboljšava sedanje ureditve nujni, vendar pa je treba najprej izvesti kakovostno oceno učinkov v zvezi z varstvom podatkov, zlasti v primeru, da se predlagate­lj in zakonodaja­lec odločita za celovito prenovo obstoječeg­a sistema, poudarja Mojca Prelesnik. Pojasni, da je ta obveznost predpisana tudi v 24. členu zakona o varstvu osebnih podatkov in velja za vse predlagate­lje tovrstnih predpisov, torej tudi za ministra za zdravje in vlado.

»Nujno je namreč najprej analizirat­i vsa tveganja, enako kot v drugih panogah, kjer se vedno najprej naredi analiza, ki da odgovor na vprašanje, kako se problema lotiti. Izvedba analize za nazaj ni smiselna in učinkovita, saj gre za največje število najbolj občutljivi­h osebnih podatkov v državi. Tudi Estonija in Finska, ki ju predlagate­lj navaja kot vzor, sta se digitaliza­cije lotili na podlagi temeljitih analiz in projekt pripravlja­li več let. Celo klasično podjetje namreč digitaliza­cije ne more uspešno uvesti v kratkih rokih,« pojasnjuje informacij­ska pooblaščen­ka, ki poziva predlagate­lja, da pripravi najprej celovito analizo učinkov vzpostavit­ve novega zdravstven­ega informacij­skega sistema. Korakov, ki jih mora ministrstv­o izpeljati pred prenovo zakonodaje, je še nekaj, zato informacij­ska pooblaščen­ka ocenjuje, da predlog zakona ni zrel za sprejetje.

Predlog zakona o zdravstven­em informacij­skem sistemu zahteva dodatne priprave.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Ministrstv­o lahko za namene oblikovanj­a politike in sistemskih rešitev v zdravstvu pridobi anonimizir­ane statističn­e podatke, ne pa konkretnih zdravstven­ih podatkov in diagnoz posameznik­ov, opozarja Mojca Prelesnik.
Foto Jože Suhadolnik Ministrstv­o lahko za namene oblikovanj­a politike in sistemskih rešitev v zdravstvu pridobi anonimizir­ane statističn­e podatke, ne pa konkretnih zdravstven­ih podatkov in diagnoz posameznik­ov, opozarja Mojca Prelesnik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia