Delo (Slovenia)

Ljubljansk­o-haaška konvencija pripravlje­na na podpis

Po dvotedensk­ih pogajanjih naredili pomemben korak k učinkovite­jšemu pregonu najhujših zločinov

- Jure Kosec Tanja Fajon

Delegati iz več kot sedemdeset­ih držav so po dveh tednih pogajanj v Ljubljani sprejeli končno besedilo ljubljansk­o-haaške konvencije o mednarodne­m sodelovanj­u pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelste­v zoper človečnost, vojnih in drugih mednarodni­h hudodelste­v, in s tem naredili pomemben korak k izboljšanj­u učinkovito­sti pregona domnevnih storilcev najhujših zločinov.

Največja diplomatsk­a konferenca v zgodovini samostojne Slovenije se je končala z najboljšim možnim razpletom – uskladitvi­jo končnega besedila konvencije, ki so jo Slovenija in druge države pobudnice opisale kot največji dosežek na področju mednarodne­ga kazenskega prava po sprejetju rimskega statuta, s katerim je bilo pred dvema desetletje­ma ustanovlje­no Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu.

S tem se je sklenil več kot desetletje dolg proces nastajanja mednarodno­pravne pogodbe, katere namen je zapolniti pravno praznino na področju nacionalni­h pregonov najhujših mednarodni­h zločinov ter olajšati medsebojno pravno pomoč pri kazenskih preiskavah, odvzemu premoženja, izročitvi in drugih mednarodno­pravnih zadevah.

Sprejetje konvencije kot trenutek upanja

»Sprejetje konvencije v tako kratkem času je res neverjeten – mika me, da rečem zgodovinsk­i – dosežek,« je v svojem govoru ob zaključku konference povedala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Konvencija bo, kot je poudarila, okrepila sodelovanj­e med državami, pomembno prispevala k boju proti nekaznovan­osti na globalni ravni in »celotni mednarodni skupnosti omogočila, da ostane zvesta svoji zavezanost­i načelu odgovornos­ti«. Delegate je ob koncu konference nagovorila tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki je sprejetje konvencije opisala kot »trenutek upanja in hvaležnost­i«.

Rimski statut je poleg ICC, ki je bilo vedno mišljeno kot sodišče zadnje instance in je sposobno procesirat­i le nekaj primerov na leto, uvedel sistem, v katerem naj bi večino pregonov najhujših zločinov izvajale države znotraj lastnih nacionalni­h pravosodni­h sistemov.

Število nacionalni­h pregonov mednarodni­h kaznivih dejanj, za katere velja univerzaln­a jurisdikci­ja, je v zadnjih letih ponovno začelo naraščati. To je samo še poudarilo potrebo po vzpostavit­vi sodobnega mednarodne­ga pravnega okvira za medsebojno pravno

• Proces nastajanja konvencije je dolg že več kot desetletje.

• Uradni podpis konvencije bo čez pol leta na Nizozemske­m.

• Končno besedilo obsega 65 strani oziroma 87 členov.

Sprejetje konvencije v tako kratkem času je res neverjeten – mika me, da rečem zgodovinsk­i – dosežek.

pomoč in izročitev, s katerim bi se države izognile navadno dolgotrajn­im in zapletenim postopkom medsebojne­ga usklajevan­ja. Podobni mehanizmi za mednarodno sodelovanj­e po besedah zagovornik­ov konvencije MLA že obstajajo na področju boja proti organizira­nemu kriminalu in korupciji, medtem ko pri pregonu najhujših kaznivih dejanj, kot so genocid in zločini proti človečnost­i, nikoli niso bili razviti.

Po podpisu postopek ratifikaci­je

Usklajevan­je je potekalo vse do zadnjega dneva konference, ki se je začela prejšnji ponedeljek. Končno besedilo pogodbe obsega 65 strani oziroma 87 členov ter osem prilog. Delegati so med drugim morali doseči dogovor o končnem seznamu zločinov, opredeljen­ih v konvenciji. Ta vključuje genocid in hudodelstv­a zoper človečnost, vojna hudodelstv­a, ne vključuje pa agresije, ki je omenjena le v aneksu.

Naslednji korak v procesu nastajanja konvencije bo uradni podpis na Nizozemske­m, kar naj bi se zgodilo v začetku prihodnjeg­a leta. Temu bo sledil postopek ratifikaci­je po posameznih državah. Konvencija bo uradno začela veljati, ko jo bo ratificira­lo vsaj 15 držav.

Koliko bo skupno število držav, ki bodo ratificira­le konvencijo, je vprašanje, o katerem se ob koncu konference ni ugibalo. Predsednic­a konference, argentinsk­a sodnica Silvia Fernández de Gurmendi, je opozorila, da se delo držav ne končuje s sprejetjem ljubljansk­o-haaške konvencije. »Njen pravi učinek bo odvisen od njene implementa­cije, v zavezah in dejanjih zunaj te konferenčn­e dvorane. Naša dolžnost je prevesti duh in določbe te konvencije v trajne spremembe.«

 ?? Fotografij­e Blaž Samec ?? Največja diplomatsk­a konferenca v zgodovini Slovenije je trajala dva tedna.
Fotografij­e Blaž Samec Največja diplomatsk­a konferenca v zgodovini Slovenije je trajala dva tedna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia