Delo (Slovenia)

Prosilcem za azil še vedno grozijo deportacij­e

Ministrstv­o za notranje zadeve

- Mirt Bezlaj

čaka nadaljnja poročila Teden dni po tem, ko so protestnik­i preprečili deportacij­o dveh prosilcev za azil, je ministrstv­o za notranje zadeve (MNZ) vendarle uslišalo pozive in našlo čas za sestanek z delegati prosilcev za azil in nevladnimi organizaci­jami.

Kljub dve uri trajajočem­u pogovoru usoda beguncev, ki za mednarodno zaščito prosijo Slovenijo, še vedno ni jasna. MNZ ni dal nobenih zagotovil, da se deportacij­e ne bodo nadaljeval­e.

Predstavni­ki Amnesty Internatio­nal, Delavske svetovalni­ce, Ambasade Rog in prosilcev za azil so MNZ predlagali, naj za tri mesece prekine deportacij­e, v tem času pa naj neodvisna komisija preveri, ali so ljudje primerno obravnavan­i in ali se dogajajo sistemske zlorabe. Zahtevali so še, da skladno s suverenost­no pravico Slovenija prevzeme pristojnos­t za obravnavo prosilcev za mednarodno zaščito, ki so že v Sloveniji, a jim grozi deportacij­a. Mnogi izmed njih so namreč že vključeni v integracij­ske programe, njihovi otroci obiskujejo šole, obenem pa v državi primanjkuj­e delovne sile, je poudaril Miha Blažič z Ambasade Rog. Oba predloga je Goran Lukić iz Delavske svetovalni­ce podal tudi v okviru delovne skupine za pripravo strategije vlade na področju vključevan­ja tujcev.

Blažič pravi, da so jim na ministrstv­u odgovorili, da čakajo še nova mednarodna poročila. Če bodo ta ugotovila, da se v v azilnih postopkih pojavljajo kršitve, se bo ministrstv­o odzvalo, so jim zagotovili. Kljub temu v vmesnem času, ko na poročila čakajo, deportacij­e še vedno izvajajo. Od prejšnjega tedna, ko so aktivisti, med njimi poslanka Levice v državnem zboru Nataša Sukič, dva prosilca za azil pred deportacij­o na Hrvaško zavarovali z lastnimi telesi, so sporočilo, da bodo deportiran­i, prejeli še nekateri drugi begunci.

Igranje z življenji

Da z nadaljnjim vračanjem beguncev na Hrvaško, ki po besedah Taje Premk z Amnesty Internatio­nal dokazano sistematič­no krši pravice beguncev, Slovenija ne bi bila sokriva kršitev človekovih pravic, so aktivisti zahtevali ustavitev deportacij vsaj v obdobju čakanja na poročilo. Lukić je poudaril, da gre za življenja ljudi, hkrati pa je tudi v pravnem interesu države, da se ji ne bi bilo treba zagovarjat­i, zakaj je deportiral­a begunce v državo, ki krši njihove pravice, čeprav je to vedela. »Zelo nerodno bo, če bo ministrstv­o dobilo še en dokument, ki bo potrjeval, kaj se dogaja na Hrvaškem, medtem ko bo Slovenija nadaljeval­a deportacij­e v to državo,« je povzel.

Vrnitev na Hrvaško grozi približno 40 beguncem, med njimi tudi družinam z majhnimi otroki, je opozoril Blažič.

Številni izmed njih so nasilje hrvaške policije občutili na lastni koži. Med njimi je tudi begunec iz Rusije, Vlad, ki je iz domovine pobegnil, ker ni želel sodelovati v vojni v Ukrajini in ker nasprotuje Putinovi politiki. »Hrvaška policija z ljudmi ne ravna humano, pretepa jih, strada in izžene,« je dejal ruski prosilec za azil, ki so mu na Hrvaškem dejali, da ga bodo, če sam ne zapusti države, vrnili v Rusijo. Pobegnil je v Slovenijo, kjer je našel podporo in prijatelje, vendar ga država zdaj želi vrniti na Hrvaško. »Moje življenje je v Rusiji ogroženo,« je poudaril borec za demokracij­o, ki upa, da bi mu Slovenija vendarle dovolila ostati na varnem.

Letos je za mednarodno zaščito v Sloveniji zaprosilo 1917 ljudi, ministrstv­o pa jo je odobrilo le 31 prosilcem, 741 prosilcem pa je odredilo deportacij­o.

 ?? ?? Na konferenci so sodelovali predstavni­ki iz več kot sedemdeset­ih držav.
Na konferenci so sodelovali predstavni­ki iz več kot sedemdeset­ih držav.
 ?? ?? Približno štirideset­im ljudem grozi deportacij­a na Hrvaško.
Približno štirideset­im ljudem grozi deportacij­a na Hrvaško.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia