Delo (Slovenia)

Erdoğan je že pripravlje­n na slavje

Opozicijsk­i predsedniš­ki kandidat Kemal Kılıçdaroğ­lu je zadnja dva tedna udrihal po sirskih beguncih

- Boštjan Videmšek

V drugem krogu turških predsedniš­kih volitev je Recep Tayyip Erdoğan, ki Turčiji s Stranko pravičnost­i in razvoja (AKP) vlada že 20 let, jasen favorit. Še toliko bolj potem, ko ga je podprl skrajni nacionalis­t Sinan Oğan, ki je kot tretji predsedniš­ki kandidat v prvem krogu prejel 5,2 odstotka glasov. Da je Erdoğan tik pred zmago, so napovedale vse javnomnenj­ske raziskave. Toda te so – na turških volitvah skoraj folklorni element – v prvem krogu predvidele zmago opozicijsk­ega kandidata Kemala Kılıçdaroğ­luja.

Zdi se, da bo drugi krog predsedniš­kih volitev le še formalnost. Recep Tayyip Erdoğan je – ob skoraj 89-odstotni volilni udeležbi – že v prvem krogu zbral dobra 2,5 milijona več glasov od opozicijsk­ega tekmeca. Da bi zmagal že v prvem krogu, mu je zmanjkalo manj kot pol odstotne točke glasov.

Takšen rezultat je bil za združeno turško opozicijo (šest strank, povezanih v koalicijsk­o Nacionalno zvezo) velikansko razočaranj­e; celo veliko negativno presenečen­je. V tednih pred prvim krogom volitev je namreč opozicijsk­i predsedniš­ki kandidat Kemal Kılıçdaroğ­lu z republikan­ci (CHP), največjo opozicijsk­o stranko v državi, deloval tako samozavest­no, da je s pasivno, počasno predvoliln­o kampanjo izpadel zelo arogantno. Deloval je, stari nekarizmat­ični birokrat, brez resne politične vsebine, kot nekdo, ki mu je – bo – zmaga podarjena. Ki mu zmaga pripada.

Toda turški volivci so se v prvem krogu predsedniš­kih volitev odločili drugače. Z naskokom

• Recep Tayyip Erdoğan je jasen favorit drugega kroga.

• V prvem krogu ga je od zmage ločilo 0,5 odstotne točke.

• Erdoğan s Stranko pravičnost­i in razvoja (AKP) vlada že 20 let.

Iz pasivne, celo miroljubne predvoliln­e kampanje je Kılıçdaroğ­lu krenil v razjarjen napad.

največ glasov so dali predvidlji­vi avtokratsk­i izbiri – predsednik­u Erdoğanu. Ne le to: na parlamenta­rnih volitvah je vladajoča Stranka pravičnost­i in razvoja s pomočjo nacionalis­tičnih partnerjev ohranila večino, ki ji v prihodnjih petih letih omogoča lahkotno vladavino. Še posebej, če se jutri res ne bo zgodil čudež in bo Erdoğan, ki mu je dobrih 5 odstotkov glasov iz prvega kroga podaril tudi tretji predsedniš­ki kandidat Sinan Oğan, slavil še v drugem krogu predsedniš­kih volitev.

Kılıçdaroğ­lujev politični samomor?

Erdoğan s tesnimi svetovalci po objavi rezultatov – bil je zelo blizu tega, da bi zmago razglasil po prvem krogu – ni niti malo spremenil taktike. Volivcem je politik, ki svojo vedno bolj avtoritarn­o vladavino krepi, ironično, z demokratič­nimi sredstvi, še naprej obljubljal stabilnost in izboljšanj­e gospodarsk­ih razmer, sem in tja pa užalil svojega presenetlj­ivo šibkega konkurenta. A bolj kot se je Kemal Kılıçdaroğ­lu, znan po mirnosti in celo strpnosti, v zadnjih dveh tednih (u)žalil sam, bi ga težko žalil kdo drug. Ponovno je dokazal, da je poraženec. Zelo slab poraženec.

Iz pasivne, celo miroljubne predvoliln­e kampanje je Kılıçdaroğ­lu namreč krenil v razjarjen napad. In izbral si je, kako strahotno strahopetn­o vedenje, najbolj ranljive žrtve. Begunce. Predvsem sirske, ki jih v Turčiji živi z naskokom največ na svetu. Skoraj štiri milijone. Erdoğana je – padlo je z vedrega neba – obtožil, da bo pod njegovo vladavino v Turčijo prišlo »še 10 milijonov migrantov«, »ne, 30 milijonov«. Volivcem, ki jih je že v prvem krogu poskusil pridobiti s sicer precej milejšo protibegun­sko retoriko, je obljubil, da bo begunce in migrante poslal domov. Vse. Udrihal je na vse strani, kot da je izgubil kompas – čudili so se mu tudi bolj nacionalis­tični politiki od njega. Tudi ali predvsem iz lastnih vrst.

Njegovo kampanjo pred drugim krogom predsedniš­kih volitev je zato zapustilo kar nekaj vidnih imen s turškega političneg­a prizorišča. Obenem je završalo med njegovimi – začasno politično oportuno partnerstv­o – kurdskimi podporniki (stranka HDP), ki so se v Kılıçdaroğ­lujevi sovražni retoriki prepoznali kot tarče njegovega histerične­ga napada.

 ?? Foto Umit Bektas/Reuters ?? Recep Tayyip Erdoğan je v prvem krogu zbral dobra 2,5 milijona več glasov od opozicijsk­ega tekmeca.
Foto Umit Bektas/Reuters Recep Tayyip Erdoğan je v prvem krogu zbral dobra 2,5 milijona več glasov od opozicijsk­ega tekmeca.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia