Delo (Slovenia)

Velik zdrs Scholzevih varnostnik­ov

Neznanec je neopažen prišel mimo vseh varnostnih točk in objel kanclerja pred vkrcanjem v letalo

- Barbara Zimic dopisnica iz Frankfurta

Varnostnim službam kanclerja Olafa Scholza se je sredi tedna zgodil velik zdrs. Neki moški se je namreč s svojim vozilom brez težav pridružil konvoju vozil, ki so spremljala kanclerja Scholza na vožnji od Evropske centralne banke (ECB) do frankfurts­kega letališča.

Da se je vrinil v konvoj vozil, niso opazili niti na kontrolnih točkah na letališču. Moškega so opazili šele, ko je objemal kanclerja Scholza pred vkrcanjem v letalo.

Vse to naj bi se zgodilo v sredo zvečer, ko je kancler Scholz zapuščal slovesnost ob 25-letnici evra na sedežu ECB v Frankfurtu. Neznan moški se je po poročanju nemških medijev neopazno priključil konvoju vozil in brez težav šel skozi kontrolne točke na dostopu do letališke steze na frankfurts­kem letališču. Mediji so poročali, da nihče ni opazil, da registrske tablice vozila ni bilo na seznamu odobrenih. Moški je nato izstopil iz vozila ter objel kanclerja Scholza, ki je zapustil limuzino, da bi se vkrcal v letalo.

Ni jasno, kako se je lahko moški s svojim vozilom neopazno priključil kanclerjev­emu konvoju.

Po poročanju medijev se je kancler odzval mirno, vsiljivec, ki je obšel celotno varnostno strukturo, pa se je brez upiranja predal policistom.

Kako se je to lahko zgodilo, ni znano, zvezna policija se za zdaj še ni odzvala. Je pa jasno, da gre, čeprav so v kanclerjev­em kabinetu za nemške medije zatrdili, da Scholz ni bil ogrožen, za velikanski zdrs varnostnih služb. Za varnost kanclerja in drugih pomembnih politikov v državi skrbi poseben oddelek zvezne kriminalis­tične policije. Kanclerja zaradi njegove funkcije varnostnik­i varujejo 24 ur na dan, spremljajo ga tudi na zasebnih potovanjih ter varujejo njegovo domovanje. Način varovanja je sicer odvisen od stopnje ogroženost­i politika in aktualnih razmer.

Varnostne službe niso opazile vsiljivca niti na kontrolnih točkah na letališču.

Dolg seznam groženj in napadov

Grožnje in napadi na politike so v zadnjih letih znova pogostejši. Spomnimo na umor politika Walterja Lübckeja leta 2019. Na njegovem domu ga je ustrelil nasprotnik priseljeva­nja in migrantov. Zaradi pozitivnih stališč do migrantov je bila leta 2015 žrtev poskusa umora tudi političark­a iz Kölna Henriete Reker, ki je bila kot ministrica zadolžena tudi za oskrbo beguncev.

Močno je v zadnjih mesecih odmeval domnevni načrt ugrabitve ministra za zdravstvo Karla Lauterbach­a. Ugrabitev naj bi načrtovali v združbi Državljani rajha, ki naj bi po ugotovitva­h policije načrtovala tudi zrušenje demokratič­nega reda. Štirje pripadniki združenja se zaradi poskusa ugrabitve zagovarjaj­o na sodišču. Motila naj bi jih predvsem ministrova politika v času pandemije.

Ta teden je bil tarča groženj tudi minister za gospodarst­vo in podnebno politiko Robert Habeck. Policija preiskuje pismo, ki ga je neznani pošiljatel­j naslovil na Habecka in njegovo volilno okrožje v Flensburgu, vsebovalo je bel prah. Policija je izključila možnost, da bi bil prah nevaren.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia