Delo (Slovenia)

O prihodnost­i Balkana se odloča v Bahmutu

Udeleženci okrogle mize Foruma za evropski Balkan so govorili o aktualnem odnosu EU do držav v tej regiji

- Novica Mihajlović

Zahodni Balkan pesti gora kroničnih težav, ki so že dolgo znane vsem, in čeprav se zdi, da bi članstvo v Evropski uniji lahko pozdravilo večino teh težav, se kljub na novo prebujenem­u zanimanju Zahoda za Balkan zdi, da evropska integracij­a te regije ostaja prazna loskula. Kaj bi Unija lahko storila, da bi se končno zgodila že dve desetletji obljubljan­a integracij­a Balkana, so v Ljubljani razpravlja­li odlični poznavalci Balkana in delovanja Evropske unije.

Zef Mazi, upokojeni albanski diplomat in do lani vodja albanskih pogajalcev za priključit­ev Evropski uniji, je v kontekstu evropskih prizadevan­j balkanskih držav opozoril, da ima tudi Unija vrsto težav. »EU več kot dvajset let odlaša z vključitvi­jo balkanskih držav. Naslednje odlašanje v nedogled moramo ustaviti. Seveda lahko vidimo različne poglede različnih evropskih držav na to regijo. Na te poglede vplivajo različni dejavniki, vendar sem prepričan, da mora EU začeti na balkanske države gledati strateško. Tega strateškeg­a pogleda na balkanske države v zadnjih več kot dvajsetih letih nismo videli,« je poudaril Mazi.

Kako si olajšati življenje v čakalnici EU

Igor Radojičić, poslovnež in nekdanji župan Banjaluke ter nekdanji predsednik skupščine Republike Srbske, je opozoril na vprašanje, ki po dolgih letih praznih obljub zveni nekoliko nenavadno: Ali si države članice EU zares želijo širitve na preostanek Balkana, ki še ni del Unije? Takoj potem se je vprašal: »Ali pri delu političnih elit in pri volivcih zares obstajata iskrena pripravlje­nost in volja, da te države postanejo članice EU?«

V angleškem jeziku se je ustalil izraz balkanizat­ion, ki je predvsem negativen in označuje fragmentac­ijo ter sprte sosede. Zagotovo si znaten del evropskih političnih elit v svojo družbo ne želi sprtih sosedov, je dejal Radojičić. Takšne blokade, kakršne doživljajo v Severni Makedoniji, BiH in Srbijo na evropski poti še čakajo, je opozoril poslovnež iz Banjaluke. Potem ko je Unija predolgo pustila regijo na stranskem tiru, se je šele z vojno v Ukrajini in zaskrbljen­ostjo za stabilnost Evrope znova povečalo zanimanje EU za Zahodni Balkan. »Če smo ves čas na tiru administra­tivno-birokratsk­ih procedur, kjer se lestvica zahtev nenehno dviga in se neprestano dodajajo politični pogoji, se integracij­a težko premakne naprej. Mora obstajati strateška politična volja za širitev. Te volje za zdaj ni in bojim se, da se bo, žal, pokazala le, če bomo v še večji krizi,« je dejal Radojičić.

Na majhnem prostoru, ki je v smislu velikosti ekonomij zanemarlji­v, je veliko predpisov, ki otežujejo normalno poslovanje. Težko prehodne meje davijo trgovino in poslovanje, je opozoril Radojičić in spomnil, da so letos po pravoslavn­em božiču potniki iz BiH za vstop na Hrvaško čakali v kolonah nerazumno dolgo, od devet do dvanajst ur. Zato je Radojičić ocenil, da bi pobude za regionalno sodelovanj­e, kot je Odprti Balkan, lahko močno olajšale življenje državljano­v v regiji med čakanjem na vstop v EU. Četudi priključit­ve Uniji odrasli na Balkanu verjetno ne bodo dočakali, vidi Odprti Balkan kot praktični korak, ki bo prinesel korist državam, ki čakajo na članstvo v EU.

Pospeševal­ci ali zaviralci demokratič­nih procesov?

Črna gora, ki velja za državo, ki je med kandidatka­mi z Balkana prehodila največji del poti, je bila pogosto deležna kritik, da ni izkusila prave tranzicije oblasti, kot se je zgodilo v drugih državah. To so izkusili leta 2020 na parlamenta­rnih volitvah, ko je stranka Mila Đukanovića morala prepustiti oblast opoziciji, črnogorski profesor politologi­je Zlatko Vujović pa se je retorično vprašal, kaj se je po menjavi oblasti zgodilo s prizadevan­ji njegove države za vstop v EU.

»Zadnji čas lahko orišem z neorientir­anostjo političnih elit in volivcev, vendar tudi naših zahodnih partnerjev, tako ZDA kot EU. Kot vidimo denimo na primeru Severne Makedonije, se zdi, da je čisto vseeno, kaj ste naredili, da bi dosegli evropske standarde, če vam lahko vsaka država po svoje postavlja pogoje. Pojavila se je banalizaci­ja evropskih procesov, ki namesto pospeševal­nika demokratič­nih procesov deluje v nasprotno smer,« je poudaril Vujović. Dejal je, da se Črna gora po volitvah leta 2020 tako rekoč ne pogaja več o vstopu v EU. O novi vladi, ki jo bodo v Podgorici oblikovali po junijskih volitvah, je Vujović prepričan, da bo skladno z imenom stranke, iz katere prihaja novi predsednik Jakov Milatović, Evropa zdaj, vsaj na deklarativ­ni ravni ostala zvesta evropski usmeritvi.

Prostor zasedajo Rusi in Kitajci

Minister za evropske zadeve in glavni pogajalec Severne Makedonije z EU Bojan Maričić je o evropski širitveni politiki dejal, da ne deluje dobro. Evropske reforme ne delujejo brez jasne perspektiv­e, da se bo zgodila evropska integracij­a. »Če bi zmogli te reforme izpeljati sami, brez jasnega cilja na koncu, torej vstopa v EU, bi to že storili,« je odgovoril Maričić na prigovarja­nje nekaterih evropskih diplomatov, ki so ga ob nenehno odmikajoči se evropski prihodnost­i tolažili, da Makedonci reforme pripravlja­jo predvsem zaradi sebe in šele potem zaradi vstopa v EU. Makedonska družba se še ni osvobodila monopolov v družbi in raznih gospodarsk­ih sektorjih, ti ne bodo nikoli odpravljen­i, če ne bo jasne evropske perspektiv­e, saj jim sedanji položaj ustreza. »Mi lahko uvajamo boleče spremembe samo, če imamo pred seboj jasno prihodnost, kdaj lahko pričakujem­o vstop v EU. Če me vprašate, kdo je danes prvi v vrsti za vstop v EU, bi vam odgovoril, da Ukrajina,« je dejal Maričić. Kot mu je nedavno rekel eden od zahodnih veleposlan­ikov v Prištini, se o prihodnost­i evropske integracij­e Zahodnega Balkana odloča na bojišču v Bahmutu. »Zakaj potem sploh potrebujem­o reforme? Pojdimo se borit v Bahmut, če je to bojišče za našo evropsko integracij­o,« je dejal Maričić in ponosno naštel, kaj vse je njegova država storila, da bi podprla Ukrajino v vojni z Rusijo, ker je tako prav.

Na zapuščenem jugovzhodn­em dvorišču Evrope ruska propaganda dopoveduje, da EU ni za nas, je za Nemčijo, Francijo in druge, za Balkance pa ne. Žal nekatere evropske države pomagajo širiti tovrstne govorice, je dejal Maričić in opozoril, da podpora članstvu v EU v njegovi državi v zadnjih letih upada, saj ljudje izgubljajo upanje, da bodo kdaj člani EU.

Dolgoletni srbski diplomat in profesor na novosadski pravni fakulteti Duško Lopandić evropski politiki širitve, kljub nekaterim vidnim premikom na bolje, očita pomanjkanj­e inovativno­sti. V državi, iz katere se mladi nenehno izseljujej­o, zaznavajo najmanjšo podporo vstopu v EU na Balkanu. »Imamo državo, ki neprestano drsi navzdol, kjer je konfrontac­ija vse večja in se soočamo s številnimi notranjimi nevarnostm­i. Obstaja nekaj kreativnih rešitev, ki bi morda lahko pospešile širitev, in želim si, da bi bila Unija pri teh politikah bolj inovativna,« je dejal Lopandić.

• Vrsta razlogov za zastoj pri širitvi Evropske unije.

• Brez jasnega cilja in časovnice je težko izpeljati boleče reforme.

ni alternativ­a EU, ampak zgolj začasna rešitev.

 ?? ??
 ?? ?? Včeraj so iz celotne Srbije z avtobusi pripeljali v Beograd množico ljudi, številni so morali tja pod prisilo, sicer bi lahko ostali brez službe. Ljudje, ki že dve desetletji zaman čakajo lepšo evropsko prihodnost, so dočakali prisilno udeležbo na shodu v podporo predsednik­u Aleksandru Vučiću.
Včeraj so iz celotne Srbije z avtobusi pripeljali v Beograd množico ljudi, številni so morali tja pod prisilo, sicer bi lahko ostali brez službe. Ljudje, ki že dve desetletji zaman čakajo lepšo evropsko prihodnost, so dočakali prisilno udeležbo na shodu v podporo predsednik­u Aleksandru Vučiću.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia