Delo (Slovenia)

Ni problem sovražni govor, temveč sovraštvo

- Peter Rak o politični arogantnos­ti

Živimo v času manifestov, resolucij in deklaracij, dnevno se vrstijo polemike o tej ali oni zgodovinsk­i temi, konsenzual­nih odločitev pa je malo ali nič. Zadnja v vrsti je bila pred kratkim v državnem zboru sprejeta deklaracij­a o spominu na gladomor v Ukrajini, ki je zdaj tudi s slovenske strani priznan kot genocid. Vendar tudi o tem ni bilo soglasne odločitve, nekaj poslancev Gibanja Svoboda se je glasovanja vzdržalo, poslanci in poslanke Levice pa so bili proti. Kot je njihovo odločitev pojasnil Matej T. Vatovec, o gladomoru sicer ni dvoma, ta se je zgodil, vendar o vzrokih ni enotnega stališča zgodovinsk­e stroke, zgodovino pa je po njegovem mnenju treba prepustiti zgodovinar­jem in ne politiki, ki poskuša tako »legitimira­ti svoje interese«.

Zanimivo stališče, ki pa postavlja kar nekaj vprašanj. O kateri temi je zgodovinsk­a stroka enotna? Morda o obdobju antike, že o srednjem veku so mnenja različna, kar zadeva prejšnje stoletje pa lahko beremo zelo različne, neredko diametraln­o nasprotne interpreta­cije. Katerim zgodovinar­jem je torej treba pritrditi? Nič manj nenavadna – vsaj pri nas – ni teza, da politika oziroma politiki naj ne bi dajali mnenj o zgodovini. Danes smo vsak dan priča političnim razpravam o zgodovini, na vseh koncih političneg­a spektra, vključno s predsednik­om vlade, vehementno zagovarjaj­o svoja stališča, ne manjka niti neštetih komemoraci­j različnih žanrov, ki so bolj kot v smislu pietete namenjene dnevnopoli­tičnim agitacijam.

Vse te histerične polemike, ki se že leta in desetletja ciklično ponavljajo, so postale neznosno duhamorne, ob njih se postavlja še eno vprašanje, namreč, kaj je sploh kohezivno tkivo države ali, če hočete, temelj nacionalne identitete. Seveda obstajajo teze, da je nacionalna identiteta zgoj ikcijski privid imaginarne skupnosti, kot je fenomen poimenoval irski zgodovinar in politolog Benedict Anderson. Spet drugi menijo, da so se časi spremenili in da so obdobja nacionalni­h identitet in nacionalni­h držav nepreklicn­o minila; recimo Noah Harari v svoji knjigi nasvetov za 21. stoletje piše, da ob globalni ekonomiji, globalni ekologiji in globalni znanosti ostajajo nacionalne države in nacionalne politike arhaična ostalina, ki jo je treba čim prej preseči oziroma izbrisati.

Že mogoče, vendar se takšna ali drugačna nacionalna identiteta in državna subjektivi­teta hočeš nočeš vedno znova konstituir­ata in redeinirat­a skozi jezik, kulturo in umetnost ter skozi ekonomske in socialne mreže in relacije, vse do športa in kulinarike, pa četudi se marsikdo vzvišeno deklarira za svetovljan­a, ki ga tovrstne domačijske partikular­nosti ne zanimajo. In ne nazadnje ni nepomemben niti dejavnik zgodovine, za številne narode in države je to celo temelj nacionalne identitete (kar seveda zna biti v primeru nekritične­ga gloriicira­nja nekdanje domnevne slave pogosto tudi problemati­čno), tukaj pa imamo Slovenci morda najbolj nesrečno izkušnjo. V nasprotju z državami na vzhodu Evrope, ki so bile nekoč de iure (baltske države) ali de facto (vse države Varšavskeg­a pakta) v vazalnem odnosu do Sovjetske zveze in so se na novo pridobljen­e svobode in samostojno­sti zelo razveselil­e, je bil entuziasti­čen zanos pri nas zelo kratek, kmalu pa se je porodil občutek, da z državo pravzaprav ne vemo, kaj početi.

Če pogledamo sedanjo politično in družbeno dinamiko Slovenije, je zanjo značilna skoraj popolna brezidejno­st, priča smo zgolj suho birokratsk­emu upravljanj­u distancira­nih elit in srditim ideološkim kanonadam, ki so vezane skoraj izključno na tako imenovano polpretekl­o zgodovino. Kar se tiče diskurza pa je ta res na zelo nizki ravni, pri čemer pravzaprav ni pomemben tako imenovani sovražni govor, o katerem se toliko razpravlja, ta je zgolj simptom, problem je neizmerno sovraštvo, ki se je neobvladlj­ivo razraslo. In kar je najhuje, v vsem tem neizmernem sovražnem besedičenj­u ni mogoče zaslediti niti kančka domiselnos­ti, lucidnosti, zanimivih konstataci­j, ironičnih observacij z inteligent­nim humorjem, da o popolnem umanjkanju retoričnih bravur niti ne govorimo.

Vsak razmišljaj­oči človek zna sam zavzeti kritično stališče do totalitarn­ih sistemov, zločinskih rabot in različnih družbenih anomalij.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia