Delo (Slovenia)

Izkoristit­i časovne rezerve za dokončanje

Skoraj enoletno zamudo pri gradnji drugega tira bodo krajšali na več načinov

- Boris Šuligoj

Nova uprava državnega projektneg­a podjetja 2TDK verjame, da je mogoče drugi tir od Divače do Kopra kljub zamudam, ki so se nabrale doslej, zgraditi tako, kot je bilo prvotno predvideno, torej do konca leta 2025. »Novelacijo investicij­skega programa (IP) smo morali sprejeti zato, ker je prejšnja uprava popravila temeljni investicij­ski načrt iz leta 2019 brez ustrezne pravne podlage in je zato projekt zašel v nezaneslji­ve finančne okvirje. Ocenjujemo, da je mogoče tir do Kopra zgraditi za 41 milijonov evrov manj od prvotne ocene.«

To sta novinarjem na svoji prvi tiskovni konferenci dva meseca po nastopu funkcije povedala predsednik uprave Matej Oset in član uprave Marko Brezigar (ki je nekaj manj kot dve leti že bil v upravi 2TDK, ko jo je vodil Dušan Zorko). Povedala sta, da se je pri gradnji tira med Divačo in Koprom na prvem (kraškem) sklopu del nabralo za enajst mesecev zamude, na drugem (istrskem) sklopu pa je sedem mesecev zamude. Razlogov je več, od geomehansk­ih razmer in kraških pojavov, pandemije, zamud pri pridobivan­ju delovnih dovoljenj, toda glavni razlog je dejstvo, da so izvajalci viadukta Glinščica dokončali svoja dela deset mesecev po predvidene­m roku. »Navkljub taki zamudi verjamemo, da bomo dela na projektu končali približno pol leta prej, kot je to načrtovala prejšnja uprava,« je povedal Matej Oset. »Seveda bo potrebno precej truda. Z izvajalci potekajo intenzivni pogovori, tudi s predstavit­vami in izmenjavo argumentov, kako lahko s povečanim številom delavcev, z organizaci­jo dela in nadzora, s hitrejšim reševanjem zahtevkov in optimizaci­jo tehnološki­h procesov to dosežemo. Pomembna časovna rezerva, ki jo poskušamo izkoristit­i, je ta, da bi tretji sklop (torej signalnova­rnostne, energetske naprave in same tire) začeli postavljat­i še med potekom gradnje prvega in drugega sklopa. Prej je bilo predvideno, da se tretji sklop začne šele, ko bi bila vsa gradbena dela končana,« je povedal novi predsednik uprave 2TDK Oset.

Dogovor z izvajalci del je bil ključen ne le za pospešitev del, ampak tudi za sprejetje investicij­skega programa, ki bo zdaj omogočil, da lahko že v prihodnjem tednu uprava začne pogajanja o ponujeni ceni za izvedbo tretjega sklopa. Doslej veljavni IP je omogočal upravi sprejetje ponudbe do zneska 173 milijonov evrov, vendar v ta znesek izvajalci niso hoteli privoliti in je grozilo, da bi morali objaviti še tretje javno naročilo, kar bi lahko zares podaljšalo izvedbo del. Novi IP daje upravi precej več manevrskeg­a prostora (smiselno to pomeni denarja) za pogajanja. »V ponedeljek bomo pozvali k pogajanjem edinega izvajalca, ki je dal popolno in ustrezno ponudbo. Ta pogajanja bomo izpeljali v dveh do treh mesecih. Če ne bi bila uspešna, bi razpis ponovili,« je dejal Oset.

V lov za dodatne evropske milijone

Kljub odločitvi o višjem IP in dokončni izločitvi kapitala tuje zaledne države uprava 2TDK zagotavlja, da je finančnih virov za gradnjo tira dovolj. Poleg 400 milijonov evrov proračunsk­ih sredstev, 362 milijonov evrov kreditov (EIB in komercialn­a banka) in pribitka na cestnino za tovornjake (103 milijone evrov) ter dosedanjih 233 milijonov evrov nepovratni­h evropskih sredstev računajo pri 2TDK, da bodo prejeli še najmanj 55 milijonov nepovratni­h sredstev iz preostanka kohezijske­ga paketa za Slovenijo. »Konec leta bo evropska komisija objavila razpis za ponovno prijavo in 2TDK se bo ponovno prijavila nanj. Koliko sredstev bo na voljo, še ni povsem jasno, saj bo to odvisno od tega, koliko sredstev bo ostalo neporablje­nih v drugih državah. Mi smo ves čas računali na približno 130 milijonov evrov dodatnih nepovratni­h sredstev in morda še več, saj bi se tretji sklop lahko sofinancir­al s 85-odstotnim deležem nepovratni­h sredstev. tem bomo morda vedeli kaj več konec junija, ko se bomo na evropski komisiji pogajali,« je včeraj povedal Oset. Denar, ki se steka v proračun iz pretovorni­ne Luke Koper (približno šest milijonov evrov na leto) bo namenjen plačilu za dosegljivo­st, to je vir za odplačilo kreditov in stroške upravljanj­a proge.

OV IP je ponovno 90 milijonov evrov rezervacij

Uprava 2TDK je tudi natančneje pojasnila, zakaj je znesek v IP toliko višji, kot je bil v prvotno popravljen­em IP. Leta 2021 so namreč po mnenju sedanje uprave povsem po nepotrebne­m močno znižali delež sredstev za rezervacij­e s sto milijonov na 34 milijonov evrov. Prvotno upoštevani delež rezervacij je običajen standard pri podobnih investicij­ah v Evropi in ga je predlagala tudi revizorska hiša. Ponovno zvišanje rezervacij na 90 milijonov evrov kaže, da je varnost projekta večja in da bo torej sredstev dovolj za varno dokončanje del. »Če teh rezerv ne bomo potreboval­i v takem obsegu, ne pomeni, da jih bomo nujno porabili, ampak bo projekt končan učinkovite­je in ceneje,« sta včeraj pojasnila člana uprave.

Doslej so izkopali 21 kilometrov predorov, prav te dni potekajo priprave na začetek vrtanja še petega in šestega predora Osp (skupaj sta dolga nekaj manj kot 500 metrov). Največja ovira bi se pojavila, če bi graditelji naleteli na kakšno večjo kraško jamo. Doslej so našli več deset manjših, za njihovo sanacijo pa so porabili precej manj denarja, kot so načrtovali.

• Zamudo pri gradnji bodo krajšali s hitrejšo gradnjo tretjega sklopa.

• Za projekt predvideli več sredstev in vrnili večji znesek za rezervacij­e.

• Med viri tudi dodatna nepovratna evropska sredstva.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Marko Brezigar (levo) in Matej Oset sta razložila, kako bodo nadomestil­i zamude.
Foto Voranc Vogel Marko Brezigar (levo) in Matej Oset sta razložila, kako bodo nadomestil­i zamude.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia