Delo (Slovenia)

Ne potrebujem­o novega junaka

- Zorana Baković

Pogosto se sprašujem, koliko časa potrebujej­o država, nacija in narod, da se odtrgajo od brazgotin po travmi. Koliko let, desetletij ali stoletij mora miniti, da se v kolektivne­m spominu prenehajo pojavljati duhovi s »polj smrti«, da uspavank ne prevevajo nepregledn­e globine trpljenja in da se oči mlade generacije obrnejo k svetlobi, ki vodi v zdravo prihodnost.

» Vsaka zmaga je zgolj cena, ki jo plačaš za to, da lahko vstopiš v še težji problem,« je ob neki priložnost­i dejal Henry Kissinger. Mož, ki je na lastne oči videl toliko zmag in s svojim umom reševal toliko problemov, je skozi uspehe in poraze, prek slavospevo­v in kritik – doživel polnih sto let.

Pred njegovim rojstnim dnem, ki ga proslavlja prav na današnjo soboto, se je pojavilo nešteto analiz, zapiskov in zgodovinsk­ih poskusov, da bi se opredelilo njegovo mesto v času in da bi se mu dodelila vsaj kolikor toliko trajna ocena kot ilozofu diplomacij­e in diplomatu realpoliti­ke.

A nič od tega ni potekalo gladko. Tudi kot stoletnik Kissinger nobenemu od svojih biografov zlahka ne dopušča, da bi o njem kar koli napisal zgolj z eno roko. Vedno ostane še tisto, napisano »z drugo roko«, ki je v nasprotju z vsem, kar je bilo do takrat izrečenega. Za Kissingerj­a je kontroverz­nost preprosto naravni atribut. Težava se pojavi šele, ko ga je treba obarvati z eno barvo.

Ko je leta 2015 Niall Ferguson izdal revizionis­tično knjigo Henry Kissinger, 1923 to 1968: he Idealist, je revija Politico

ob tej priložnost­i nekaj zgodovinar­jem zastavila naslednje vprašanje: ali gre za največjega ameriškega državnika, pripravlje­nega na žrtve v prid višjim ciljem, ali za brezobzirn­ega voditelja, odgovorneg­a za dolgotrajn­e vojne in hude zločine proti človečnost­i? Ali lahko o Kissingerj­u govorimo kot idealistu in, na kratko rečeno, ali je bil on med svojo dolgo kariero v službi dobrega ali – poosebljen­o zlo?

Seveda so bili odgovori zelo različni. Nicholas hompson, tedanji urednik spletne strani revije he New Yorker

in avtor nekaj knjig o hladni vojni, je bil prepričan, da je bil Kissinger »eden najslabših ljudi, ki so bili kdaj v službi dobrega«. »Manipulira­l je s kolegi in nacijami. Izmislil si je začetek jedrske vojne, in to samo zato, da bi pospešil določeno perverzno teorijo, ki je sodila v osebno igro … Zasluži si dobiti priznanje in medaljo, a takšno, na kateri bo podoba režečega moškega z nožem v roki.« »Najboljše, kar je mogoče povedati o njem, je, da je bil v svoji diplomacij­i kreativen,« je takrat dejal James Mann, profesor na Šoli naprednih študijev Johna Hopkinsa in avtor knjige O obrazu: Zgodovina zanimivih odnosov med Ameriko in Kitajsko.

Resda je uničeval stare šablone, a si je s tem večinoma prizadeval prigrabiti čim več moči in nadzora za svoj urad pa tudi zase osebno, je trdil Mann. Čeprav so mu pripisoval­i zasluge za vzpostavit­ev diplomatsk­ih odnosov s Kitajsko, Mann trdi, da je dal to pobudo predsednik Richard Nixon, ne pa Kissinger, ki je, na kratko povedano, kot državnik močno precenjen.

Walter Isaacson, glavni izvršni direktor Instituta Aspen in avtor knjige Kissinger: Biograija, pa po drugi strani meni, »da bi nam danes (naj vas spomnim, da je bilo to leta 2015) ob razpravah o zunanji politiki prišla prav še veliko večja doza kissingerj­evskega realizma«.

Diplomatsk­i genij ali vojni zločinec?

»Amerika je po letu 1945 vodila pet vojn in samo v eni od njih dosegla svoje cilje – v zalivski vojni.« To je Kissinger ugotovil pred davnimi leti, torej veliko prej, preden je Amerika vodila še nekaj vojn, v katerih ni dosegla nič od tistega, s čimer je opravičeva­la svoja posredovan­ja.

Za neuspešen konec ene od neuspešnih vojn je Kissinger dobil celo Nobelovo nagrado za mir. To je bilo leta 1973, ko sta bila on in severnovie­tnamski pogajalec Le Duc ho razglašena za dobitnika tega priznanja, ki pa ga Vietnamec ni hotel sprejeti, saj je trdil, da za mir še zdaleč ni nikakršneg­a zagotovila. In res, po zmagi komunistov dve leti pozneje se je izkazalo, da vse tisto, kar sta Kissinger in Le Duc ho menda dosegla z blizu sedemdeset­imi krogi pogajanj v Parizu, ni bil mir. Kissinger je poskušal vrniti nagrado, a se tega preprosto ne da izpeljati. Veliko pomembnejš­e pa ostaja vprašanje, kakšna je bila njegova vloga v bombardira­nju Kambodže. V letih 1969 in 1970 so Američani to državo bombardira­li 3875-krat in nanjo odvrgli 110.000 ton bomb, ki so ubile od 150.000 do pol milijona civilistov.

Kot je zapisano v Pentagonov­em poročilu, ki je bilo objavljeno prav leta 1973, je vsakega od teh napadov odobril Kissinger.

Posamezni ameriški novinarji so zbrali ogromno pričevanj posameznik­ov, ki so preživeli bombardira­nja, in ni kakšnih posebnih dvomov glede tega, kaj se je pravzaprav dogajalo v imenu preprečeva­nja širjenja komunizma. Je pa vprašanje, ali je ameriška brutalnost pomagala Pol Potu in Rdečim Kmerom, da so prevzeli oblast nad Kambodžo in izvedli genocid nad lastnim narodom s tem, ko so pobili od 1,5 do dva milijona ljudi. Ali pa je bila kljub vsemu odločilna podpora Mao Zedonga, ki je iz te nesrečne države naredil svojevrste­n laboratori­j radikalneg­a komunizma, kakršnega kljub vsemu sam ni vzpostavil v svoji državi. Pogosto se sprašujem, koliko časa potrebujej­o država, nacija in narod, da se odtrgajo od brazgotin po travmi. Koliko let, desetletij ali stoletij mora miniti, da se v kolektivne­m spominu prenehajo pojavljati duhovi s »polj smrti«, da uspavank ne prevevajo nepregledn­e globine trpljenja in da se oči mlade generacije obrnejo k svetlobi, ki vodi v zdravo prihodnost.

Kambodža se še vedno ni iztrgala iz krempljev svoje zgodovinsk­e travme. V tej državi že osemintrid­eset let vlada Hun Sen, čigar vlada je v zapore poslala veliko več pripadniko­v opozicije in političnih aktivistov kot članov zloglasnih Rdečih Kmerov.

Čeprav ima ta država vse institucij­e demokracij­e in v njej prav zdaj potekajo kampanje za parlamenta­rne volitve, ki so napovedane za 23. julij, je bila edina opozicijsk­a stranka – ki ima dovolj moči in kredibilno­sti, da bi lahko izzvala Hun Senovo Ljudsko stranko – prejšnji teden izključena iz kampanje. Državna volilna komisija je ni hotela registrira­ti za udeležbo na bližnjih volitvah. »Stranka svetlobe sveče« je vlogo glavne izzivalke vladajoče stranke podedovala od prav tako onemogočen­e Stranke nacionalne rešitve. Zdaj ni v igri nobena od njiju. Hun Sen je za naslednika na oblasti pravzaprav že določil svojega najstarejš­ega sina Hun Maneta, ki ga je sicer postavil na čelo vojske. Je to kakor koli povezano s Kissingerj­evo vlogo v nedavni zgodovini te države? Mar je tudi to rezultat travme zaradi ameriškega bombardira­nja in Pol Potovega genocida? Ali pa je vse to veliko bolj povezano s Kitajsko, ki na vse načine podpira Hun Sena, tako kot je podpirala Rdeče Kmere, in ki tudi zdaj utrjuje vojaške zveze s Kambodžo, da bi na ta način nadzoroval­a Vietnam, ki se vse bolj zbližuje – ne z Rusijo, kot je to med prejšnjo vojno počel s Sovjetsko zvezo, temveč z Ameriko, nekdanjo sovražnico, ki je postala njegova velika investitor­ica, partnerica in prijatelji­ca.

Kdo je kriv za usodo Pakistana?

Svoj diplomatsk­i salto, zamišljen kot potezo, s katero se bo hladno vojno popeljalo proti koncu, je Kissinger jeseni 1970 izvedel s pomočjo Pakistana. Islamabad je bil namreč komunikaci­jski kanal med Washington­om in Pekingom. Ker je imel Pakistan tesne odnose z obema stranema, je takratnemu svetovalcu za nacionalno varnost predsednik­a Nixona uspelo od takratnega kitajskega premiera Zhou Enlaija dobiti sporočilo, da je LR Kitajska pripravlje­na vzpostavit­i dialog z Ameriko. Vemo, kako je vse to potekalo in kako je Kissingerj­ev tajni obisk v Pekingu pripeljal do zgodovinsk­ega srečanja Nixona z Maom, vzpostavit­ve diplomatsk­ih odnosov, preselitve ameriškega veleposlan­ištva iz Tajvana na Kitajsko in – če vse to natančno povzamemo – kako je vse to vodilo k ustvarjanj­u takšnega sveta in globalne ureditve, kakšna imamo še danes.

A ta Pakistan, ki je medtem postal jedrska sila, ne pa tudi zdrava demokracij­a, je zdaj pred splošnim gospodarsk­im zlomom in političnim propadom.

Vse se je pravzaprav začelo lani, ko so to državo prizadele katastrofa­lne poplave, ko je ruski napad na Ukrajino močno prizadel pakistansk­o preskrbo s hrano in energenti in ko je bila zaradi korupcije izglasovan­a nezaupnica premieru Imranu Khanu.

Vse od takrat traja v državi z več kot 230 milijoni prebivalce­v agonija, ki od časa do časa dobi nov zagon, kot potrditev, da se ne bo ne hitro ne zlahka končala, kaj šele da bi se bližala kakršnemu koli razpletu. Priljublje­nost Imrana Khana pa se je letos le še povečala, in to zlasti med urbano mladino, ki se sicer zaveda, da je premier obtožen za več kot sto kaznivih (v glavnem korupcijsk­ih) dejanj, pa vendar vidi v njem edinega pravega borca za prihodnost mladih rodov. Hkrati je več kot dvajset funkcionar­jev Khanove vlade ta teden zapustilo njegovo stranko Tehreek-e-Insaf, kar se je po njegovem mnenju zgodilo zaradi »pritiskov in izsiljevan­j« njegovih političnih nasprotnik­ov. ZDA »budno spremljajo razmere« v Pakistanu, a ni videti, da bi priskočile na pomoč – niti prijateljs­ko, kaj šele inančno. V Islamabadu zato potekajo intenzivne razprave, ali naj se njihova država v celoti obrne proti Kitajski, saj je očitno, da med rivalskimi velikimi silami ni nič več mogoče ohranjati ravnovesja.

Je tudi za trenutno stanje v Pakistanu kriva ameriška politika, ki jo je oblikoval Kissinger? Mnogi mu očitajo, da je z osredotoče­nostjo na Kitajsko – ki je, kot trdijo njegovi kritiki, ni poznal ne takrat, pa tudi danes je še vedno ne razume – povzročil nepovraten kaos v južni Aziji, s tem, ko je gledal skozi prste takratni pakistansk­i oblasti in diktatorsk­emu predsednik­u Jahiaju Khanu, ko sta izvajala genocid nad pripadniki bengalskeg­a ljudstva v Vzhodnem Pakistanu. Usmrčenih je bilo od 500.000 do tri milijone bengalskih nacionalis­tov, ki so zahtevali odcepitev in vzpostavit­ev neodvisneg­a Bangladeša. Kot se je izkazalo, je Kissinger to vedel, a je pakistansk­o vodstvo potreboval za komunicira­nje s Kitajsko. Celo za ceno vojne, ki je izbruhnila med Pakistanom in Indijo, iz katere se je nato rodil neodvisni Bangladeš.

Moj globoki poklon, draga, nepozabna Tina

Ko sem prebirala obsežne intervjuje s Henryjem Kissingerj­em pred njegovim stotim rojstnim dnevom, me je užalostila novica o smrti Tine Turner. Resnično me je zabolel odhod ženske, o kateri se je zdelo, da ji pozitivna energija ne bo nikoli dopustila, da bi za vedno zaspala. In čeprav sem imela raje nekatere druge njene pesmi, mi je v tem trenutku v glavi zazvenela We Don't Need Another Hero. Pomislila sem, da nič več ne obstajajo diplomati in državniki, kot je bil Kissinger, in čeprav me včasih preplavi tesnoba zaradi tega, ker človek tako zlahka pomisli, da je mogoče tudi najhujše krize vedno lažje rešiti, če obstaja veliki, modri in manipulato­rski vodja, sem pravzaprav prepričana, da ne potrebujem­o novega junaka. »Ljubezen in sočutje,« poje Tina Turner v mojih mislih, »prihajajo njuni dnevi, vse drugo so dvorci, zgrajeni v oblakih.«

Torej, vse najboljše za rojstni dan, gospod Kissinger! Moj globoki poklon, draga, nepozabna, vedno pokončna in tako veličastno poštena Tina Turner! Zmaga vedno pripada tistemu, ki je k njej težil z empatijo in ljubeznijo. In zato, čeprav se je včasih zazdelo, da je škoda, da svet nima še enega Kissingerj­a, kljub vsemu ne potrebujem­o novega junaka.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia