Delo (Slovenia)

Tottenham edini klub, do katerega ne čuti nič

- Nejc Grilc

Za košarkarji Cedevite Olimpije je neprepričl­jiva sezona, v regionalne­m tekmovanju pa so z uvrstitvij­o v polinale vendarle dosegli osnovni cilj. Jutri (19:30) jih v polni Štark Areni v Beogradu čaka prva tekma s Partizanom, ki še vedno celi rane po bolečem izpadu proti Realu v Evroligi. Naporen ritem tekem Beograjčan­ov in čustvena izpraznjen­ost bi bila lahko voda na mlin Ljubljanča­nov, ki bodo potreboval­i vrhunsko predstavo, če želijo v Stožice prinesti celo kožo.

Partizan je v zadnjih sezonah tekmec po meri Cedevite Olimpije. Decembra so ga v Stožicah presenetlj­ivo premagali sredi enega slabših obdobij v sezoni, enako velja za tekmo konec marca v Beogradu, kjer so šele v končnici zapravili zmago. Na obeh tekmah je bila skupni imenovalec dobra obramba, ki letos ljubljansk­e zasedbe sicer ni krasila. »Medsebojne tekme zdaj niso več pomembne, končnica je drugačen tip tekmovanja. Odločali bodo dnevna forma, obramba in skok. Če ne bomo odigrali vrhunsko v obrambi in imeli skoka pod nad

Miro Alilović

zorom, bomo brez možnosti za zmago,« je realen trener Olimpije Miro Alilović.

Partizan je bil v evroligi na pragu velikega presenečen­ja, po vodstvu z 2:0 je imel Real na kolenih, a naloge ni dokončal. Zahtevna serija je pustila sledi, Dante Exum se še vedno bori s poškodbo reber, predvsem pa je bilo varovancem Željka Obradovića težko poiskati motivacijo za boj s Studentski­m centrom. Za napredovan­je so potreboval­i tri tekme, šele na zadnji v Beogradu so spet izgledali kot moštvo, ki meri na zmago v regionalne­m tekmovanju.

Pod obročem zanimiv dvoboj Omić - Lessort

Na tekmah rednega dela so zmaji proti Partizanu prejeli le 74 oziroma 76 točk, predvsem pa so igrali veliko bolj stabilno kot proti na papirju slabšim tekmecem, brez večjih nihanj v igri. Bistveno bo, kako bosta Alen Omić in Karlo Matković pod košem zaustavila

• Cedevita Olimpija in Partizan se merita za preboj v inale lige ABA.

• Partizan je v vlogi izrazitega favorita, a je tudi precej bolj utrujen.

• Trener Olimpije Alilović se zaveda, da bo ključna igra v obrambi.

Izkušnje so na njihovi strani, mi bomo morali najti druge načine, da skrijemo slabosti.

atletskega centra Matiasa Lesorta, letos člana idealne peterke v ligi ABA in druge peterke evrolige.

Predvsem skokov v napadu Lessortu Olimpija ne sme dovoliti, iz drugih in tretjih priložnost­i je Partizan najbolj nevaren, te ponesejo tudi občinstvo. »Izkušnje so na njihovi strani, mi pa bomo morali poiskati druge načine, da nadoknadim­o naše slabosti. Dvorana v Beogradu bo polna in želim si, da bo tako tudi v Ljubljani,« zaključuje Alilović.

Brez Adamsa, a zato z bolj povezano igro

Od Ljubljane se je že poslovil Josh Adams, ki je zaradi zvina gležnja predčasno sklenil sezono, v napadu se na njegove individual­ne akcije Olimpija ne bo mogla zanašati. A to bi lahko bila tudi dobra stvar, v četrtinaln­i seriji z FMP-jem so po dveh neprepričl­jivih tekmah na tretji Ljubljanča­ni vendarle zaigrali bolj povezano, žoga je pod taktirko Matica Rebca bolje krožila, tudi Yogi Ferrell je omejil število cirkusants­kih metov, ki stroki (in občinstvu) dvigujejo pritisk.

Ključ do morebitneg­a presenečen­ja v Beogradu bo, vsaj glede igre v napadu, v rokah ameriškega organizato­rja igre. Yogi je z valorizaci­jskim indeksom 25,7 najbolj učinkovit igralec letošnje končnice v ligi ABA, če bo našel pravo razmerje med meti za tri točke in asistencam­i, bo Olimpija lahko nevarna.

Druga tekma serije bo v torek ob 18:00 v Stožicah.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia