Delo (Slovenia)

Zadovoljen z Rogličem, čaka še na Pogačarja

Za direktorja Gira je Slovenija dovolj blizu, da bi se pri nas lahko začela dirka po Italiji

- Andreja Leški Manon Deketer Sarai Padilla Guerrero nabe Seiko VataAnka Pogačnik Martin Hojak Patricija Brolih, Metka Lobnik Vito Dragič Marinič Enej Miha Hočevar

Ni veliko manjkalo, pa bi se

dobra dva tedna po osvojitvi naslova svetovne podprvakin­je v kategoriji do 63 kg ovenčala z novo kolajno. Judoistka Bežigrada si je včeraj na turnirju za VN Zgornje Avstrije priborila 5. mesto, ki v borilnih športih, v katerih podeljujej­o po dve bronasti odličji, velja za najbolj nehvaležno uvrstitev. A je osvojila dragocene točke v kvalifikac­ijah za OI v Parizu 2024. V malem finalu je Leškijeva v podaljšku na zlato točko izgubila s Francozinj­o

(0:10), pred tem pa je ugnala Španko (10:0) in Čehinjo Renato Zachovo (10:0) ter klonila pred Japonko

(0:10).

(do 70 kg) in

(do 73 kg) sta pristala na 9. mestih, Juš Mecilošek (do 81 kg) pa je ostal brez uvrstitve. Danes bodo Slovenijo zastopali še

kg) ter

M. Š. (obe do 78 in (oba nad 100 kg).

Dirka po Italiji je lani in predlani obiskala Slovenijo, letos ji je najbližje danes z vožnjo na čas na Svete Višarje. O tem, zakaj Italijani krožijo okoli dežele na sončni strani Alp ni dvoma. Na svoji največji dirki si želijo naša največja zvezdnika. Letos so dobili Primoža Rogliča, že prihodnje leto morda še Tadeja Pogačarja. O tem in možnostih novih obiskov na naših cestah je spregovori­l direktor Gira Mauro Vegni.

Doživljamo izjemen zaključek Gira, v sončnih Dolomitih s spektakula­rnimi boji med najboljšim­i kolesarji, vendar je to dirko zaznamoval­o tudi slabo vreme in pasivnost favoritov. Kako 106. Giro ocenjujete pred sklepnima etapama, ste zadovoljni z njim? videli, kako lahko na tem območju mirno sodelujejo ti trije narodi. To ni pomembno le za Giro in turistično promocijo tega območja, temveč ima tudi sociološko noto o sobivanju.

Vse je nared, belgijski dvomi o primernost­i te etape z začetka Gira pa so že zdavnaj potihnili. Ne vem, od kod je to tedaj prišlo. Nikoli nisem rekel, da bi ta etapa lahko odpadla. Je logistično nekoliko bolj zahtevna od drugih, vendar verjamem, da moramo biti prireditel­ji tritedensk­ih dirk pripravlje­ni preizkušat­i nove stvari. Če ne bi, bi lahko vožnje na čas prirejali na avtocestah, vendar ne vem, koga bi ti zanimalo.

Lani smo opravili pogovor z idejnim očetom etape na Svetih Višarjah Enzom Cainerom, ki ga na žalost ni več med nami. Dejal je, da je malodane že vse dogovorjen­o za cilj dirke v Trstu. Zakaj ni tako, zakaj se bo karavana jutri preselila več kot 700 km daleč v Rim?

Rim je vendarle naša prestolnic­a in predsednik republike Sergio Mattarella bržkone ne bi prišel na cilj, če bi bil ta v Trstu. Več razlogov je bilo za to, da smo se odločili za Rim. To sicer ne pomeni, da bo cilj dirke odslej vedno tam, vendar mislim, da smo si tokrat omislili pravšen scenarij za Giro.

Pokojni Enzo Cainero je bil ob prigovarja­nju svojega prijatelja Edyja Reje vedno naklonjen etapam, ki so obiskale Slovenijo. Bodo njegovi nasledniki, ki bodo pripravlja­li preizkušnj­e v Furlaniji - Julijski krajini, tudi radi prišli k sosedom?

Enzova smrt je za nas velika izguba, bil je pomembna in karizmatič­na osebnost v naši organizaci­ji. To bomo pogrešali, vendar bodo prišli drugi, ki bodo znali pripraviti dobre etape v Furlaniji - Julijski krajini in prepričan sem, da tudi v Sloveniji.

Je že kaj napeljaneg­a za naslednji obisk Slovenije, kamor je Giro prišel v letih 2021 in 2022. Po naših podatkih naj bi bile možnosti za obisk že prihodnje leto, gotovo pa v letu 2025, ko bosta Gorica in Nova Gorica skupaj evropska prestolnic­a kulture. Nam lahko poveste že kaj bolj otipljiveg­a? Gre le za zamisli, ki so še v zraku. Potrdil vam ne bom ničesar, preden na spravimo pod streho letošnjega Gira. Za dirko prihodnjo leto imamo pomembne ponudne številnih italijansk­ih pokrajin in tudi ponudbe iz tujine. Po pravilih UCI lahko pripravimo štart dirke v tujini le, če se nam uspe vrniti v Italijo brez vmesnega dneva premora. Slovenija pa ni prav daleč od Italije. Več vam ne bom povedal.

V zadnjih letih niste skrivali želje, da bi na Giro nastopil vsaj eden od velikih slovenskih zvezdnikov, Primož Roglič ali Tadej Pogačar. Letos ste dobili Rogliča, kako je opravil svojo vlogo ene od velikih zvezd na dirki?

Spremljal sem ga že na prejšnjih dirkah v letošnji sezoni, kako je blestel na Tirreno–Adriatico in dirki po Kataloniji. Na Giru je bržkone čutil nekaj več pritiska, tako je običajno na tritedensk­ih dirkah. In za številne kolesarje je to največja težava, vendar jo je Roglič ob svoji izkušenost­i dobro prenesel. Dobro tudi prestaja generacijs­ko bitko, ki ta čas zaznamuje svetovno kolesarstv­o. Na eni strani je kopica mladcev, ki so se izstrelili na vrh, to poskuša tudi Almeida, na drugi strani so asi, ki bodo prej ali slej končali kariero.

Ne moreva se izogniti vprašanju o Pogačarju. Je kaj otipljiveg­a okoli njegove morebitne udeležbe v prihodnost­i, ste se že dogovarjal­i z njegovim agentom Alexom Carrero ali šefom ekipe UAE Maurom Gianettije­m? Mislim, da je vse povezano s tem, kaj bo Tadej dosegel na letošnjem Touru. Od začetka je bil njegov cilj trikrat zmagati na Touru, ko bo to izpolnil, bo imel bržkone precej bolj proste roke za nastope na drugih dirkah. Že za letos smo bili blizu dogovora o njegovem prihodu, saj smo pričakoval­i, da bo lani zmagal na Touru. Ni mu uspelo in dejal je, da bo poskusil znova. To spoštujem in pripravlje­n sem počakati nanj.

Vse je povezano s tem, kaj bo Tadej dosegel na letošnjem Touru. Od začetka je bil njegov cilj trikrat zmagati na Touru, ko bo to izpolnil, bo imel bržkone precej bolj proste roke za nastope na drugih dirkah.

Če smo pri velikih zvezdnikih, se je kaj umiril položaj med vami in ekipo Remca Evenepoela, ki je izrekla precej ostrih besed na račun prireditel­jev Gira, potem ko je belgijski as v rožnati majici zapustil dirko zaradi okužbe s covidom-19?

Remca nikoli nisem kritiziral, nisem pod vprašaj postavil tega, da je odstopil. Če je zdravnik dejal, da je bolan in se mora zaustaviti, je to odločitev, v katero se ne bom vtikal in jo bom podprl. Ni mi bilo všeč samo to, kako so v njegovi ekipi sporočili, da odhaja. Morali bi nas poklicati pred tem, tako pa smo na nedeljo zvečer to zvedeli prek družbenih omrežij. Šlo je za pomanjklji­vo komunikaci­jo in nič več.

 ?? Foto Miroslav Cvjetičani­n ?? Direktor Gira Mauro Vegni pravi, da bo Giro še naprej obiskoval Slovenijo.
Foto Miroslav Cvjetičani­n Direktor Gira Mauro Vegni pravi, da bo Giro še naprej obiskoval Slovenijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia