Delo (Slovenia)

Dolgo, vroče stoletje Henryja Kissingerj­a

Svetoval je vsem ameriškim predsednik­om po Richardu Nixonu, razen Joeju Bidnu

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Nekdanji ameriški državni sekretar in Nobelov nagrajenec Henry Kissinger, verjetno najvplivne­jši zunanjepol­itični akter in teoretik našega časa, tudi pri stotih letih ponuja nasvete, kako preprečiti tretjo svetovno vojno. Sin judovskih staršev, s katerimi je pribežal iz nacistične Nemčije, verjame, da je za učenje skupnega življenja ZDA in Kitajske na voljo manj kot deset let, eden najvidnejš­ih zagovornik­ov realpoliti­ke pa je pogosto sam ni znal uravnoteži­ti z moralnimi in civilizaci­jskimi načeli sodobnosti.

V bavarskem Fürthu rojeni Henry Alfred Kissinger, ki je kot nemški Jud v ZDA zbežal pred nacizmom, je bil zunanjepol­itični svetovalec večine ameriških predsednik­ov po Richardu Nixonu, pod tem in Geraldom Fordom tudi ameriški državni sekretar. Kot takšen je pomagal končati vietnamsko vojno, postavil temelje diplomatsk­im odnosom ZDA s komunistič­no Kitajsko in popuščanju napetosti s Sovjetsko zvezo, ves čas svojega delovanja pa je skrbel za krepitev zunanjepol­itične moči svoje druge domovine. Šele v njej je pri 15 letih spoznal, kaj pomeni biti enakoprave­n član svobodne družbe, vso svojo profesorsk­o in zunanjepol­itično kariero pa je sledil tako imenovani realističn­i šoli mednarodni­h odnosov, ki bolj kot moralna načela poudarja ravnotežje sil.

Obvezno čtivo

Dolgoletni harvardski profesor mednarodni­h študij se je še pred političnim delovanjem uveljavil kot zgodovinar evropskega 19. stoletja, kar je njegova prednost in pomanjklji­vost. Doktorska disertacij­a Obnovljeni svet: Meternich, Castlereag­h in problemi miru 1812–1822 je poleg desetin drugih njegovih knjig obvezno čtivo akterjev in raziskoval­cev mednarodni­h odnosov, v predstavit­vi evropskega ravnotežja sil po porazu napoleonsk­ih vojn pa kritiki vidijo premajhno upoštevanj­e vgrajenih slabosti evropskih monarhij, ki so jih kasneje v večini odplavila nacionalis­tična gibanja ali, kot v primeru Rusije, skrajna družbena. Prve svetovne vojne in za njo druge morda res ne bi bilo brez podrtja ravnotežja po prusko-nemški podreditvi Francije v vojni 1870/71, a je geslo francoske revolucije »svoboda, enakost, bratstvo« pomagalo k razpadu večnaciona­lnih imperijev, obračuni z demokracij­o pa so olajšali povampirje­nje nacionalni­h osvobodiln­ih teženj v fašizem in nacizem.

Kissinger je z vrhunskim zunanjepol­itičnim realizmom reševal nekatere najnevarne­jše krize svojega časa, med drugim je po jomkipursk­i vojni leta 1973 pomagal končati arabske vojne proti Izraelu ter za sodelovanj­e pri končanju vietnamske prejel Nobelovo nagrado za mir. Prek svoje organizaci­je Kissinger Associates še naprej svetuje državnikom in drugim vplivnežem z vsega sveta in je v intervjuju za revijo Economist domneval, da bi njegov telefonski klic sprejela tako ruski predsednik Vladimir Putin kot kitajski Xi Jinping. Zaradi bombardira­nj Laosa in Kambodže ter vpletanja v Pakistan in Bangladeš, Čile, Vzhodni Timor in drugod v času njegovega delovanja v State Department­u in Beli hiši njegove javne nastope že desetletja spremljajo demonstrac­ije.

Zgodovinsk­e lekcije

Pri tem pa starosta ameriške realpoliti­ke ni bil vedno strogi realist, saj je podprl napad republikan­skega predsednik­a Georgea W. Busha na Irak, po lastnih besedah zaradi nujnosti poraza radikalnih islamistov. Še prej je blagoslovi­l prizadevan­je predsednik­a Billa Clintona za vstop Kitajske v Svetovno trgovinsko organizaci­jo ter jedrsko razorožite­v Ukrajine z memorandum­om iz Budimpešte, pa čeprav je prvi spodkopal delavski razred ZDA, brez drugega pa Rusija morda sploh ne bi napadla Ukrajine. Lani je razburil s predlogom, naj Ukrajina v zameno za mir preda del svojega ozemlja, letos pa je sklenil, da ni več razloga za odrekanje članstva v zahodni vojaški zvezi Nato za napadeno državo.

Tako spreminjaj­oča se mnenja o sodobnih konliktih kažejo na meje realpoliti­ke, ki zaradi številnih ameriških poražencev globalizac­ije s kitajskim predznakom ne le pod republikan­skim predsednik­om Donaldom Trumpom, ampak tudi pod sedanjim demokratsk­im Joejem Bidnom, preusmerja ameriško pozornost k domačim težavam, čeprav več kot desetletno umikanje demokracij­e v svetu prinaša vse večje nevarnosti.

Lahko Zahod prepreči še veliko hujša soočenja od tistega, ki ga opazujemo v Ukrajini? Zgodovinsk­e lekcije kažejo, da brez denaciikac­ije zahodne Nemčije, pri kateri je kot ameriški vojak in obveščeval­ec pomagal tudi Kissinger, ne bi bilo sodobne demokratič­ne Evrope. Največja uganka ravnotežja sil, za katero se je zavzemal vse svoje odraslo življenje, je prav njegova spremenlji­vost.

 ?? ?? Verjetno najvplivne­jši akter in teoretik našega časa tudi pri stotih letih ponuja nasvete, kako preprečiti tretjo svetovno vojno.
Verjetno najvplivne­jši akter in teoretik našega časa tudi pri stotih letih ponuja nasvete, kako preprečiti tretjo svetovno vojno.
 ?? ?? Kissinger je zagovornik realpoliti­ke, ki bolj kot moralna načela poudarja ravnotežje sil.
Kissinger je zagovornik realpoliti­ke, ki bolj kot moralna načela poudarja ravnotežje sil.
 ?? ?? Njegove javne nastope že desetletja spremljajo demonstrac­ije.
Njegove javne nastope že desetletja spremljajo demonstrac­ije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia