Delo (Slovenia)

Stari mački na rdeči preprogi

-

Na letošnjem ilmskem festivalu v Cannesu je veliko govora o ženskah, saj so režiserke v tekmovalne­m delu v primerjavi s preteklimi leti zelo dobro zastopane (za zlato palmo se poteguje kar sedem njihovih ilmov), toda impresivna je tudi skupina režiserjev seniorjev. Prav na vrhu je 86-letni Ken Loach.

Britanski režiser in scenarist se na prestižnem ilmskem festivalu na Azurni obali, ki se bo končal nocoj, predstavlj­a s ilmom The Old Oak,

ki pripoveduj­e o angleškem pubu na robu preživetja in napetostih v skupnosti zaradi prihoda beguncev iz Sirije.

Če bi Ken Loach v tekmovalne­m programu zmagal, bi dobil že tretjo zlato palmo. Prvo je prejel leta 2006 za vojno dramo Veter, ki trese ječmen, drugo deset let pozneje za socialno dramo Jaz, Daniel Blake. S tem je eden od devetih ilmskih ustvarjalc­ev, ki jim je uspelo odnesti dve nagradi iz Cannesa, ima pa rekord v številu ilmov, sodelujoči­h v tamkajšnje­m tekmovalne­m programu – do zdaj jih je bilo kar 14. Ken Loach je odraščal v industrijs­kem mestu Nuneaton v Warwickshi­ru.

Že v otroštvu se je navdušil nad gledališče­m in sanjal o igralskem poklicu, a ga je zaneslo v pravo. Diplomiral je na Oxfordu, kjer je res začel drgniti odrske deske. Delal je v različnih regionalni­h gledališči­h, potem pa dobil priložnost na televiziji BBC, kjer je delal kot režiser in njihovo dokumentac­ijo dopolnil z več dokumentar­nimi dramami, v središče katerih je postavil delavske pravice in pomembna družbena vprašanja, kot so odnos do smrtne kazni, splava, duševnega zdravja … V osemdeseti­h je prešel na ilm in vsako leto dodal kakšnega novega, večinoma na tematiko, ki mu je najbližja, in v prepoznavn­em slogu; med zadnjimi uspešnicam­i so poleg navedenih dobitnikov zlatih palm ilmi Išče se Erik, Angelski delež in Medtem ko vas ni bilo. Letos je eden najprepozn­avnejših britanskih režiserjev, kot rečeno, na čelu po starosti v tekmovalne­m programu, a njegova prednost je majhna. Med drugimi starimi mački mu sledi 83-letni Marco Bellocchio, potem pa so tam že 77-letni Wim Wenders, ki se na festivalu predstavlj­a s kar dvema ilmoma (v tekmovalne­m delu je Perfect Days), 69-letni Nanni Moretti in 66-letni Aki Kaurismäki. Zunaj tekmovalne­ga programa so tam še 80-letni Martin Scorsese, med igralci, ki so se sprehodili po rdeči preprogi, pa lahko omenimo 79-letnega Roberta De Nira in leto starejšega Harrisona Forda, ki je prejšnji teden pred premiero njegovega zadnjega Indiane Jonesa prejel častno zlato palmo. Ta nagrada je pripadla tudi 78-letnemu Michaelu Douglasu. Da ni nikoli prepozno, pa je, kot so zapisali pri francoski tiskovni agenciji AFP, dokazal 82-letni španski režiser Víctor Eric, ki se je po 40 letih vrnil s ilmom Cerrar los ojos.

 ?? Foto Eric Gaillard/Reuters ?? Če bi britanski režiser v tekmovalne­m programu zmagal, bi dobil že tretjo zlato palmo. Toda konkurenca je huda, tudi zaradi drugih režiserjev iz njegove generacije.
Foto Eric Gaillard/Reuters Če bi britanski režiser v tekmovalne­m programu zmagal, bi dobil že tretjo zlato palmo. Toda konkurenca je huda, tudi zaradi drugih režiserjev iz njegove generacije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia