Delo (Slovenia)

Sodnica zavrnila tožbo, vloženo po več kot 50 letih

-

Glavna igralca iz uspešnice Romeo in Julija režiserja Franca Zeirellija bosta morala pozabiti na milijonsko odškodnino, ki sta jo po več kot 50 letih zahtevala zaradi golega prizora v ilmu. Sodišče v Los Angelesu je namreč v četrtek sporočilo, da bo tožbo zavrnilo. Sodnica Alison Mackenzie je tako ugodila zahtevi ilmskega studia Paramount Pictures, je poročala revija Variety.

Tožba, v kateri sta igralca Olivia Hussey in Leonard Whiting, ki sta bila med snemanjem stara komaj 15 in 16 let, zahtevala odškodnino, se je nanašala na spolno nadlegovan­je, goljuijo in povzročanj­e duševnih stisk. A pristojna sodnica je presodila, da ilm ščiti prvi amandma ameriške ustave, ki se med drugim nanaša na svobodo govora. Zavrnila je tudi očitek, da bi bili goli prizori v ilmu enakovredn­i otroški pornograij­i. »Tožniki niso navedli nobenega dokaza, ki bi utemeljeva­l, da je ilm dovolj spolno sugestiven, da bi ga lahko šteli za nezakonite­ga,« je zapisala. Odločila je tudi, da je primer zastaral, ter ugotovila, da tožba ne izpolnjuje pogojev kalifornij­skega zakona, ki je začasno odpravil zastaralni rok za tožbe zaradi spolne zlorabe otrok v preteklost­i. Odvetnik igralcev Solomon Gresen je kritiziral odločitev sodišča. Mladoletni­ki ne morejo dati privolitve v eksplicitn­o spolna dejanja, je poudaril. Napovedal je tudi, da bodo zadevo predali zveznemu sodišču, saj je bil ilm letos ponovno predvajan. Izkoriščan­je in seksualiza­cijo mladoletni­kov v ilmski industriji je treba ustaviti, je še izjavil Gresen.

Igralca, ki sta decembra vložila tožbo proti Paramount Pictures, sta razkrila, da je režiser Zeirelli, ki je umrl leta 2019, med snemanjem ilmske priredbe Shakespear­ovega dela leta 1968 nanju pritiskal, da gola posnameta prizor v postelji. Ker sta bila mladoletna, so jima ilmski ustvarjalc­i zagotovili, da njuni goli telesi v ilmu ne bosta vidni, je povzela STA. Kljub temu je za nekaj sekund mogoče videti igralkino golo oprsje in igralčevo zadnjico. Pred tem sta ljubezensk­e prizore, kot sta povedala, snemala oblečena v spodnje perilo kožne barve.

Zeirellije­v ilm Romeo in Julija je leta 1969 prejel oskarja za fotograijo in kostumogra­ijo. A oba glavna igralca po njem nista dobila večjih ilmskih vlog.

 ?? Foto Chris Delmas/AFP ?? Odvetnik igralcev je že napovedal, da bodo zadevo predali zveznemu
sodišču.
Foto Chris Delmas/AFP Odvetnik igralcev je že napovedal, da bodo zadevo predali zveznemu sodišču.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia