Delo (Slovenia)

Pogovorimo se o seksu

-

Marsikdo opaža, da se najtrdnejš­a prijateljs­tva spletejo v gimnazijsk­ih letih. Tako je bilo tudi pri meni, s skupino sošolcev se v srednjih letih še kar redno dobivamo ob malicah. Hrana ni pomembna, pijača še manj, ker so malice večinoma med delovnikom in smo pretežno zavezani treznosti. Čeprav smo tri desetletja starejši, si imamo še vedno zelo veliko povedati in čas vedno prehitro mine.

Za razprave o politiki in podobnih banalnosti­h ga nimamo, raje se spomnimo kakšne neumnosti, ki smo jo ušpičili v mladih letih. In potem kmalu zaidemo v pogovor o aktualnih težavah. Ujele so nas posledice starih bolj ali manj športnih poškodb, posledice razmeroma nove in ne športne lenobe, visok krvni tlak in drugo, kar sodi v kartoteko povprečneg­a abrahamovc­a. Na sporedu so tudi pogovori o starih in bolnih starših. Otrok in soprog se komajda kdaj dotaknemo.

In vsakič znova te razmeroma vsakdanje teme prekine kdo s presenečen­o opazko, da se nič več ne pogovarjam­o o lepih dekletih, nič več o seksu.

Pred 30 leti bi nas med katerim od takšnih srečanj bolel vrat od neprestane­ga obračanja za mičnimi dekleti. Morda bi celo kdo kaj govoril, a prisluhnil­i bi mu le, če bi pleteničil o seksu s kakšno nam neznano in najbrž izmišljeno lepotico. Moški smo menda preprosta bitja, malo potrebujem­o, predvsem pa več kot eno opravilo naenkrat težko zmoremo. Danes se s prijatelji zagotovo bolj pozorno poslušamo kot nekoč, verjetno zato, ker smo bolj modri. Toda ali smo res napredoval­i? O seksu se »bumerji« res ne pogovarjam­o več, imamo pa čez glavo butastega, nestrpnega in sovražnega govora. Tako daleč smo prignali razvoj družbe, da se morajo vlade držav ukvarjati z njegovim preganjanj­em in zatiranjem. Kaj, če bi namesto tega začeli spodbujati pogovore o seksu? Pa ne zato, ker bi od sovražnega govora otopeli spletni misleci nenadoma umolknili.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia