Delo (Slovenia)

Nezlomljiv­i Primož Roglič osvojil še Rim

Slovenski as je skrbno načrtoval naskok na rožnato majico

- Miha Hočevar

Pred Kolosejem so se za zadnjo etapno zmago na 106. Giru pomerili največji gladiatorj­i med kolesarji – šprinterji. Kot se za veličastno kuliso spodobi, je zmagal največji med njimi, Mark Cavendish, ki je slavil 162. zmago v karieri. Kljub temu je bil triumfator rimskega večera Primož Roglič, prvi slovenski zmagovalec dirke po Italiji.

In kakšno kuliso je imel šele on na dan, ko je padla odločitev o nosilcu rožnate majice! Na Svetih Višarjah so v soboto vihrale malodane le slovenske zastave in med njimi se je Roglič prebil do zmag v 20. etapi in tudi v skupnem seštevku, svojih 73. in 74. v karieri. Na brutalno strmem vzponu k svetišču treh narodov je moral nadoknadit­i 26 sekund za dotlej vodilnim Geraintom Thomasom in to je storil v svojem značilnem slogu. Na poti do velike zmage mora biti nekaj drame, tokrat je prišla s padcem verige z njegovega kolesa.

A Rogla, ki se je v karieri ničkolikok­rat pobral po precej večjih težavah in hujših udarcih, je presegel tudi to. Na krilih, ki so mu jih dali navijači, in adrenalinu, ki ga je bržkone sprožila mehanska kalvarija sredi klanca, je valižanske­ga tekmeca prehitel za 40 sekund. Dovolj, da je zmagovalec Gira postal za 14 sekund. borec je, zato je takšen šampion. Veliko je zmagoval in nemalokrat pri njem je to videti enostavno. Vendar je to, kako prebrodi težave, tisto, kar ga loči od drugih. Na koncu je pri meni zadovoljst­vo enako, kot če bi zmagal sam,« je dejal Kuss in se zahvalil za podporo slovenskih navijačev na Svetih Višarjah.

Roglič tega ni poudarjal, so pa v njegovem taboru razkrili, da v odločilnih etapah ni šlo le za simboliko in čustva, temveč skoraj s kirurško natančnost­jo izpeljan načrt, ki ga je imel slovenski as dolgo v glavi.

»Primož je že od zime govoril samo o kraljevski 19. etapi in tej vožnji na kronometer. Razmišljal je samo o teh dveh etapah, že ko se je po operaciji rame vračal z vadbo na trenažerju. Pozimi je tudi prišel na Svete Višarje in se sprehodil po tej cesti. Razpletlo se je, kot je načrtoval, vse je naredil v teh dveh dnevih, klobuk dol,« se je Rogliču priklonil športni direktor pri Jumbu Vismi Marc Reef. Klobuk je treba sneti tudi pred Thomasom, ki je skupaj z Rogličem spisal zgodbo tega Gira. V času, ko naj bi zmagovali samo še mladci, sta prvi in drugi skupaj štela okroglih 70 let.

• Pred Kolosejem je boj šprintersk­ih gladiatorj­ev dobil Mark Cavendish.

• To Rogličevo zmagoslavj­e je najbolj prežeto s simboliko.

• Kapetan Jumba Visme je pol leta razmišljal samo o Svetih Višarjah.

 ?? ?? Neskončna trofeja Gira, ki mu je leta 2019 ušla, je končno v rokah Primoža Rogliča.
Neskončna trofeja Gira, ki mu je leta 2019 ušla, je končno v rokah Primoža Rogliča.
 ?? ?? Zvone Pograjc (levo) in Matevž Šparovec na Svetih Višarjah.
Zvone Pograjc (levo) in Matevž Šparovec na Svetih Višarjah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia