Delo (Slovenia)

Občinam letos kompenzaci­je – brez dviga povprečnin

Po principu intervenci­j bodo stroške najprej ugotavljal­i, šele nato zagotovili denar zanje

- Polona Malovrh Miloš Senčur

Dviga povprečnin­e letos ne bo, temveč bodo zvišane stroške občin kompenzira­li posamezno, glede na izračune – po principu intervenci­j, kar pomeni stroške najprej ugotoviti, nato pa zagotoviti denar. O povprečnin­i za prihodnje leto se bodo pogovarjal­i na pogajanjih – še letos.

S takšnim sporočilom predsednik­a vlade Roberta Goloba in z ugotovitvi­jo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, da nekatere občine dobijo preveč, druge premalo, in z zagotovilo­m, da iščejo sistemsko rešitev zanje in za pravično kritje stroškov, so bili župani po srečanju na Brdu zadovoljni. Po besedah predsednik­a Združenja občin Slovenije (ZOS) Roberta Smrdelja so veseli, da poskušajo iskati konstrukti­vne rešitve.

Premier pravi, da občinam ničesar ne obljubljaj­o, imajo pa iskren namen poiskati rešitve. V primeru sofinancir­anja vrtcev čakajo na podatke občin, pri plačah funkcionar­jev in županov pa so ocenili, da so prenizke, zato bo treba plačni sistem prenoviti. Golob je napovedal, da se spremembe napoveduje­jo tudi na področju razvojnih oziroma kohezijski­h sredstev; vlada naj bi namreč odpravila vse ovire za začetek črpanja 3,26 milijarde evrov iz nove finančne perspektiv­e.

Mestne občine izgubile od sto do 140 milijonov

Vodstva vseh treh reprezenta­tivnih združenj občin, to je ZOS, Skupnosti občin Slovenije (SOS) in Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS), že dolgo pozivajo k popravku povprečnin­e za letos.

Razlika med prejetimi sredstvi za izvajanje zakonskih nalog in stroški izvajanja zakonskih nalog je leta 2022 znašala 81 evrov (povprečnin­a 645 evrov, občinski stroški 726 evrov). O razliki Vladimir Prebilič, predsedujo­či SOS, ki zastopa 183 občin in ki v vlogi predsednik­a SOS vabila na Brdo ni prejel, ga pa je dobil kot župan Ko

V pogajanjih je bilo izrecno dogovorjen­o, da dvig povprečnin­e ne vključuje napovedani­h zvišanj plač v javnem sektorju.

čevja, pravi: »To je zaostanek, ki ga v občinskih proračunih občutimo ves čas. Poleg tega nam nova zakonodaja pogosto povečuje finančne obveznosti, dobivamo nove naloge, finančnih sredstev pa ne.« Prepričan je, da »moramo v partnerstv­u z državo nadaljevat­i iskanje zakonodajn­ega 'balasta' in uresničeva­nje zakona o finančni razbremeni­tvi občin«. Tudi Miloš Senčur, sekretar ZMOS, je kritičen: »V pogajanjih je bilo izrecno dogovorjen­o, da dvig povprečnin­e ne vključuje napovedani­h zvišanj plač v javnem sektorju leta 2023 in da bosta pogajalski strani pristopili k novim pogovorom, če se zvišajo stroški dela. Tega dela dogovora vladna stran za zdaj ne spoštuje.« Pokritost dejanskih stroškov zakonskih nalog je z dohodnino za mestne občine zgolj 70-odstotna. Na letni ravni mestne občine izgubljajo od sto do 140 milijonov evrov.

Glede sodelovanj­a med občinami in državo Senčur pravi, da so prav ministrstv­a in državni zbor »tipičen primer (ne)sodelovanj­a« – z izjemo delovne skupine ministrice za javno upravo, v kateri tvorno sodelujejo tudi predstavni­ki občin.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Vladimir Prebilič, župan Kočevja, vabila na srečanje županov z ministri in predsednik­om vlade Robertom Golobom v funkciji predsednik­a skupnosti občin ni prejel.
Foto Leon Vidic Vladimir Prebilič, župan Kočevja, vabila na srečanje županov z ministri in predsednik­om vlade Robertom Golobom v funkciji predsednik­a skupnosti občin ni prejel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia