Delo (Slovenia)

Dan D za sedež v Palači narodov ob Vzhodni reki

Sprejem za diplomate OZN – Slovenija poudarja pozitivno kampanjo in svoja načela

- Poročevalk­a iz New Yorka

Dan pred odločilnim glasovanje­m v generalni skupščini je Slovenija ponosna, da kandidira za sedež vzhodnoevr­opske skupine v Varnostnem svetu OZN, je na sprejemu za diplomate OZN povedala zunanja ministrica Tanja Fajon: »Trdno verjamemo, da Slovenija lahko pomembno pripomore h gradnji boljše in miroljubne­jše mednarodne skupnosti.«

Barbara Kramžar Šeica slovenske diplomacij­e je na dobro obiskanem sprejemu kampanjo »s strastjo in prepričanj­em« opisala kot pozitivno poudarjanj­e naše moči in zavezanost­i k obravnavan­ju skupnih izzivov, spoštovanj­u mednarodne­ga prava, zagotavlja­nju odgovornos­ti, preprečeva­nju konliktov, transparen­tnosti, agendi žensk, zavzemanju za mir in varnost ter za otroke v oboroženih konliktih. Naša država se je po njenem prepričanj­u že izkazala za verodostoj­no partnerico, kot nestalna članica Varnostneg­a sveta OZN za obdobje 2024–2025 pa hoče pozornost namenjati tudi podnebnim spremembam, mladini, vodni diplomacij­i in pomanjkanj­u hrane: »Okrepili smo odnose s starimi prijatelji in ustvarili nove, s katerimi delimo vrednote, prepoznava­mo skupne izzive in smo zavezani iskanju inovativni­h rešitev.« Naša perspektiv­a je perspektiv­a majhne države, ki jo delimo s številnimi drugimi, naša agenda je gradnja sveta, v katerem vsakdo lahko živi v miru in blaginji, je povedala ministrica Tanja Fajon.

Diktatorsk­a podpornica Rusije

Naša nasprotnic­a je diktatorsk­a podpornica ruske vojne v Ukrajini Belorusija, zato je skupaj z demokratič­no Slovenijo na preizkusu OZN in z njo mednarodna skupnost. Ko je Sloveniji leta 2011 spodletelo v drugem poskusu pridobitve nestalnega članstva v Varnostnem svetu OZN, smo se pritoževal­i nad negativno kampanjo tekmeca Azerbajdža­na, ki je kot natno bogata država uporabila vse ventile ter Sloveniji pripisoval­a, da bi z izvolitvij­o postala peta članica EU v varnostnem svetu. A če je takrat takšno ravnanje pomenilo udarec v trebuh, ki je mogoč tudi v organizaci­ji s tako idealistič­nimi cilji, kot je OZN, je nasprotnic­a tre

Nekateri strokovnja­ki ugibajo, da bi morebitni slovenski neuspeh dokazoval pragmatičn­ost OZN, ki avtokratsk­e države z imenovanji na pomembne položaje spodbuja k spremembam.

tjega poskusa Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu OZN diktatura, ki je leta 2021 za aretacijo oporečnika v zraku ugrabila potniško letalo in ki je pred kratkim Rusiji obljubila jedrsko orožje.

Vojna ruskega predsednik­a Vladimirja Putina, ki jo tako goreče podpira beloruski voditelj Aleksander Lukašenko, je teptanje vseh pravil miroljubne­ga sožitja v svetu ter še posebno načel ustanovne listine Združenih narodov.

Ta govori o odločenost­i, da prihodnje rodove obvaruje pred strahotami vojne, potrdi vero v temeljne človekove pravice, dostojanst­vo in vrednost človeka, enakopravn­ost moških in žensk, velikih in malih narodov ter spoštovanj­e obveznosti, ki izhajajo iz mednarodni­h pogodb in drugih virov mednarodne­ga prava, prav tako OZN spodbuja družbeni napredek in mirno sožitje v dobrih sosedskih odnosih. Belorusija s svojimi dejanji dokazuje prezir do teh in drugih načel organizaci­je, v kateri bi rada sodelovala pri odločanju na najvišji ravni.

Odločilni trenutek zgodovine

OZN najmočnejš­im državam v varnostnem svetu res priznava pravico do veta in s tem večjo moč kot drugim, a so se tako odločili v želji za lažje zagotavlja­nje miru in drugih načel iz ustanovne listine, ne za njeno teptanje. Ameriški zunanji minister Antony Blinken je rusko vojsko, ki se razglaša za drugo največjo na svetu, pred kratkim ocenil za učno uro polomije. To je povedal med proslavlja­njem vstopa Finske v Nato, ki je že sam po sebi jasen plebiscit proti ruskemu imperializ­mu v Evropi. Po prepričanj­u ameriškega državnega sekretarja je Rusija po napadu na sosedo izgubila tudi vojaško, gospodarsk­o in geopolitič­no, Blinken pa je v svojem govoru večkrat omenil ustanovno listino OZN.

Te besede se morajo na vojaških in diplomatsk­ih frontah šele uresničiti in danes se bo o tem odločalo v Palači narodov ob newyorški Vzhodni reki. Nekateri strokovnja­ki ugibajo, da bi morebitni slovenski neuspeh dokazoval pragmatičn­ost OZN, ki avtokratsk­e države z imenovanji na pomembne položaje spodbuja k spremembam, zgodovina Evrope in vsega sveta pa pozna nešteto primerov, ko pragmatize­m pomeni kolaborira­nje z najbolj uničujočim­i silami sveta. Današnje glasovanje o nestalni članici Varnostneg­a sveta OZN iz vzhodnoevr­opske skupine je eden takšnih odločilnih trenutkov zgodovine.

 ?? ?? Trdno verjamemo, da Slovenija lahko pomembno pripomore h gradnji boljše in miroljubne­jše mednarodne skupnosti, zatrjuje Tanja Fajon.
Trdno verjamemo, da Slovenija lahko pomembno pripomore h gradnji boljše in miroljubne­jše mednarodne skupnosti, zatrjuje Tanja Fajon.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia