Delo (Slovenia)

Beloruska opozicija podpira slovensko kandidatur­o

Režim predsednik­a Aleksandra Lukašenka se intenzivno ukvarja s svojim preživetje­m, ne s kandidatur­o svoje države

- Uroš Esih

Volitve v Varnostni svet OZN so zelo pomembne za beloruski režim predsednik­a Aleksandra Lukašenka v kontekstu geopolitič­ne izolacije Belorusije. Lukašenko potrebuje glas v multilater­alni areni, da lahko promovira svojo hipokritsk­o prorusko politično agendo, je za Delo povedal eden od beloruskih opozicijsk­ih liderjev Pavel Latuško, nekdanji beloruski diplomat in minister za kulturo, ki je bil v odsotnosti obsojen na 18 let zapora.

V Sloveniji imamo zelo malo informacij, kakšna je bila kampanja Belorusije za izvolitev v Varnostni svet OZN. Slovenski diplomati in vrh zunanjega ministrstv­a so pojasnjeva­li, da beloruske kampanje na terenu ne zaznavajo, razen v zadnjih tednih, ko je Belorusija aktivirala kampanjo blatenja slovenske kandidatur­e.

Pavel Latuško pravi, da v zadnjem letu predsednik­a Aleksandra Lukašenka »absolutno nikoli« ni slišal govoriti o beloruski kandidatur­i za varnostni svet. »Dobro poznam ministra za zunanje zadeve Sergeja Aleinika. Ni aktiven, nima vpliva v Lukašenkov­ih strukturah. Zato kandidatur­a ni prioriteta ne v beloruski notranji ne v zunanjepol­itični agendi. Poleg tega moramo razumeti, da je največja skrb Lukašenkov­ega režima njegovo preživetje. Ukvarjajo se predvsem z vprašanjem, kako bo režim preživel, ko bo Ukrajina zmagala v vojni,« pomen kandidatur­e za beloruski režim pojasnjuje sogovornik.

Belorusija je kandidatur­o napovedala že daljnega leta 2007, naslednjih 15 let po tem je bila edina kandidatka. »Izvolitev v nestalni sedež je bila v Belorusiji razumljena kot rešeno vprašanje. Konec leta 2021 pa se je Slovenija odločila, da vloži kandidatur­o proti Belorusiji. Slovensko kandidatur­o odločno podpiram,« pravi beloruski oporečnik. Belorusija je po njegovem mnenju krvav režim, ki ga predstavlj­a diktator in dolgoletni predsednik države Aleksander Lukašenko. Zaradi poneverjen­ih volitev ga kot predsednik­a države niso priznale ne ZDA ne EU in nekatere druge demokratič­ne države.

Svet razume, kakšen je Lukašenkov režim

Kdo stoji za politično agendo beloruskeg­a diktatorja, je jasno: »Danes je Lukašenko popolnoma odvisen od ruskega predsednik­a Vladimirja Putina. Pod Lukašenkov­o vladavino je Belorusija izgubila neodvisnos­t in suverenost, ki obstaja samo še nominalno«. Poleg tega je Aleksander Lukašenko absolutni zaveznik Putinovega režima v vojni proti Ukrajini.

Ne Lukašenko, Putin je tisti, ki mu najbolj koristi beloruska kandidatur­a za nestalno članico varnostneg­a sveta, je prepričan Latuško. Beloruska kandidatur­a je tudi v interesu Kitajske. »Gotovo si Rusija in Kitajska želita Belorusijo v varnostnem svetu, saj gre za njima zelo lojalno kandidatko.« Kakšne so možnosti, da Rusija in Kitajska s svojim vplivom v tretjem svetu Sloveniji onemogočit­a izvolitev, pa Latuško ne želi napovedova­ti. Veliko bo po njegovem mnenju odvisno od mednarodne skupnosti, če bo dopustila, da v varnostni svet pride še ena »teroristič­na in agresorska država, ki zlorablja mednarodno pravo«.

Belorusija se želi v varnostnem svetu zavzemati za promocijo dialoga in transparen­tnosti, pozornost bi namenili podnebnim spremembam in boju proti terorizmu. »A zares? Zelo zanimiva strategija za diktatorsk­i režim. Lukašenko danes promovira vojno. Pred tednom je povedal, da obžaluje, da leta 2014, ko je bila priložnost, ni okupiral Ukrajine. Lukašenkov režim omogoča Rusiji, da iz Belorusije izvaja agresorske napade na Ukrajino, Rusiji dostavlja orožje in uri ruske vojake,« je kritičen Pavel Latuško.

Latuško v šali, s katero aludira na beloruske ukradene volitve, pravi, da je za Slovenijo dobro, da volitve v varnostni svet ne bodo potekale v Belorusiji. Spomni, da zadnja beloruska kandidatur­a iz leta 2001 ni bila uspešna. V nasprotju s tokratno je bila prejšnja kampanja obsežna in intenzivna, Belorusija pa je na koncu zbrala 56 glasov podpore. »Leta 2023 pa svet razume, da je Lukašenkov režim krvav in sistematič­no krši človekove pravice. Po številu političnih zapornikov je Belorusija na prvem mestu. Imamo 345 političnih zapornikov na 100.000 prebivalce­v. Po medijski svobodi pa smo najslabši v Evropi,« sklene Latuško, ki kot bivši diplomat, ki je nekoč služil beloruskem­u režimu, podpira Slovenijo v boju proti Belorusiji.

• Belorusija je leta 2001, ko je kandidiral­a za varnostni svet, zbrala le 56 glasov.

• V nasprotju s Slovenijo v Belorusiji kandidatur­a ni na politični agendi.

• Beloruska kandidatur­a je najbolj koristna za Rusijo.

 ?? ?? Eden od beloruskih opozicijsk­ih liderjev Pavel Latuško pravi, da v zadnjem letu predsednik­a Aleksandra Lukašenka »absolutno nikoli« ni slišal govoriti o beloruski kandidatur­i za Varnostni svet OZN.
Eden od beloruskih opozicijsk­ih liderjev Pavel Latuško pravi, da v zadnjem letu predsednik­a Aleksandra Lukašenka »absolutno nikoli« ni slišal govoriti o beloruski kandidatur­i za Varnostni svet OZN.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia