Delo (Slovenia)

Pogled Minska na boj za vroči stolček

- Boris Čibej

V Minsku radi spomnijo, da je Belorusija vložila kandidatur­o za nestalno članico Varnostneg­a sveta Združenih narodov (ZN) v okviru vzhodnoevr­opske skupine že leta 2007, medtem ko se je njena konkurentk­a Slovenija odločila to storiti šele konec leta 2021.

Belorusi so prepričani, da je slovenska kandidatur­a »politična odločitev, ki je poskus kaznovanja Belorusije za njeno neodvisno zunanjo politiko in pristope na mednarodne­m prizorišču«, kakor je sredi maja v New Yorku povedal njihov veleposlan­ik v ZN Valentin Ribakov. »Kot tistega, ki nam bo pomešal štrene, so našli Slovenijo, ki je svojo kandidatur­o napovedala 17 let pred načrtovani­m vrstnim redom,« je v nedeljo povedal komentator prvega programa beloruske državne televizije Andrej Sič. Ribakov je spomnil, da je Slovenija nedavno že bila v varnostnem svetu (v letih 1998–1999), medtem ko njegova država vse od njene samostojno­sti še ni imela te časti. Beloruski politični analitik Vadim Borovik je za časnik Belarus sevodnja izjavil, da Slovenija kandidatur­e ni vložila samostojno, ampak pod pritiskom. »To razumemo kot ne najbolj prijateljs­ko in dostojno dejanje naših partnerjev,« je dodal.

Po Sičevem mnenju je kandidatur­a Slovenije, ki ji samostojno odločanje omejujejo obveznosti do Evropske unije, plod lobizma bruseljski­h interesov. »Na področju regionalne varnosti so med nami in Slovenijo različni pogledi na razmere. Medtem ko uradna Ljubljana pošilja na ukrajinska bojišča strelivo in oklepna vozila, daje Minsk prednost dialogu in se zavzema za takojšnjo prekinitev spopadov,« je pojasnil beloruski komentator. Po njegovem mnenju bo rezultat današnjega glasovanja pokazal, kakšna bo pot razvoja v regiji: »Ali bo uslišan glas zdravega smisla o prekinitvi ognja ali pa se bo pod slogani o miru nadaljeval­o pošiljanje orožja.«

Kakor so ugotovili na prav tako državni televiziji STV, njihova država lahko računa na podporo nekaj več kot trideset držav, a da javno nobena ne bo razkrila, za koga bo glasovala. »Razen Rusije in Kitajske, ki aktivno podpirata namero Belorusije, da se pridruži nestalnim članicam VS ZN,« so dodali. Komentator drugega programa nacionalne televizije Gleb Lavrov je napovedal, da se bodo ZN, ki za večino Belorusov pomenijo forum miru, spremenili v prizorišče ostrih spopadov, »najbolj vroče bitke tega poletja, ki bo nekaj prihodnjih let neposredno vplivala na svet«. »Edina pravilna odločitev je glasovanje za Belorusijo. A ne glede na rezultate bomo to etapo naše zgodovine preživeli dostojno,« je povedal analitik Borovik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia