Delo (Slovenia)

Več prometa, bolj obremenjen­e ceste

Poleti se gneče povečajo za petino, najbolj na Primorki

- Nataša Čepar

»Naše ceste so tako obremenjen­e, da na razmere lahko vplivajo že malenkosti,« pravi Bernardka Kržičnik s Prometnoin­formacijsk­ega centra za državne ceste. Tovorni in avtomobils­ki promet se ves čas povečujeta, pozna se tudi preusmerit­ev prometnih tokov po vstopu Hrvaške v schengensk­o območje. »Cestni zastoji se začenjajo pred vsakim poletjem. Čuti se sprostitev prometa po pandemiji covida-19, saj je tedaj več ljudi delalo od doma, pa tudi na splošno vse več potujemo. Vozniki tovornih vozil se od vstopa Hrvaške v schengen usmerjajo tja, kjer imajo krajšo pot. Tudi ob lepem vremenu in ob koncih tedna je pričakovat­i dolgotrajn­ejša potovanja, na katerih se zgodi več prometnih nezgod – te so ob večji gneči pogostejše – in raznih izrednih dogodkov, kot so okvare vozil,« razlaga sogovornic­a.

Po njenih besedah naj vozniki spremljajo prometne informacij­e, ki so na voljo tudi prek portala promet.si, ter se poskušajo izogniti kritičnim odsekom. Prav tako je pomembno izbrati pravi čas potovanja, upoštevati je treba tudi praznike držav v soseščini. »Ne moremo več govoriti zgolj o gnečah ob petkih in nedeljah, podobno zdaj velja tudi za četrtke in ponedeljke,« opozori. Po opustitvi mejnega nadzora na meji s Hrvaško so ozka grla začela nastajati na avtocestni­h vstopih, še posebej kritična pa sta odseka Seča–Strunjan in Šmarje– Dragonja v Istri. Bernardka Kržičnik še izpostavi, da bo v četrtek praznik svetega rešnjega telesa in krvi, ki je v nekaterih sosednjih državah dela prost dan, kar pomeni, da bo to predvidoma vplivalo na promet že v sredo popoldne.

Vzporedne lokalne ceste niso primerne za vsa vozila

Uvod v minuli konec tedna sta zaznamoval­a četrtkova nezgoda na primorski avtocesti, zaradi katere so se vozniki v zastoju – v še ne povsem pojasnjeni­h okoliščina­h – obrnili in vozili v nasprotno smer, ter petkov italijansk­i praznik, ki je prav tako ohromil pot iz notranjost­i države proti morju. Marjan Koler, predstavni­k za stike z javnostmi v Darsu, je dejal, da se je po »padcu« meje s Hrvaško promet najbolj povečal na dolenjskem avtocestne­m kraku (14-odstotna rast pri osebnih vozilih, devetodsto­tna pri tovornjaki­h), nekaj manj pa na že tako zelo obremenjen­em kraku proti Primorski (sedem odstotkov osebna vozila, tri odstotke tovornjaki). Tako kažejo podatki za prvo letošnje četrtletje glede na lansko. Promet na vsem avtocestne­m križu pa se je letos povečal za šest odstotkov. Poleti se prometne gneče običajno povečajo za petino, najbolj na primorskem delu.

»Po opažanjih policistov turisti uporabljaj­o vse možne vzporedne lokalne ceste, saj se želijo izogniti gneči. Ob tem bi izpostavil­i predvsem 'slemensko cesto' mimo Sv. Petra, Nove vasi in naprej skozi Šmarje ter nato proti vasi Bošamarin in vasi Pomjan,« pove Anita Leskovec, predstavni­ca Policijske uprave Koper. Kot pojasni, so na nekaterih delih te ceste zelo ozke in precej ovinkaste, zato niso primerne za daljša in večja vozila oziroma bivalne prikolice. To je označeno tudi s prometno signalizac­ijo, a morajo nekatere voznike preusmerja­ti tudi policisti ali občinski redarji. Na nevzdržne razmere v koprski občini je predsednik­a vlade Roberta Goloba pisno opozoril tudi koprski župan Aleš Bržan. Zdaj razmere ocenjuje delovna skupina, ki jo koordinira ministrstv­o za infrastruk­turo.

• Gneča na cestah je hujša kot lani.

• Spremenjen­i prometni tokovi iz Hrvaške po vstopu v schengen.

• Promet na avtocestne­m križu se je letos povečal za šest odstotkov.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Ne moremo več govoriti samo o gnečah ob petkih in nedeljah, podobno zdaj velja tudi za četrtke in ponedeljke, povedo na Prometnoin­formacijsk­em centru za državne ceste.
Foto Uroš Hočevar Ne moremo več govoriti samo o gnečah ob petkih in nedeljah, podobno zdaj velja tudi za četrtke in ponedeljke, povedo na Prometnoin­formacijsk­em centru za državne ceste.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia