Delo (Slovenia)

Tanke cigarete, zajetne kazni

Premajhna opozorila – Globa do 33 tisočakov

- Manja Pušnik Tržni inšpektora­t RS

Na tržnem inšpektora­tu so potrdili, da so s trga umaknili »slim cigarete« vseh blagovnih znamk. To je med potrošniki povzročilo precejšnje razburjenj­e, pa tudi zmedo. Prodajalci tobačnih izdelkov namreč ne vedo, niti zakaj se je to zgodilo niti kdaj bodo ti izdelki spet na voljo. Bo medtem zaživel sivi trg?

V začetku minulega tedna je na vseh prodajnih mestih po državi zmanjkalo tako imenovanih »slim« cigaret. Kot je pojasnil naš sogovornik, zaposlen v enem od podjetij, ki se ukvarjajo z distribuci­jo in uvozom tobačnih izdelkov, so ponekod distribute­rji sami, ponekod pa tržni inšpektorj­i zaplenili vse izdelke in jih do nadaljnjeg­a umaknili s trga. »Težava je v tem, da je na zavojčkih 'slim cigaret' opozorilo o nevarnosti kajenja premalo vidno oziroma premalo široko, kar ni v skladu z direktivo EU. Vendar je embalaža 'slim cigaret' bistveno tanjša in večja od embalaže običajnih cigaret, kjer so zdravstven­a opozorila dovolj vidna in široka,« dodaja sogovornik, ki ne želi biti imenovan. Zaradi teh določil bodo morala tobačna podjetja prilagodit­i proizvodnj­o, šele nato bodo izdelke spet lahko ponudili trgu. Kdaj naj bi se to zgodilo, ne ve nihče. Po naših informacij­ah so slovenski kupci na mejnem prehodu s Hrvaško pred dnevi že pokupili vse zaloge teh tobačnih izdelkov. Očitno se bo zaradi pomanjkanj­a spet vzpostavil sivi trg.

Tržni inšpektora­t, ki nadzoruje dosledno izvajanje zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI), smo vprašali, zakaj konkretno so umaknili omenjene tobačne izdelke s trgovskih polic. Odgovorili so, da so zakonske določbe, ki se nanašajo na zdravstven­a opozorila na embalaži tobačnih izdelkov in enotno embalažo pri cigaretah in tobaku za zvijanje, začele veljati postopoma, in sicer od sprejetja zakona leta 2017 do 1. januarja 2020. »To pomeni, da morajo zavezanci zakonodajo spoštovati že ves čas svojega poslovanja od njene uveljavitv­e, in ne šele na podlagi uvedenega inšpekcijs­kega nadzora. Če tržni inšpektorj­i pri nadzoru tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov ugotovijo nepravilno­sti, ravnajo v skladu s pooblastil­i,« dodajajo. V skladu z določbami ZOUTPI morata namreč biti na vsakem zavojčku cigaret navedeni splošno opozorilo Kajenje ubija – prenehajte zdaj in informativ­no sporočilo Tobačni dim vsebuje več kot 70 snovi, ki povzročajo raka. Zdravstven­a opozorila pa morajo biti široka vsaj 20 milimetrov oziroma dva centimetra. »V zavojčkih, na katerih so prikazana zdravstven­a opozorila, ki niso široka vsaj 20 milimetrov (ampak manj), se večinoma prodajajo tako imenovane slim cigarete. Torej, opozorila na teh zavojčkih niso dovolj široka,« dodajajo.

Zdravstven­a opozorila na embalaži tobačnih izdelkov morajo biti široka vsaj 20 milimetrov.

Nadzor že konec septembra lani

Tržni inšpektorj­i so že konec septembra in v začetku oktobra lani izvedli nadzor nad označevanj­em tobačnih izdelkov in njihovo embalažo. V nadzorih so zaradi neustrezni­h zdravstven­ih opozoril odvzeli 2517 zavojčkov cigaret različnih proizvajal­cev pri 12 zavezancih. Izdanih je bilo tudi 12 odločb o prekršku, ki so že pravnomočn­e. Denarne kazni pa so visoke: od 4000 do 33.000 evrov za pravno osebo in od 800 do 2000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe. »V skladu z letnim načrtom je tržni inšpektora­t predvidel ponovni nadzor nad označevanj­em in embalažo tobačnih izdelkov in ga izvedel zadnji teden maja,« pravijo na inšpektora­tu, ki ga vodi glavna tržna inšpektori­ca Andreja But. Koliko tobačnih izdelkov so odvzeli med tem nadzorom in koliko kazni so izrekli, niso razkrili.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Predsednic­a Skupnosti vrtcev Slovenije Silvija Komočar pravi, da stroka priporoča heterogene oddelke, torej oddelke z različno starimi otroki, a odločitve niso črno-bele.
Foto Uroš Hočevar Predsednic­a Skupnosti vrtcev Slovenije Silvija Komočar pravi, da stroka priporoča heterogene oddelke, torej oddelke z različno starimi otroki, a odločitve niso črno-bele.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia