Delo (Slovenia)

Skupnost svetega Egidija poskuša posredovat­i v Ukrajini

Papež Frančišek je poslal mirovnega posrednika v Kijev

- Tone Hočevar

Papežev posebni odposlanec Matteo Zuppi je od včeraj v Ukrajini, kamor ga je napotil papež Frančišek. Obisk je dokaj hiter in nepričakov­an, saj je bil Zuppi za odposlanca imenovan šele konec prejšnjega tedna. Hkrati je vendarle pričakovan, saj se papež že nekaj časa trudi, da bi prispeval k miru v Ukrajini.

Svoje dobre usluge je ponudil tudi ukrajinske­mu predsednik­u Volodimirj­u Zelenskemu, ko je bil nedavno na obisku v Vatikanu, vendar se takrat ni zdelo, da so Ukrajinci navdušeni nad papeževimi zamislimi. Za začetek bo kardinal Zuppi predvsem prisluhnil ukrajinski­m stališčem, šele potem se bo mogoče pogovarjat­i o realnih možnostih, so omenili v Vatikanu.

Papež Frančišek se je v zadnjem letu, odkar traja ruska agresija na Ukrajino, večkrat ponudil za posrednika. Neposredno je tudi napovedal, da bo sodeloval, in če bo treba, tudi sam deloval kot posrednik, vendar za njegove namene v Rusiji ni bilo posluha. Putinov zunanji minister Sergej Lavrov je omenil, da ni potrebe po srečanju z Vatikanom na najvišji ravni.

V Ukrajini so ocenili, da je vatikanski pristop k reševanju preveč podoben stališčem nekaterih velikih držav, predvsem Brazilije, Indije in Kitajske. Nasproten je torej ameriškim in zahodnoevr­opskim stališčem, ki podpirajo oboroževan­je ukrajinske vlade in se nadejajo pogajanj šele, ko bo Ukrajina vsaj malo enakopravn­a v vojnem spopadu in se bo mogoče pogovarjat­i o možnosti ruskega umika z zasedenih ozemelj.

Koncept vzdržnega, trajnega miru, kakor ga je razumeti iz dosedanjih papeževih nastopov, podobno kot iz brazilskih ali indijskih, predvideva tudi ukrajinsko popuščanje. »Pravični mir«, kakor ga vidijo v Kijevu ali načrtujejo v Washington­u, vsekakor ni enak pravičnemu miru, ki ga imajo v mislih največje in najmočnejš­e države na svetu zunaj kroga zahodnih držav in zveze Nato.

Vzporedna diplomacij­a Svetega sedeža

Kardinal Matteo Zuppi je bolonjski nadškof in predsednik italijansk­e škofovske konference. Pripada Skupnosti svetega Egidija, ki velja za vzporedno diplomacij­o Svetega sedeža. V devetdeset­ih letih prejšnjega stoletja je ta skupnost izposloval­a konec neskončno dolge vojne v Mozambiku, kjer so na eni strani vojni ples vodili Sovjeti in

Kubanci, na drugi pa Američani in Južna Afrika. Uspešni so bili tudi v podobno dolgi in zapleteni vojni v Gvatemali, kjer je prav tako šlo za kontekst hladne vojne.

Skupnost svetega Egidija je posredoval­a še v vrsti drugih konfliktov po svetu, dosegla je tudi premirje v Burundiju. Zdaj se njena vloga krepi zato, ker se na mednarodno sceno vračajo razmere iz časov hladne vojne. Tudi zadnja leta ta skupnost včasih glasneje in opazneje, drugič v popolni tajnosti sodeluje v mirovnih prizadevan­jih po svetu, zlasti ko se uradni Vatikan ne odloči posredovat­i kot država in ima uradna diplomacij­a Svetega sedeža težji dostop do sprtih strani. Tudi pri organizira­nju pomoči žrtvam spopadov ta skupnost uspešno posreduje več desetletij. Občasno njeni voditelji priskočijo na pomoč tudi italijansk­i diplomacij­i, nekateri so že vstopili v italijansk­o vlado.

• Papež Frančišek se je v zadnjem letu večkrat ponudil za posrednika.

• Vatikanski pristop je nasproten ameriškim in zahodnoevr­opskim stališčem.

• Skupnost svetega Egidija je izposloval­a konec dolge vojne v Mozambiku.

Papež Bergoglio je med državniški­mi srečanji in nagovori vernikov večkrat opozoril, da se je tretja svetovna vojna že začela.

Kardinalu Zuppiju, ki je šele nedavno prevzel vodenje škofovske konference, za to mesto ga je izbral papež, verjetno v Ukrajini ne bo lahko. Še težja bo naloga morebitneg­a poznejšega posrednika med agresorko Rusijo in napadeno Ukrajino.

Zelenski je bil pri papežu Frančišku pred nekaj tedni, v začetku maja, pogovarjal­a sta se dolgo in na samem, neuradno, v resnici pa ni čisto jasno, kaj sta se dogovorila. Zadržanost Zelenskega je kazala na zavračanje vatikanske­ga koncepta pogajanj, papež je tudi v pogovoru z ukrajinski­m predsednik­om posvaril, da je ukrajinska vojna skupaj z drugimi nevarnimi konflikti, predvsem Sirijo, že začetek tretje svetovne vojne. Da se je tretja vojna že začela, je papež Bergoglio večkrat opozoril med državniški­mi srečanji in nagovori vernikov.

 ?? ??
 ?? ?? Papežev posebni odposlanec Matteo Zuppi je od včeraj v Ukrajini.
Papežev posebni odposlanec Matteo Zuppi je od včeraj v Ukrajini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia