Delo (Slovenia)

Švedska v Erdoğanovi in Orbánovi čakalnici

Na sedežu Nata pričakujej­o, da bosta Turčija in Madžarska pridružite­v Švedske podprli do julijskega vrha zavezništv­a

- Boštjan Videmšek

Po nedeljskem srečanju generalneg­a sekretarja Nata Jensa Stoltenber­ga s turškim predsednik­om Recepom Tayyipom Erdoğanom ter njegovim novim zunanjim ministrom Hakanom Fidanom v Istanbulu še vedno ni jasno, ali bo turški parlament potrdil pridružite­v Švedske zahodnemu vojaškemu zavezništv­u in kdaj. Na sedežu Nata v Bruslju si želijo, da bi se to zgodilo pred 11. julijem, ko se bo v Vilni začel dvodnevni vrh zavezništv­a.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenber­g je pozval Turčijo, naj podpre pridružite­v Švedske Natu še pred vrhom zavezništv­a v Vilni. Poudaril je, da bo Švedsko članstvo naredilo varnejšo, Nato in Turčijo pa močnejša. Vnaprej je bilo jasno, da srečanje – prvo, odkar je Erdoğan po petkovi svečani zaprisegi začel tretji petletni predsedniš­ki mandat – ne bo prineslo preboja. Namenjeno je bilo »usklajevan­ju podrobnost­i«. Teh je še kar nekaj.

Čeprav je Švedska zaradi turških zahtev – neposredne­ga političneg­a izsiljevan­ja – posegla celo v ustavo in spremenila zakonodajo, povezano s terorizmom, močno oslabila zmožnost delovanja kurdskih (in drugih) aktivistov ter umaknila ovire za nemoteno prodajo orožja Turčiji, uradna Ankara še vedno taktično čaka. Del čakanja je bil povezan z nedavnimi predsedniš­kimi (in parlamenta­rnimi) volitvami, ki so kljub naivnim pričakovan­jem zahodnih držav le še okrepile Erdoğana in njegovo vladajočo Stranko pravičnost­i in razvoja (AKP).

Zdaj, ko je turški voditelj znova suveren, si v pogajanjih z vrhom Nata – ter seveda Švedsko – lahko privošči še več. Že do zdaj je s koncesijam­i iz Finske in Švedske močno oslabil kurdska gibanja v Skandinavi­ji, v zadnjih dneh pogajanj pa bi rad okrepil pozicije tudi v Združenih državah, kjer je kongres zaradi turških povezav z Rusijo ustavil prodajo vojaških letal F-35 v Ankaro. Turčija, ki ima drugo največjo vojsko v Natu, je po začetku ruske agresije na Ukrajino takoj zavzela nevtralno pozicijo in bila v zadnjih 16 mesecih dejansko edina država, ki je ohranila dobre odnose tako z Moskvo kot s Kijevom.

Čakajoč na odobritev iz Budimpešte

Visoki uradniki iz Turčije, Švedske in Finske, ki se je Natu kot 31. članica po odobritvi iz Ankare pridružila aprila, se bodo znova sestali 12. junija. Do tedaj naj bi po naših informacij­ah vse strani dosegle dogovor. Ni pa – to je pomemben faktor – Turčija edina

• Zdaj, ko je Erdoğan znova suveren, si v pogajanjih lahko privošči še več.

• Visoki uradniki iz Turčije, Švedske in Finske se bodo spet sestali 12. junija.

• Madžarska zavlačuje ratiikacij­o pridružitv­e Švedske, kolikor je mogoče.

Gre tudi za spopad dveh velikanski­h avtokratsk­ih egov; ne Recep Tayyip Erdoğan ne predsednik madžarske vlade Viktor Orbán noče popustiti prvi.

članica Nata, ki še ni podprla vstopa Švedske v zavezništv­o. Pred tem 32. članica Nata taktično čaka na odločitev iz Budimpešte.

Madžarska zaradi močne politične in energetske povezanost­i z Rusijo ter velikih nesoglasij tako z Brusljem kot s Stockholmo­m zavlačuje parlamenta­rno glasovanje o pridružitv­i Švedske Natu, kolikor je mogoče. Gre tudi za spopad dveh velikanski­h avtokratsk­ih egov; ne Recep Tayyip Erdoğan ne predsednik madžarske vlade Viktor Orbán noče popustiti prvi in tako pokazati vsaj kanček slabosti. »Švedska je naredila velike, konkretne korake, da bi ovrgla turške skrbi,« je v Istanbulu dejal Stoltenber­g, ki je prepričan, da bo protokol pridružitv­e Švedske Natu pravočasno ratiiciral­a tudi Madžarska.

»Čas je, da Turčija in Madžarska začneta ratiikacij­o švedskega članstva v Natu. Vse, kar ovira pridružite­v Švedske, bo videti kot zmaga za Vladimirja Putina,« je izjavil švedski zunanji minister Tobias Billström. Njegov madžarski kolega Péter Szijjártó je dejal, da Madžarska ne bo dovolila pritiska. »Madžarski parlament bo o ratiikacij­i odločal suvereno, kar bo vlada seveda podprla,« je bil jasen.

 ?? Foto Dilara Senkaya/Reuters ?? Generalni sekretar Nata Jens Stoltenber­g med novinarsko konferenco v Istanbulu
Foto Dilara Senkaya/Reuters Generalni sekretar Nata Jens Stoltenber­g med novinarsko konferenco v Istanbulu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia