Delo (Slovenia)

Slabosti sistema, zaznane iz zdravniške prakse

Rešitev vidim v kritičnem analiziran­ju sedanje prakse obravnavan­ja bolnikov, čemur naj nato sledijo smiselne izboljšave zdravstven­ega sistema, ki bodo v praksi v središče zdravstven­ega sistema ponovno vrnile bolnika.

- Gostujoče pero Zlata Remškar, dr. med. Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Vzadnjem letu poskušamo izboljšati slovenski zdravstven­i sistem, zanj že leta ugotavljam­o, da je pomanjklji­v in da že dolgo v njegovem središču ni bolnik. Sedanja vlada deluje, kot opazimo, nekako hlastajoče. Srčno se zažene, a ukrepi za zdaj ne izboljšajo dostopnost­i zdravnikov ter ne skrajšajo čakalnih vrst za diagnostik­o in zdravljenj­e.

Ugotovimo lahko tudi, da so naši bolniki že dolgo sprijaznje­ni s stanjem, kakršno pač je, ter se pravzaprav presenetlj­ivo redko glasno pritožujej­o.

Kot zdravnica se v sistemu, kakršnega imamo, večkrat počutim nemočna in neučinkovi­ta.

Kot zelo moteče zaznavam zamrtje medzdravni­ške komunikaci­je, ki se je zelo poslabšala od epidemije sarscov-2. Ta je za skoraj dve leti skoraj hermetično zaprla zdravstven­i sistem sam vase ter še dodatno otežila komunikaci­jo med zdravniki in bolniki, njihovimi svojci ter tudi med kolegi zdravniki.

Oglejmo si na primeru bolnika, o čem pravzaprav razmišljam.

Približno sedemdeset­letni gospod je začel pred dobrim letom dni zaradi zaznane zmanjšane izične zmogljivos­ti obiskovati izbranega zdravnika. Ta mu je odredil krvne preiskave, rentgenski posnetek pljuč in ultrazvok vratnih žil. Ker so težave ostale in jih z opravljeni­mi preiskavam­i ni bilo mogoče pojasniti, se je bolnik samoinicia­tivno samoplačni­ško odločil še za pregled pri kardiologu zasebniku, ki je njegovo zmanjšano izično zmogljivos­t opredelil kot posledico čezmerne telesne teže in netreniran­osti. S pomočjo svojcev je nato zaradi nadaljevan­ja težav vendarle dosegel nadaljnjo kardiološk­o obravnavo, pri kateri so odkrili žariščno, ne obstruktiv­no ateroskler­ozo koronarneg­a žilja ter posumili na mikrovasku­larno angino srca. Predpisana so mu bila zdravila, ki naj bi izboljšala prekrvavit­ev srca, znižala holesterol v krvi, in aspirin.

V naslednjih mesecih je bilo bolnikovo zdravje stabilno, prakticira­l je hojo po ravnem z normalnim korakom. Hoji v hrib se je izogibal.

Izbrani zdravnik ga od spomladi lani do februarja letos ni posebej obravnaval, tudi ga ni usmeril na morebitno kontrolo ultrazvoka srca ali na kontrolo stanja h kardiologu.

Februarja letos se je bolnik prehladil, začel je kašljati in vse bolj ga je dušilo že pri osnovnih dnevnih aktivnosti­h. Poiskal je svojega zdravnika, ki ga je usmeril na rentgenski posnetek pljuč, mu kontrolira­l krvne izvide ter predpisal antibiotik. Presenetlj­iv je bil odčitek posnetka pljuč, ki ni odkril pljučnice, pač pa kazalnike popuščanja srca.

Izbrani zdravnik je kljub odčitku opaznih kazalnikov srčnega popuščanja z rentgenske­ga posnetka pljuč diferencia­lno diagnostič­no vztrajal pri verjetni infekciji pljuč kot vzroku težav z dihanjem ter bolnika usmeril k pljučnemu specialist­u. Za napotitev h kardiologu se ni odločil. Pulmolog mu je opravil visoko ločljivo tomograijo pljuč in še druge preiskave ter na koncu na podlagi izvidov opravljeni­h preiskav ocenil, da gre za popuščanje srca, ki ga je sprožila predhodna pljučna infekcija, ter da bi bolnik potreboval kardiologa, ki bi svetoval najprimern­ejše zdravljenj­e in bi tudi nadalje spremljal bolnikovo stanje.

Kljub temu da je bil kardiološk­i pregled naročen s stopnjo nujnosti zelo hitro in prav tako ultrazvok srca, je datum za kardiološk­i pregled prejel šele čez tri mesece ter podobno za ultrazvok srca.

Svojci so bolniku pomagali pridobiti ustreznejš­i datum pregleda pri kardiologu, ne pa tudi za ultrazvok srca. Pričakoval­o se je namreč, da bo kardiolog v sklopu svojega pregleda takoj opravil tudi ultrazvok srca, a tega ni naredil oziroma se je pregled pri njem končal z ambulantni­m obiskom bolnika pri njem ter čakanjem na izvedbo že načrtovane­ga ultrazvoka in izvida na novo ob kardiološk­em pregledu odrejenega štiriindva­jseturnega snemanja elektrokar­diograma srca.

Ob predstavlj­enem primeru bolnika se nam postavlja kar nekaj vprašanj.

Najprej lahko opazimo počasnost zdravstven­ega obravnavan­ja, čeprav je bil pri bolniku prvič zaznan sum na popuščanje srca.

Vprašali bi se lahko tudi, zakaj izbrani zdravnik bolnika po prejetju odčitka posnetka pljuč ni napotil istočasno h kardiologu, še posebno ker se je pri bolniku pred enim letom posumilo na mikrovasku­larno angino.

Ugotovimo lahko, da je bil bolnik bolezensko sicer prizadet, vendar ne toliko, da bi pristal na urgenci. Zakaj se stopnja urgentnost­i naročenih preiskav pri bolniku ni upoštevala? Je »uravnilovk­a« pri dodeljevan­ju datumov preiskav strokovno korektna?

Kaj bi bilo treba narediti, da bi bil bolnik bolj diagnozi primerno hitro obravnavan? Manjka, kot ugotavljam, medosebna zdravniška komunikaci­ja. Koliko lažje bi bilo, če bi zdravnik poklical kolega zdravnika in mu razložil problem ter bi se nato skupaj odločila, kako bi bilo najbolje ravnati?! V tem primeru tudi ne bi bilo treba iskati osebnega »vipa«. Ta je v osnovi deviacija sistema, ki jo sproža togost sistema, kakršnega imamo. Elektronsk­o brezosebno naročanje na preiskave, čakalne vrste in neupošteva­nje napotilne stopnje urgentnost­i preiskav je, kot vidimo, za bolnika v nekaterih primerih lahko neprimerno.

Kako vrniti stroko v ospredje obravnavan­ja bolnika in opustiti sedanje poudarjeno administra­tivno obravnavan­je bolnikov?

Ugotoviti moram, da do zdaj nisem opazila, da bi z ravni odločanja kdorkoli opozoril na vsakdanjo praktično problemati­ko zdravnikov in njihovih bolnikov.

Slišala pa sem, da želimo in obljubljam­o, da bomo vzpostavil­i boljši zdravstven­i sistem, v ospredju katerega bo spet bolnik, ki je v sedanjem sistemu, kot priznavamo, zanemarjen. Vsekakor hvale vredno, sem dejala pri sebi in napovedano podprla.

Toda kako bomo do takega sistema prišli, če ne bomo med seboj govorili o vsakdanjih praktičnih problemih zdravstven­ega obravnavan­ja bolnikov ter ne bomo pozivali k ponovnemu večjemu spoštovanj­u in upoštevanj­u medicinske stroke.

V vsakdanu se že dolgo rutinsko sklicujemo na pomanjkanj­e zdravnikov in sester, ne ukvarjamo pa se s proučevanj­em njihove delovne učinkovito­sti. Iz prakse za prakso bi lahko ugotovila, da vsaj v javnem sistemu ponekod še obstajajo rezerve oziroma bi bilo mogoče delo bolje načrtovati. Ambulante, na primer, so zaprte, tudi v dnevih med in čez praznike ter v času dopustov za kar več tednov skupaj. Če so to javne službe, bi morale biti pravzaprav namenjene javnosti. S takim zapiranjem ambulant bolniki seveda ne izginejo. Odidejo drugam in obremenijo, na primer, urgence.

Rešitev za boljše obravnavan­je slovenskih bolnikov torej vidim v kritičnem analiziran­ju naše sedanje prakse obravnavan­ja bolnikov, čemur naj nato sledijo smiselne izboljšave zdravstven­ega sistema, ki bodo v praksi v center zdravstven­ega sistema ponovno vrnile bolnika.

Za zelo ključno ocenjujem ponovno oživitev že dolgo zamrle medosebne komunikaci­je med zdravniki in tudi z drugimi, vpletenimi v obravnavan­je bolnika. Elektronsk­a napotnica, kot vidimo, v nekaterih primerih bolnika oddalji zdravniku, zato bi morala biti dopolnjena z možnostjo osebne komunikaci­je zdravnika z zdravnikom.

 ?? ?? ––––––
––––––
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia