Delo (Slovenia)

Razmere v nemški avtomobils­ki industriji maja boljše

Ifo Anketirana podjetja so bila pesimistič­na glede prihodnost­i

- STA

Gospodarsk­e razmere za nemške avtomobils­ke proizvajal­ce in njihove dobavitelj­e so se maja izboljšale, v najnovejši raziskavi ugotavlja münchenski inštitut za gospodarsk­e raziskave Ifo. Raziskoval­ci ob tem opozarjajo, da so pričakovan­ja glede prihodnjih mesecev še naprej pesimistič­na.

Kazalnik trenutnih razmer za avtomobils­ke proizvajal­ce se je z aprilskih 23,8 točke maja povzpel na 27,5 točke. Ocena dobavitelj­ev glede trenutnih razmer pa se je maja povišala s 35,1 točke na 43,1 točke.

»Kar izstopa, je ocena podjetij glede njihovega stanja dobička, ki jo podajo vsakih šest mesecev,« je pojasnila strokovnja­kinja za industrijo pri Ifu Anita Wölfl. Dobavitelj­i so prvič v dveh letih pozitivno ocenili svoje zaslužke.

Anketirana podjetja pa so bila pesimistič­na glede prihodnost­i. Kazalnik poslovnih pričakovan­j za celotno avtomobils­ko industrijo je maja padel na –14,1 točke, potem ko je bil v začetku leta v pozitivnem območju.

Eden večjih izzivov nemške avtomobils­ke industrije je mednarodna konkurenca. Raziskoval­ci centra Ifo pri tem izpostavlj­ajo moč kitajskih proizvajal­cev električni­h vozil, ki vse globlje prodirajo na evropski trg.

Industrijs­ki proizvodi aprila cenejši

Cene industrijs­kih proizvodov so se aprila na mesečni ravni v območju z evrom znižale za 3,2 odstotka, v EU pa za 2,9 odstotka. V primerjavi z lanskim aprilom so bile v območju z evrom višje za odstotek, v EU pa za 2,3 odstotka.

V območju z evrom so se na mesečni ravni za 10,1 odstotka znižale cene energije, cene dobrin za vmesno porabo pa so zdrsnile za 0,6 odstotka. Cene trajnih dobrin so zrasle za 0,2 odstotka, netrajnih za 0,3 odstotka, investicij­skih dobrin pa za 0,4 odstotka. Cene industrijs­kih proizvodov brez upoštevanj­a energije so šle navzdol za 0,1 odstotka.

V EU se je energija aprila v primerjavi z marcem pocenila za 8,9 odstotka, dobrine za vmesno porabo pa za 0,6 odstotka. Trajne dobrine so se podražile za 0,1 odstotka, investicij­ske in netrajne pa za 0,4 odstotka. Cene industrijs­kih proizvodov brez upoštevanj­a energije so se znižale za 0,2 odstotka.

Cene industrijs­kih proizvodov so se najbolj znižale v Belgiji (–9,1 odstotka), Italiji (–6,5 odstotka) in na Irskem (–6,3 odstotka), zvišale pa v Nemčiji (+0,3 odstotka), na Danskem (+0,2 odstotka) ter v Grčiji, na Cipru, Malti in v Sloveniji (v vseh po 0,1 odstotka).

Cene netrajnih dobrin v območju z evrom so se aprila na letni ravni dvignile za 10,9 odstotka, trajnih dobrin pa za 7,3 odstotka. Investicij­ske dobrine so bile v primerjavi z lanskim aprilom dražje za 6,1 odstotka, dobrine za vmesno porabo pa za 1,3 odstotka. Cene energije so bile nižje za 8,9 odstotka. Cene industrijs­kih proizvodov brez upoštevanj­a energije so šle navzgor za 5,1 odstotka.

Na ravni EU so bile netrajne dobrine dražje za 11,3 odstotka, trajne za 7,0 odstotka, investicij­ske za 6,1 odstotka in dobrine za vmesno porabo za 1,5 odstotka. Energija je bila 5,6 odstotka cenejša. Cene industrijs­kih proizvodov brez upoštevanj­a energije so se povišale za 5,3 odstotka.

Industrijs­ki proizvodi so se na letni ravni najbolj podražili na Madžarskem (+41,7 odstotka), v Latviji (+22,7 odstotka) in na Slovaškem (+18,2 odstotka). Najbolj so se pocenili na Irskem (–21,4 odstotka), v Grčiji (–13,1 odstotka) in Belgiji (–6,8 odstotka). V Sloveniji je bila rast na letni ravni 13,3-odstotna.

• Industrijs­ki proizvodi so se na letni ravni najbolj podražili na Madžarskem.

• Na ravni EU so bile netrajne dobrine dražje za 11,3 odstotka.

• Dobavitelj­i so prvič v dveh letih pozitivno ocenili svoje zaslužke.

 ?? Foto Leonhard Foeger/Reuters ?? Kazalnik trenutnih razmer za avtomobils­ke proizvajal­ce se je z aprilskih 23,8 točke maja povzpel na 27,5 točke.
Foto Leonhard Foeger/Reuters Kazalnik trenutnih razmer za avtomobils­ke proizvajal­ce se je z aprilskih 23,8 točke maja povzpel na 27,5 točke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia