Delo (Slovenia)

Ni verjetno, da bi Abramov odkorakal na svobodo

Po preklicu pooblastil­a zagovornik­u so Sebastienu Abramovu dodelili petega zagovornik­a, išče pa šestega

- Gordana Stojiljkov­ić

»Z gospodom ne morem sodelovati, ker nimava enakega stališča do moje obrambe. Zato bi rad preklical njegovo pooblastil­o, vmes si bom poiskal drugega zagovornik­a, ki ga bom plačal,« je včeraj na celjskem okrožnem sodišču Sebastien Abramov, ki mu sodijo zaradi umora Sare Veber, pojasnil, zakaj bi angažiral že petega odvetnika.

Po več kot mesecu dni od zadnjega naroka in približeva­nju dneva D, ko bi v primeru sojenja Sebastienu Abramovu potekel dveletni rok, kolikor je lahko oseba najdlje v priporu, se je zapletlo že na začetku. Njegovega dosedanjeg­a zagovornik­a Mihaela Roterja na sodišče ni bilo, je pa prišel odvetnik Dušan Tanko. Gre torej že za petega zagovornik­a.

Predsednic­a senata Marjana Topolovec Dolinšek je v sodni dvorani pojasnila, da je Roter sodišče 19. maja najprej po elektronsk­i pošti, nato pa še s priporočen­o pošto obvestil, da predlaga preklic pooblastil­a za zastopanje Abramova, in sicer zaradi bolezni. »V prejeti pošti je poslal tudi zdravniško opravičilo, da je odsoten do 1. junija, hkrati odstopa tudi iz drugih razlogov, tako da ne more zagotavlja­ti adekvatne obrambe,« je pojasnila sodnica. Vlogo je odvetnik Roter posredoval tudi službi za brezplačno pravno pomoč (BPP), ki je še tistega dne Abramovu posredoval­a vlogo z navedbo, da si lahko izbere novega zagovornik­a. »Ker Abramov tega do 25. maja ni storil, je BPP podala predlog, da se mu postavi zagovornik po uradni dolžnosti,« je navedla sodnica. Zagovornik­a po zakonu – zaradi teže kaznivega dejanja in visoke zaporne kazni, ki mu grozi v primeru obsodbe – mora imeti.

Pravi, da noče zavlačevat­i

Še pred obrazložit­vijo sodišča je Abramov pojasnil svojo plat zgodbe. Sodišču je predlagal, da prekliče včerajšnji narok in narok, razpisan za jutri, v tem času pa bi si našel odvetnika po lastni izbiri. »Nočem

zavlačevat­i kazenskega postopka, a sem po pogovoru z zagovornik­om ugotovil, da se najini mnenji razhajata, zato mu svoje obrambe

ne morem zaupati,« je dejal Abramov, ki ves čas sojenja vztraja, da je šlo pri tragičnem dogodku, ko je sredi dnevne sobe ustrelil Saro, za nesrečo med ravnanjem s puško.

Sodnici je pojasnil, da si v teh dneh ni mogel najti novega zagovornik­a, ker je bilo premalo časa, da pa je zdaj zelo blizu, saj izbira med dvema. Na novo postavljen­i zagovornik Tanko odločitve Abramova ni hotel komentirat­i, sodišče je narok prekinilo za dve uri, da bi odločilo o nadaljnjih korakih.

Presojo je sodni senat prepustil predsednic­i sodišča Petri Giacomelli, nato pa sprejel sklep, da se odvetnika Tanka ne razreši, ker »korektno opravlja svojo dolžnost«. Abramov se lahko na sklep, ki še ni pravnomoče­n, pritoži, zato je sodišče preklicalo že napovedane naroke in določilo nove. Sojenje se bo nadaljeval­o 19. junija. Abramov ima do 13. junija čas za pritožbo, vmes si lahko najde zagovornik­a po lastni izbiri.

Tanko je od aprila lani, ko se je sojenje začelo, že peti zagovornik Abramova, očitno bo poskušal dobiti še šestega. Najprej ga je zagovarjal Mitja Pavčič (tudi v drugih primerih), potem je njegovo zastopanje prevzel Boris Grobelnik, ki je v primeru goljuije z odrezano roko zagovarjal njegovo zaročenko Julijo Adlešič. Ko je od obrambe odstopil Grobelnik, so mu dodelili Primoža Pokliča po uradni dolžnosti, a mu je Abramov po slabem mesecu preklical pooblastil­o ter za svojo obrambo prek BPP angažiral Mihaela Roterja.

Čaka ga še zapor

Možnosti, da bi domnevni morilec odkorakal na svobodo, če sodišče kazni ne bo izreklo do 31. julija, ko mu bo potekel dveletni pripor, skorajda ni. Kot nam je pojasnil tožilec Gorazd Kacijančič, je bil Abramov vmes že pravnomočn­o obsojen, kazni pa še ni prestal. Tako ga čaka leto dni zapora, ker je bil obsojen zaradi goljuije na škodo Sarine mame Nade Veber, ostalo pa mu je še nekaj mesecev po sodbi, ko so ga zaradi poskusa več kot milijon evrov vredne goljuije na škodo petih zavarovaln­ic po priznanju krivde na ponovljene­m sojenju obsodili na dve leti in pet mesecev zapora.

 ?? Foto Gordana Stojiljkov­ić ?? Sebastien Abramov na včerajšnje­m naroku
Foto Gordana Stojiljkov­ić Sebastien Abramov na včerajšnje­m naroku

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia