Delo (Slovenia)

Dr. Oskar brezobzirn­o zlorabil veliko stisko bolnice

Višji sodniki so sklenili, da bodo Franju Keleminovi­ću namesto pogojne naložili zaporno kazen

- Moni Černe

Višje sodišče v Kopru je delno ugodilo pritožbi novogorišk­e višje državne tožilke Damijane Bandelj v primeru obtoženega Franja Keleminovi­ća, znanega tudi kot dr. Oskar, ki so ga posadili na zatožno klop zaradi kaznivega dejanja mazaštva in oderuštva. Višji sodniki se strinjajo, da je na mestu zaporna kazen in ne sankcija opominjeva­lne narave, torej pogojna kazen.

Usoda Keleminovi­ća, ki ga zagovarjaj­o odvetniki družbe Mramor, Sorta & Hole iz Ljubljane, je po pritožbah tožilke in obtoženčev­ih zagovornik­ov zdaj zapečatena. Sodba je pravnomočn­a. Senat je sklenil, da se Keleminovi­ću namesto triletnega pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let za kaznivo dejanje oderuštva izreče nepogojna enoletna zaporna kazen. Za preostale obtoženčev­e grehe sta pritožbi po oceni drugostope­njskega sodišča neutemelje­ni, zato ostane odločitev novogorišk­ega sodišča.

Plačati mora kazen in vrniti denar

Dr. Oskar se je nekoč rad pohvalil, da je do ozdravitve pomagal Janezu Drnovšku, papežu, Borisu Jelcinu, Silviu Berlusconi­ju, Fidelu Castru, da je hudih bolezni ozdravil 17 vatikanski­h kardinalov, šejke in svetovno znane športnike. Zdaj pa mora za zapahe in poravnati denarno kazen v višini 78.871 evrov. Če tega ne bo storil v treh mesecih in je sodišče ne bo moglo izterjati, bo obsojenec zaradi tega še dlje v zaporu. Prav tako je obveljala obveznost plačila nezakonito pridobljen­e premoženjs­ke koristi v višini 21.900 evrov, plačati bo moral polovico stroškov kazenskega postopka, ki bodo odmerjeni s posebnim sklepom, ter sodno takso v višini 1050 evrov.

Niso pa ga obsodili mazaštva, kot je predlagalo tožilstvo, saj da je pravilna argumentir­ana presoja prvostopen­jskega sodišča, da izvedeni dokazi brez dvoma kažejo, da je oškodovank­a še pred srečanjem z obtožencem sprejela trdno odločitev, da sistemskeg­a zdravljenj­a s kemoterapi­jo in operacijo ne bo sprejela.

Pritožbeno sodišče se strinja, da je okrožno sodišče pravilno ugotovilo, da gre za izredno zavržno dejanje, saj je Keleminovi­ć brezobzirn­o zlorabil veliko stisko oškodovank­e, vendar je to dejstvo pri izbiri kazenske sankcije premalo upoštevalo. V tem delu so pritrdili tožilstvu, ker da je zavržnost tega kaznivega dejanja tolikšna, da zahteva izrek zaporne kazni.

Ni razumel pravnih poukov

Pritožba obrambe je temeljila predvsem na pravici do uporabe jezika, saj obtoženi naj ne bi znal slovensko, zato ni razumel pravnih poukov, vsebine zahteve za preiskavo in drugega. Višji sodniki temu niso verjeli, saj se je med preiskavo odpovedal sodnemu tolmaču. Oškodovank­a je po mnenju sodišča obtoženemu dala denar skozi okno srebrnega audija z zagrebško registraci­jo, čeprav je dr. Oskar v pritožbi zatrdil, da tega avtomobila takrat sploh ni imel.

Keleminovi­ć se je moral zagovarjat­i zaradi žalostne zgodbe pokojne Ajdovke, a je krivdo za oderuštvo in mazaštvo, katerih posledica naj bi bila njena smrt, zavračal. Ženska se je poleti 2013 začela počutiti slabo. Diagnostic­irali so ji raka na želodcu z metastazam­i. Rak je bil hiter, napoved pa kljub predlagane­mu zdravljenj­u slaba.

Nekaj tednov pozneje je navezala stik s Keleminovi­ćem, ki naj bi pomagal hudo bolnim in je takrat živel v Novi Gorici. »Prepričal jo je, da jo bodo njegove žavbe ozdravile, do zadnjega trenutka je verjela, da jo bodo res,« je po njeni smrti za naš časnik povedala njena sestra.

Od bolnice naj bi pričakoval popolno zaupanje, obljubil naj bi ji, da bo s pomočjo strogega posta, njegovih čajev, zvarkov, klistirja in sode bikarbone ozdravela in še plesala. Avgusta mu je za prvo terapijo plačala 12.500 evrov. V tednu, v katerem je umrla, naj bi ji svetoval še eno terapijo z zvarki. Odšla je na banko po posojilo ter mu 10.000 evrov izročila tri dni pred smrtjo. Osmega septembra tistega leta je 52-letnica umrla.

• Očitali so mu oderuštvo in mazaštvo, a je oboje zanikal.

• Mazaštva je bil oproščen, saj je bolnica že prej zavračala zdravljenj­e.

• Zavržnost kaznivega dejanja je tolikšna, da zahteva izrek zaporne kazni.

 ?? Foto Dejan Javornik ?? Franjo Keleminovi­ć bo moral za zapahe.
Foto Dejan Javornik Franjo Keleminovi­ć bo moral za zapahe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia