Delo (Slovenia)

Šov tudi v Berlinu in Beogradu

- Peter Zalokar

V soboto se bo s inalom v Istanbulu med Manchester Cityjem in Interjem končala sezona 2022/23 v Ueini ligi prvakov, že 27. t. m. pa se bo z dvema tekmama preliminar­nega dela kvaliikaci­j začela naslednja. Po koncu državnih prvenstev na stari celini je znanih 26 od 32 udeležence­v skupinskeg­a dela. V njem ne bo velikanov, kot sta Liverpool in Juventus. Finale sezone 2023/24 bo 1. junija 2024 na Wembleyju.

Slovenski prvak Olimpija bo evropsko pot začel v prvem kvaliikaci­jskem kolu 11. ali 12. julija, žreb parov bo 20. t. m. Ljubljanča­ni bodo v njem nosilci, ne bodo pa več nosilci v morebitnem drugem kolu kvaliikaci­j. Sledita še tretji in t. i. »playof«, ki so bo končal 30. avgusta, ko bodo znani vsi člani elitne druščine. Prvič bo v njej Union Berlin in prvič se bo neposredno uvrstila v LP Crvena zvezda, saj je srbska liga na lestvici Uefe napredoval­a s 16. na 11. mesto (zaradi izključitv­e Rusije je celo 10.). Slovenija je 31. V LP se po šestih letih vrača Feyenoord, Arsenal po sedmih letih in Newcastle po 21 letih.

V nedeljo sta se končali prvenstvi v Španiji in Italiji. Sodelovalo bo pet španskih klubov, saj je Sevilla, sicer šele 12. na lestvici, osvojila evropsko ligo. V zadnjem kolu je izgubila pri Realu Sociedadu, ki si je kot zadnji zagotovil LP, v katero se vrača po desetih letih. Z Iberskega polotoka bodo zraven še prvak Barcelona, Real Madrid in Atletico Madrid, za katerega Jan Oblak ob remiju pri Villarreal­u zaradi poškodbe vratu ni nastopil. Ker so bili potniki v LP že znani, je največ pozornosti resda požel Karim Benzema. Real je le nekaj ur pred tekmo z Athletic Bilbaom sporočil, da se razhaja z napadalcem, s katerim je petkrat osvojil ligo prvakov, ta pa se je poslovil na najboljši način, z golom z 11 metrov. Najboljši strelec lige je bil Barcelonin zvezdnik Robert Lewandowsk­i s 23 goli, Benzema jih je zbral 19.

Tudi v Italiji je nedelja minila v znamenju zvezdnika, saj je Milanov veteran Zlatan Ibrahimovi­ć oznanil konec kariere. Napeto je bilo v boju za evropske vstopnice. Juventusu se ni uspelo uvrstiti niti v evropsko ligo, četudi je zmagal v Vidmu. V drugo najmočnejš­e tekmovanje sta se namreč prebili Roma in Atalanta. Za Rimljane je bila to delna tolažba po porazu v inalu evropske lige. Mož odločitve za zmago proti Spezii z 2:1 je bil Paulo Dybala v 89. minuti.

Juventus, dvakratni evropski prvak, je zavoljo odvzema 10 točk pristal šele na sedmem mestu in naj bi šel v konferenčn­o ligo – če ga zavoljo napihovanj­a bilanc ne bo izključila Uefa. Brez kazni zaradi inančnih nepravilno­sti bi bil v Italiji sicer boljši od Milana, ki je ujel zadnji vlak za ligo prvakov. »Kazen ni bila naša krivda, ekipo sem na igrišču pripeljal do tretjega mesta in tega mi nihče ne more odvzeti,« je dejal trener Massimo Allegri.

Zmagovalcu 20 milijonov evrov

V ligi prvakov bodo iz Italije še prvak Napoli, Lazio in Inter. Slednjemu bo v sobotnem inalu šlo tudi za to, da bi bil v žrebu skupinskeg­a dela uvrščen v prvi boben. Še bolj za dodatnih 20 milijonov evrov denarne nagrade (poraženec prejme 15,5 milijona) in še najbolj za četrti naslov najboljšeg­a v Evropi, prvega po letu 2010, kar bil bil prvi za kapetana Samirja Handanović­a, ki bi ne glede na to, ali bi bil v vratih ali ne, na koncu ob morebitni zmagi prvi dvignil pokal.

Sicer pa se bo nagradni sklad za LP malenkostn­o povečal z 2,159 milijarde na 2,177 milijarde evrov. Za evropsko ligo bo šlo pol milijarde. Celoten proračun Uefe naj bi se povečal za 2,3 milijarde evrov na rekordnih 6,7 milijarde €. Seveda predvsem zaradi eura 2024, ki ga bo gostila Nemčija in se bo začel dva tedna po inalni tekmi LP v Londonu.

 ?? ?? Samir Handanović se je veselil tretjega mesta v serie A, ki Interju jamči nastop v ligi prvakov ne glede na razplet inala v Istanbulu.
Samir Handanović se je veselil tretjega mesta v serie A, ki Interju jamči nastop v ligi prvakov ne glede na razplet inala v Istanbulu.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia