Delo (Slovenia)

Prvi skoki po grozljivem padcu v Planici? Bilo je kar razburljiv­o

Peter Prevc priprave za novo sezono prilagaja svojim letom – Sin Ludvik ima vse od Primoža Rogliča

- Miha Šimnovec Peter Prevc

Po grozljivem padcu, ki ga je v začetku marca doživel na treningu na Bloudkovi velikanki med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Planici, je Peter Prevc predčasno končal sezono. Po slabih treh mesecih se je spet podal na skakalnico – za začetek tako kot reprezenta­nčni kolegi na 60-metrsko napravo v Žireh. »Pri prvih treh poskusih je bilo kar razburljiv­o. A ne zaradi tega, ker bi v zraku izvajal kakšne akrobacije. Ne, moje srce je preprosto bílo malce močneje kot običajno pred prvimi skoki v novi sezoni. Me pa zanima, kako bo to videti na večjih skakalnica­h,« je radoveden 30-letni šampion iz Dolenje vasi pri Železnikih. Kot je pristavil, je njegovo telo v podobnem stanju, v kakršnem je bilo pred padcem. »Morda je le nekoliko bolj zakrnelo,« se je namuznil in dodal, da priprave sicer potekajo zelo podobno kot v prejšnjih letih. »Še največja razlika je v tem, da jih malo bolj prilagajam svojim letom.«

V Italijo na dopust in zaradi Rogliča

Po koncu sezone se je z družino za 17 dni odpeljal na popotovanj­e po Italiji. »Bilo je čudovito, no, v Italiji je zmeraj v redu,« je poudaril najstarejš­i od bratov Prevc, ki je našo zahodno sosedo z družino obiskal tudi pred desetimi dnevi, ko so se skupaj odpravili navijat za Primoža Rogliča na odločilni kronometer na Svete Višarje na kolesarski dirki po Italiji.

»To je bil prijeten izlet. Šli smo že v petek, ko smo parkirali in prespali pri enem od kolegov. Vse dopoldne in nato do Rogličeveg­a štarta smo bili v Trbižu, nakar smo se odpeljali do velikega zaslona, kjer smo srečali veliko naših znancev. Tam smo potem počakali, da je Primož prikolesar­il do vrha,« je razkril skupni zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2015/16 in zaupal, da je tudi njegov petletni sin Ludvik z navdušenje­m spremljal Rogliča. »No, on je tako ali tako ves Primož. Ima njegovo kapo, majico, torbico, nogavice ...«

Zanimivo je, da je kar slutil, da bo 33-letnemu kolesarske­mu šam

Tekmovalci se sicer že dolgo borimo za to, da bi sleherne spremembe pravil dorekli že 1. marca.

pionu iz Strahovelj pri Kisovcu na poti do uspeha pomagal tudi (nekdanji) skakalec. »Že teden pred kronometro­m sem rekel, da bo nekje ob progi, kjer bo zaprto in ne bo nikogar, stal Matevž Šparovec (strokovni sodelavec oziroma serviser slovenske skakalne vrste – op. p.). Da se je potem na tistem mestu, kjer se je Primožu snela veriga, znašel nekdanji reprezenta­nčni kolega Mitja Mežnar, je res golo naključje. Tega se pač ne da načrtovati,« je razmišljal najizkušen­ejši slovenski skakalec, ki se je ob koncu pogovora spet vrnil k svojemu športu.

V letošnjem poletju ne bo tekmoval

V naslednjih tednih in mesecih bo krepil telesno pripravlje­nost in pilil skakalno tehniko, poletne tekme pa bo izpustil, da se bo lahko v miru pripravil za novo zimo. Na vprašanje, kako komentira nova pravila (višji razkorak pri tekmovalni­h dresih, manjše zagozde v skakalnih čevljih ...), je odvrnil, da jim ne preostane drugega, kot da se spet prilagodij­o nanje.

»Tekmovalci se sicer že dolgo borimo za to, da bi sleherne spremembe pravil dorekli že 1. marca, da bi jih lahko do zaključka sezone vsaj na suhem preizkusil­i in se o njih pogovorili, da bi potem proizvajal­ci opreme v začetku aprila vedeli, kaj morajo šivati. Tako pa se pravila določi šele 20. aprila in potrdi komaj 15. maja, nakar vsak s svojo razlago pride na prvo tekmo 15. julija. Potem sledijo nadaljnja usklajevan­ja, vse se zavleče v jesen, tako da prave drese dobimo šele tik pred začetkom tekmovalne zime,« je dal Peter Prevc jasno vedeti, da ni zadovoljen s tem, na kakšen način pristojni pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) leto za letom spreminjaj­o pravila.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Peter Prevc verjame, da bo preskočil vse ovire na poti nazaj v svetovni vrh.
Foto Leon Vidic Peter Prevc verjame, da bo preskočil vse ovire na poti nazaj v svetovni vrh.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia