Delo (Slovenia)

Vukovarec je govoril z goli, zdaj z medijskim molkom

Hrvat Dario Zahora je s svojimi goli Domžalam pomagal do drugega zaporedneg­a naslova državnega prvaka

-

DARIO ZAHORA

Letnik 1982 iz Vukovarja, od koder je moral z družino zaradi vojne vihre pobegniti v Zagreb. V glavnem mestu Hrvaške je pod vodstvom trenerjev Dinama brusil svoj nogometni talent, igral je v vseh mlajših reprezenta­nčnih selekcijah. Programira­n je bil za naslednika legendarne­ga napadalca modrih Igorja Cvitanović­a, a v Maksimiru ni uresničil svojega potenciala. Odšel je na posojo v Slovenijo, kjer je igral za Koper, Domžale in Interblock. Na sončni strani Alp je prikazoval najboljše igre. Potem se je selil še po Norveški (Rosenborg), Izraelu (Bnei Sakhnin), Bolgariji (Lokomotiva Plovdiv) in Grčiji (Ergotelis, Iraklis), kjer je leta 2014 končal kariero. ji dobil nov zagon v svoji karieri, čeprav nikoli več ni igral za Dinamo, kjer se mu je sicer obetala bogata kariera.

Rok Tamše

Leta 2007 so v Domžalah proslavlja­li svoj prvi naslov državnega prvaka, trener Slaviša Stojanović pa je iskal napadalca, ki bi vsaj nekoliko zapolnil vrzel po odhodu Sebastjana Cimerotiča in Ermina Rakovića. Odločil se je za Zahoro, ki ga je navdušil z igrami za Koper. »Že v Kopru je pokazal izjemno kakovost. Zelo vesel sem bil, da je okrepil naše vrste. Po škandalih in nespretnih izjavah za hrvaške medije se je moral umakniti iz Zagreba. Preprosto preveč se je nabralo vsega za mladega športnika, ki je potreboval mir v svojem razvoju. V Domžalah je pokazal pravi profesiona­len odnos, z njim nismo imeli prav nobenih težav,« pripoveduj­e Stojanović, ki je z Zahoro odločno krenil proti drugemu zaporednem­u naslovu prvaka.

V jesenskem delu sezone je Zahora v rumeno-modrem dresu zabil 12 golov, spomladi se je ustavil pri številki deset. Dosegel je dva trojčka, v 9. kolu je tri gole nasul ptujski Dravi (4:1), v 35. kolu pa še Celju (4:0). Na šestih tekmah je dosegel po dva zadetka, privoščil pa si je tudi strelski post od 15. do 26. kola. »Par tekem pred koncem prvenstva smo že imeli zagotovlje­n naslov prvaka, zato smo igrali sproščeno, igralci so se v prostem času zabavali več kot običajno. Dario je pred tekmo zadnjega kola, ko smo gostovali na Ptuju, deloval precej utrujen, zato sem ga nameraval pustiti na klopi za rezervne igralce. Toda začel me je rotiti, da ga moram uvrstiti v ekipo, on pa da se mi bo oddolžil z dvema zadetkoma. In res, prispeval je dva gola za zmago s 6:0. Ob fantastičn­em zadetku iz prostega strela se je vratar Murko zaletel v vratnico, žoga je bila neubranlji­va. Sredi drugega polčasa pa me je vendarle prosil za menjavo,« se spominja Stojanović.

Zahoro smo resda priklicali, a se je vljudno opravičil, češ da se že dolgo ne izpostavlj­a v medijih, ne komunicira z novinarji, tako da se ni bil pripravlje­n pogovarjat­i niti o svoji uspešni golgetersk­i sezoni v Domžalah, ko je na 34 tekmah dosegel 22 golov. Danes deluje kot menedžer. Je tesen prijatelj nekdanjega kapetana hrvaške reprezenta­nce Darija Srne, s katerim sta bila soigralca v mlajših selekcijah, sta pa tudi poročni priči drug drugemu. Žal nista nikoli skupaj igrala v članski reprezenta­nci ognjenih.

Domžale so bile na koncu sezone 2007/08 prvak s prednostjo 12 točk pred Koprom. »V svoji trenerski karieri v napadu nisem imel boljših igralcev od Cimerotiča, Rakovića in Zahore. Ve se, da sta bila Cime in Raka zelo nepredvidl­jiva, v igri sta bila spontana in tudi veliko improvizir­ala. Zahora pa je predstavlj­al šolski primer vsestransk­ega napadalca s svojim sodelovanj­em v igri, izjemnim strelom, tudi izvajanjem prostih strelov in udarcev iz kota. Običajno igralci iz konice napada čakajo na podaje ob prekinitva­h, pri nas pa je bil Zahora odličen asistent, Žinko in Knežević sta dosegla precej golov po njegovih podajah. Mislim, da je bil tudi najboljši asistent lige v tisti sezoni. Glede na svojo kakovost bi Dario v karieri moral doseči več, vendar je to povezano tudi z dojemanjem profesiona­lnega športa, koliko si pripravlje­n garati, se žrtvovati,« Zahoro opisuje njegov šef Slaviša Stojanović, ki je v minuli sezoni ob Kamniški Bistrici deloval kot svetovalec.

Po šampionske­m slavju leta 2008 je ljubljansk­i strateg odšel v Celje, Zahora pa je okrepil napad ljubljansk­ega Interblock­a. »Na žalost se je zaključila uspešna zgodba v Domžalah. Z Zahoro sva se v preteklost­i kar pogosto srečevala, v zadnjih letih pa sem izgubil stik z njim. Zato ga kar tukaj vabim, naj se mi javi,« svojemu nekdanjemu varovancu, ki se je zavil v medijski molk, sporoča Slaviša Stojanović.

 ?? Foto Aleš Černivec ?? Dario Zahora se je poigraval z branilci v slovenski ligi; na fotograiji povzroča težave obrambi Interblock­a.
Foto Aleš Černivec Dario Zahora se je poigraval z branilci v slovenski ligi; na fotograiji povzroča težave obrambi Interblock­a.
 ?? ?? Dario Zahora se je na slovenski nogometni sceni prvič predstavil v sezoni 2005/06, ko je igral za Koper. Na Boniiko je prišel kot posojeni igralec zagrebškeg­a Dinama, kjer se pri 22 letih kljub izjemni nadarjenos­ti ni uveljavil v članskem moštvu. Ker je bil med drugim z nekaterimi podobno razposajen­imi mladimi soigralci udeležen v odmevni medijski aferi s hrvaškimi starletami, se je bil primoran umakniti v tujino. Lahko rečemo, da je v Sloveni
Dario Zahora se je na slovenski nogometni sceni prvič predstavil v sezoni 2005/06, ko je igral za Koper. Na Boniiko je prišel kot posojeni igralec zagrebškeg­a Dinama, kjer se pri 22 letih kljub izjemni nadarjenos­ti ni uveljavil v članskem moštvu. Ker je bil med drugim z nekaterimi podobno razposajen­imi mladimi soigralci udeležen v odmevni medijski aferi s hrvaškimi starletami, se je bil primoran umakniti v tujino. Lahko rečemo, da je v Sloveni

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia