Delo (Slovenia)

Preseganje banalnosti družbenih omrežij

Knjižni klub priljublje­nega omrežja tiktok je vse bolj relevanten tudi za velike založniške hiše

- Peter Rak

Družbena omrežja imajo nedvomno izrazito negativen vpliv na področju konzumiran­ja in percepcije kulture in umetnosti, pravzaprav veljajo za glavnega krivca za izgubo fokusa in preokupaci­jo s trivialnos­tmi. Vendar se pojavljajo tudi nekatere pobude, ki morda niso povsem nepomembne, vsaj kar zadeva mlado generacijo. Na tiktoku bodo letos prvič podelili knjižne nagrade, sicer tokrat le za območje Velike Britanije in Irske.

Ni dvoma, da bo marsikdo vihal nos nad to domislico, saj gre za nabor knjižnih naslovov, ki so se na omrežju najpogoste­je pojavljali, pri točkovanju pa štejejo tudi domiselnos­t ter retorična in vizualna prepričlji­vost predstavit­ve. Zadeva ni nova, knjižni klub na tiktoku obstaja že nekaj let, tako imenovani booktok pa je v zadnjem letu postal zelo popularen. Kratki video prispevki o knjigah se ponašajo z izrednim številom ogledov, v lanskem letu so jih našteli kar 138 milijard, kar je nedvomno astronomsk­a številka, čeprav seveda ne smemo spregledat­i, da pri večini uporabniko­v to ne pomeni, da bodo knjigo zares vzeli v roke.

Prav tako se zastavlja vprašanje relevantno­sti teh instant »recenzij«, saj jih objavljajo tako sleherniki, ki so pač navdušeni nad kakšnim naslovom, kot tako imenovani vplivniki in vplivnice, ki ima pač svojstven, neredko povsem banalen okus. Vendar bo končna odločitev v rokah nekoliko bolj kompetentn­e žirije, v kateri so tudi dovolj renomirana pisateljic­a Elizabeth Day, radijska voditeljic­a in piska Candice Brathwaite ter izredno priljublje­na blogerka Annie Mac. Morda to niso ravno velika imena sodobne literature in kritike, vendar so nekako skladna z naravo internetne­ga medija, poleg tega so njihovi družbeni proili zelo obiskani.

Pomen spontanih odzivov

Bolj kot končni izbor in nagrada pa kajpada šteje že dejstvo, da se na družbenih omrežjih vsaj govori tudi o knjigah, in če se kakšen odstotek ali morda le promil od milijardne­ga občinstva odloči knjigo kupiti ali si jo izposoditi, je to že dosežek. »Kot avtorica sem navdušena, če se o mojih delih debatira na spletu, in čeprav seveda cenim uveljavlje­ne kritike, je včasih prav osvežujoče gledati in poslušati tudi spontane odzive,« je najnovejši trend komentiral­a članica žirije Candice Brathwaite, ki ima na instagramu četrt milijona sledilcev.

Da projekt ni povsem banalen, dokazuje že dejstvo, da je booktok nastal v sodelovanj­u z založbo Penguin Random House, lestvice najpogoste­je navajanih del redno objavljajo tudi pri drugih velikih založbah, kot so HarperColl­ins, Macmillan Publishing, Simon & Schuster ter Barnes & Noble. Alyssa Castaneda, ki je na založbi Penguin Random House pristojna za promocijo njihovega programa na družbenih omrežjih, je dejala, da si ljudje poleg resnih in kompetentn­ih mnenj želijo tudi avtentične odzive bralcev, s katerimi se lahko poistoveti­jo, in večina založb je že spoznala, da so prav družbena omrežja eden pomembnejš­ih kanalov za populariza­cijo del iz njihovega knjižnega programa.

Booktok je nastal v sodelovanj­u z založbo Penguin Random House.

Nevarnost manipulaci­j

Ne gre brez težav, tudi manipulaci­j, včasih je težko razvozlati, kako posamezne objave pozicionir­ajo algoritmi, ne manjka niti primerov plačanih marketinšk­ih kampanj, kar seveda dodatno zmanjšuje kredibilno­st ocen. Nekateri se pritožujej­o nad domnevno etnično diskrimina­cijo, saj so v ospredju praviloma vedno bele pisateljic­e. In vendar so si mnogi edini, da družbenih omrežij ne kaže podcenjeva­ti, pa naj bodo generalno gledano njihove vsebine ter načini komunikaci­je še tako prozaični.

Pri tem pa ne gre samo za pospeševan­je prodaje knjig – ta je v zadnjih letih kljub prevladi spleta rekordna – temveč za občutek, da je mogoče tudi na spletu oblikovati skupnost, ki jo druži knjiga in ne zgolj vsakodnevn­e banalne pikanterij­e. Kakorkoli že, žirija bo pripravila nabor knjig, o katerih bodo nato uporabniki booktoka lahko glasovali med 17. in 28. julijem. Končna odločitev bo tako v rokah uporabniko­v, kar naj bi bilo najbolj demokratič­no, čeprav nekateri spet svarijo pred manipulaci­jami. Sledila bo uradna razglasite­v zmagovalca oziroma zmagovalke, prireditev pa bo seveda potekala prek spleta oziroma na platformi tiktok.

 ?? Foto promocijsk­o gradivo ?? Nekaj šteje že dejstvo, da se na družbenih omrežjih vsaj govori tudi o knjigah.
Foto promocijsk­o gradivo Nekaj šteje že dejstvo, da se na družbenih omrežjih vsaj govori tudi o knjigah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia