Delo (Slovenia)

Bogovi imajo težavne otroke

Anansijeva fanta je nov veličasten roman mojstra mitoloških pripovedk

- Zdenko Matoz

Angleški pisatelj, novinar in predavatel­j Neil Gaiman je pisatelj posebnega kova. Najraje dreza v zdrahe, ki jih povzročajo bogovi, tako med sabo kot med ljudmi. To velja tudi za roman Anansijeva fanta, ki je pri nas nedavno izšel pri založbi Sanje v prevodu Polone Glavan.

Slovenski bralci in bralke smo dobro seznanjeni z deli Neila Gaimana, saj je večina njegovih romanov prevedenih v slovenščin­o, tudi prvenec iz leta 1990 Dobra znamenja, delo, ki ga je napisal skupaj s še enim literarnim posebnežem Terryjem Pratchetom. V njem sta se lotila lastne fantazijsk­e obravnave svetopisem­ske mitologije, s poudarkom na zgodbi o koncu sveta, ko pride Antikrist med nas.

Drezanje v konkretno mitologijo je sicer opustil v romanu Nikolikje, je pa ohranil mojstrsko prepletanj­e absurdnega in grozljiveg­a. V njem pošlje Richarda Mayhewa, mladega londonskeg­a poslovneža, ki postane neviden, na nenavadno pot po Londonu senc in teme, v vzporedno mesto, ki obstaja v podzemnem labirintu kanalizaci­jskih kanalov in opuščenih postaj podzemne železnice tega velemesta.

Stopnjevan­je presežkov

Z romanom Ameriškimi bogovi je Neil Gaiman ustvaril še en presežek, saj je to izvrstno in napeto branje ovenčano s celo vrsto najvišjih nagrad, med katerimi so nebula, hugo, nagrada Brama Stokerja in locus.

Drzno potovanje po ne povsem izmišljeni pokrajini Združenih držav Amerike, ki se bere strah vzbujajoče domače, a tudi nezaslišan­o tuje.

V zadnjem romanu Nordijska mitologija pa je raziskoval odnose med skandinavs­kimi bogovi, saj so ti miti pustili globok pečat na svetovnem pripovedni­štvu. Poudarek je na odnosu med horom, Odinovim sinom, ki je neverjetno močan, a ne najbolj bister bog, in Lokijem, sinom velikanke, ki je Odinov krvni brat, sicer pa zvijačnež in velik manipulato­r.

Zelo zviti bog

Velik manipulato­r, lažnivec in lisjak je tudi Anansi, ki pa prihaja iz afriške mitologije. Gaiman je v romanu Anansijeva fanta pustil bele bogove in se lotil novih, prav tako zapletenih odnosov med bogovi in njihovimi potomci, le da so ti tokrat temnopolti.

V odličnem fantazijsk­em romanu gospod Nancy, ki je utelešenje zahodnoafr­iškega boga prevaranto­v Anansija, umre in za seboj pusti sinova dvojčka, ki nato ponovno odkrijeta drug drugega, potem ko so ju ločili kot majhna otroka. Med seboj sta si različna kot dan in noč, a njune poti združi raziskovan­je skupne dediščine v Anansijeve­m duhu.

Tako se varno življenje Debelega Charlieja Nancyja konča, ko njegov

Neil Gaiman se je v oče mrtev omahne z odra za karaoke in sinu uniči življenje s tem, da mu zapusti svoje skrivnosti, dolgove in grehe. Charlie ni vedel, da je

Anansijevi­h fantih lotil afriške mitologije. bil njegov oče bog in da ima brata. Od trenutka, ko se na pragu njegove hiše pojavi brat Pajek, nič več ni, kot je bilo.

 ?? Foto MasterClas­s ??
Foto MasterClas­s
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia