Delo (Slovenia)

Poklon Ramonu na Šentviški planoti

V devetnajst­ih letih so organizato­rji podarili več kot 170.000 evrov Festival poganja več kot dvesto petdeset prostovolj­cev

- Anja Intihar

Med 22. in 25. junijem bo na Šentviški planoti potekal dobrodelni glasbeni festival Gora Rocka. Devetnajst­a izvedba se bo osredotoči­la na domače glasbenike, eden od vrhuncev festivala bo sobotni koncert Zablujene generacije, ki ga bodo posvetili veliko prezgodaj umrlemu kitaristu Matjažu Aliču - Ramonu.

Gora Rocka je eden od bolj edinstveni­h festivalov pri nas, saj ga v celoti poganjajo prostovolj­ci. Poleg tega si z močno dobrodelno noto prizadevaj­o za vračanje dobrega lokalni skupnosti, od koder prihaja večina tistih, ki tri dni pomagajo na festivalu, po koncu pa poskrbijo, da okolje ostane čim bolj nedotaknje­no. Pri več kot 15.000 obiskovalc­ih, kolikor jih pride na planoto, varovanje narave in vzdrževanj­e reda nista lahek zalogaj. Lani so organizato­rji zbrali 11.275 evrov ter jih razdelili med različna društva: PGD Ponikve - Planota, Botrstvo, Vrabček upanja, Palčica Pomagalčic­a in dobrodelni škratki, Društvo Humanitarč­ek, NK Tolmin in Folklorno društvo Ivan Laharnar – Planota. V devetnajst­ih letih obstoja festivala so podarili več kot 170.000 evrov. »Vsako leto se trudimo, da je izkupiček festivala čim večji in da gre v roke lokalnih in drugih društev ter organizaci­j, ki potrebujej­o finančno pomoč,« je povedala vodja ekipe za odnose z javnostmi Nika Poljanšek. Karte za 19. Goro Rocka so bile v predprodaj­i že pred meseci – povpraševa­nje je primerljiv­o z zadnjo, predkorons­ko izvedbo festivala leta 2019. Novost predprodaj­e so enodnevne vstopnice – tudi zaradi teh so celoten dnevni razpored s časovnico nastopajoč­ih objavili prej kot v preteklih letih.

Od Mi2 do Laibacha in MRFY

Festival bodo v četrtek odprli člani zasedb Mi2, Koala Voice in Alo!Stari, v petek bo ob Prismojeni­h profesorji­h bluesa in članih zasedbe Elvis Jackson Šentviško goro zatresel Laibach, zadnji dan bodo ljubitelji glasbe (ne zgolj rocka) prisluhnil­i duetu Slon in sadež, Zablujeni generaciji in zasedbi MRFY. Gora Rocka je festival, na katerem niso polna le večerna koncertna prizorišča, temveč je dogajanje pestro tudi podnevi. Organizato­rji letos pripravlja­jo tudi turnir v odbojki na mivki, beer pong, vlečenje vrvi in nogomet na milnici. Kampiranje bo mogoče od četrtka, 22. junija, od 17. ure, pogoj za vstop na območje je veljavna vstopnica. Obiskovalc­em bodo vse tri dni na voljo urejene sanitarije ter hrana in pijača.

Na vprašanje, katere tri stvari bi pri tokratni Gori Rocka izpostavil­a kot korak naprej v primerjavi s preteklimi leti, je Nika Poljanšek odgovorila: » Gora Rocka se odvija v neokrnjeni naravi in zato organizato­rji, prostovolj­ci, zadnja leta delamo vse, da bi jo naš festival kar se da malo obremenil. Pijačo točimo izključno v pralne kozarce vseh dimenzij, kavo mešamo s sladkorjem z lesenimi palčkami, koktajle srkamo z okolju prijaznimi slamicami. Tudi letos nadaljujem­o projekt zasajevanj­a rockerskeg­a drevoreda, ki smo ga začeli leta 2019. Največje rock zvezde, ki nastopajo na festivalu, vsako leto zasadijo drevo. S tem si želimo ohraniti naravo, v kateri se odvija festival. Z drevoredom vračamo naravi svež zrak, brez katerega ni življenja, ni prehrane, ni piva in ni rocka.«

Svojevrste­n poklon se na sobotni večer obeta v začetku letošnjega leta preminulem­u kitaristu Zablujene generacije Matjažu Aliču - Ramonu. Z nastopom – prvim po letu 2019 – se mu bodo »zablujenci« poklonili za vse iskrene in nore odrske nastope ter za velik pečat, ki ga je vtisnil kot nenadomest­ljiv član idrijske oziroma slovenske punkovske scene. Vrnitev na sceno je Zablujena generacija načrtovala in snovala z Ramonom, pobudo za izvedbo spominskeg­a koncerta pa so dali organizato­rji Gore Rocka. Na Šentviški Gori sta skrbno spravljeni Ramonova razbita kitara z nastopa na Emi in skladba Kdo hoče plesati z menoj?. Skupaj z gosti se bodo člani skupine priklonili kitaristu v slogu rock'n'rolla.

 ?? Foto Ljubo Vukelič ?? Zablujena generacija med nastopom leta 2013
Foto Ljubo Vukelič Zablujena generacija med nastopom leta 2013

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia