Delo (Slovenia)

Odškodnins­ka tožba

Zvezdnice in zvezdniki proti tabloidom

-

Na sodišču v Londonu se je včeraj nadaljeval sodni postopek v primeru odškodnins­ke tožbe več znanih osebnosti proti skupini Mirror Group Newspapers (MGN), lastnici več tabloidov, ki naj bi nezakonito zbirali informacij­e. Primer je deležen veliko pozornosti, zlasti ker v torek pričakujej­o pričanje princa Harryja, enega od tožnikov.

Mlajši sin kralja Karla III. s še tremi tožniki trdi, da je založnik za pridobivan­je informacij o njih uporabljal nezakonite načine, vključno z vdiranjem v telefone, in od njega zahtevajo odškodnino. Sojenje, ki se je začelo le nekaj dni po Karlovem kronanju 6. maja, naj bi po poročanju tujih tiskovnih agencij trajalo do sedem tednov.

Ob začetku procesa je skupina MGN priznala obstoj »nekaj dokazov« nezakonite­ga zbiranja informacij, se opravičila in zagotovila, da se tovrstna ravnanja ne bodo nikoli ponovila. So pa njeni predstavni­ki zanikali prestrezan­je glasovnih sporočil in trdili, da so bile nekatere pritožbe vložene prepozno. Odvetnik tožnikov David Sherborne medtem trdi, da so nezakonite dejavnosti potekale v ogromnem obsegu, odobrili pa da so jih najvišji odgovorni v podjetju. Harryjev neuradni biograf Omid Scobie je v izjavi sodišču zatrdil, da so ga med opravljanj­em dela za enega od tabloidov skupine učili, kako vdirati v glasovna sporočila.

Gre za enega od več primerov, ki jih je proti britanskim medijskim skupinam sprožil Harry, odkar je v začetku leta 2020 opustil opravljanj­e kraljevih dolžnosti in se preselil v ZDA. Marca se je, denimo, celo pojavil na obravnavi v sojenju proti skupini Associated Newspapers (ANL), založniku časnika Daily Mail.

V tem primeru je zgolj podal pisno izjavo, ni pa osebno pričal. V primeru proti MGN ga po drugi strani v torek pričakujej­o na prostoru za priče. Tja naj bi stopil kot prvi visoki član britanske kraljeve družine po več kot sto letih. Nazadnje je namreč na sodišču, še preden je postal kralj, kot priča v primeru obrekovanj­a leta 1890 nastopil Edvard VII.

Harry, ki je peti v vrsti za britansko krono, ima težaven odnos z mediji, zlasti odkar sta s soprogo zapustila Združeno kraljestvo. Poleg tožb, ki sta jih vložila, se par večkrat pritožuje tudi nad domnevnimi vdori v zasebnost, za katerimi naj bi stali zlasti fotografi.

 ?? Foto Toby Melville/Reuters ?? Mlajši sin Karla III., ki je peti v vrsti za britansko krono, ima težaven odnos z mediji, zlasti odkar sta s soprogo zapustila Združeno kraljestvo.
Foto Toby Melville/Reuters Mlajši sin Karla III., ki je peti v vrsti za britansko krono, ima težaven odnos z mediji, zlasti odkar sta s soprogo zapustila Združeno kraljestvo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia