Delo (Slovenia)

Od premierke do častne dame

-

Nekdanja novozeland­ska premierka, 42-letna Jacinda Ardern, je prejela drugo najvišje državno priznanje, častni naziv dame, simbolno vrednejši je le še red Nove Zelandije. Njen premierski naslednik Chris Hipkins je podelitev utemeljil z njenim ravnanjem med enim največjih izzivov, s katerim se je Nova Zelandija spoprijema­la v sodobnih časih.

Gre zlasti za odziv Ardernove na teroristič­ni napad leta 2019 in seveda na pandemijo. Seznam prejemniko­v državnih priznanj so objavili na državni praznik ob rojstnem dnevu in kronanju kralja Karla III.

Po teroristič­nem napadu v Christchur­chu, v katerem je bilo ubitih 51 ljudi, je tedanja premierka v enem samem mesecu prepovedal­a večino polavtomat­skega orožja in jurišnih pušk, ob pandemiji pa je, kljub padcu priljublje­nosti, sprejela zajezitven­e ukrepe, zaradi katerih je bila Nova Zelandija med državami z enim najmanjših smrtnih davkov zaradi covida-19. Med utemeljitv­ijo časti je poudarjeno tudi njeno prizadevan­je za zmanjšanje revščine med novozeland­skimi otroki.

Glede podelitve častnega naziva dame pa je Ardernova izrazila skepso: »To, kar smo doživljali kot narod v zadnjih petih letih, se je dotikalo nas vseh in ni stvar posameznik­a.« Enake zadržke naj bi slišala od veliko rojakov, ki jih je k sprejemu tega naziva v preteklih težkih letih spodbujala ona sama.

Z nazivom se bo zahvalila družini, sodelavcem in vsem, ki so jo podpirali pri opravljanj­u vloge prve med ministri.

S položaja je odstopila januarja, po petih letih in treh mesecih, a ne zaradi nezaupanja v svojo politiko, ampak zaradi izgorelost­i. Mimogrede, Ardernova je leta 2018 po nekdanji pakistansk­i premierki Benazir Bhutto postala šele druga ženska v zgodovini, ki je rodila otroka v času opravljanj­a nalog izvoljene voditeljic­e.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia