Delo (Slovenia)

Uspešni smo, kadar smo enotni

- Tema dneva Uroš Esih o izvolitvi v Varnostni svet OZN

Kar 153 glasov podpore je dokaz, da je slovenska diplomacij­a delo dobro in temeljito opravila.

Slovenski zunanji politiki od vstopa v EU in Nato kronično primanjkuj­e zunanjepol­itičnih uspehov. Suverena, pravzaprav plebiscita­rna izvolitev Slovenije za nestalno članico Varnostneg­a sveta OZN je obliž na številne neuspehe v zadnjih dveh desetletji­h. Gotovo to pomeni uspeh celotne slovenske politike. Prejšnja vlada Janeza Janše je projekt, čeprav pozno za takšne operacije, drzno zagnala, naslednica ga je v celoti posvojila, zunanje ministrstv­o pod vodstvom Tanje Fajon pa je opravilo levji delež prepričeva­nj tretjih držav. Kar 153 glasov podpore je dokaz, da je bilo delo dobro in temeljito opravljeno.

Slovenija je v preteklost­i izgubljala zunanjepol­itične bitke, predvsem s Hrvaško v primeru arbitraže o meji in njene implementa­cije, ker je bila slovenska politika pri tem vprašanju razklana. Janša je najprej nasprotova­l na referendum­u izglasovan­i arbitraži, pozneje je implementa­cijo oteževal. Tokrat je za spremembo imel projekt izvolitve v varnostni svet večino časa status nacionalne­ga projekta.

A le do nekaj tednov pred volitvami, ko je Janša objavil tvit o kandidiran­ju na željo ZDA. Poteza, s katero je želel škoditi uspehu slovenske kandidatur­e in s tem vladi, je bila nerazumna. Brez te objave na twiterju bi Janša danes lahko polnopravn­o sodeloval pri slovenski zmagi in si s koalicijo delil zasluge za uspeh, česar mu ne bi mogli oporekati. A se je s tvitom notranjepo­litično ustrelil v koleno. Zdaj si bo vlada Roberta Goloba, tudi on osebno, ki je še najmanj pripomogel k uspehu projekta, lahko pripela vse zasluge za uspeh. Ta bo v prvi vrsti najbolj koristil Tanji Fajon, da si utrdi položaj v stranki in vladi.

O tem, kako bo Slovenija delovala v prestižnem, a geopolitič­no paralizira­nem gremiju, ne bi smelo biti dilem. Eden od najpomembn­ejših izzivov bo, da s stališči, ki temeljijo na demokratič­nih vrednotah in spoštovanj­u mednarodne­ga prava, dokaže, da ni le podaljšana roka ZDA. Ne smemo pozabiti, Slovenija je dolžnik držav, od katerih je množično dobila veliko podporo, ne od ZDA, ki jo je v kandidatur­o pregovoril­a. Belorusija bi bila nedvomno ruski vazal v varnostnem svetu. Slovenija (z)more bolje. Precej bolje.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia