Delo (Slovenia)

Na ključno bitko sezone s fračami in loki

- Eduardo Brozovič

Med celotno sezono v ligi ABA je Partizan klonil le na eni tekmi v vlogi gostitelja – ob začetku četrtinaln­ega dvoboja s SC Derbijem –, pa vendar so košarkarji Cedevite Olimpije verjeli, da ga lahko prekosijo tudi v peklu polne beograjske arene. Njihovo upanje, da bi se lahko tretjič, po letih 2002 in 2011 uvrstili v regionalni inale, je izpuhtelo dokaj hitro in brez pričakovan­ega odpora. Črno-beli iz srbske metropole so vodili tudi z 28 točkami razlike in si s prepričlji­vo zmago tako kot lani zagotovili odločilni dvoboj za trofejo in mesto v evroligi s Crveno zvezdo. »Enega od ciljev v sezoni smo dosegli, ko smo prišli do tretje polinalne tekme s Partizanom. Tudi danes smo si veliko želeli, vendar smo začeli preslabo in gostitelje­m se je naglo okrepila samozavest. Igrati bi morali bolj kolektivno v napadu z boljšim kroženjem žoge, morali pa bi tudi bolje skakati pod tekmečevim obročem in bolj čvrsto igrati v obrambi. Le tako bi se lahko potegovali za uspeh,« je priznal Olimpijin trener Miro Alilović, potem ko njegovo moštvo ni vodilo niti za hip. Po štirih minutah igre je zaostajalo celo z 2:17 in se obsodilo na poskuse lova na domačo zasedbo z veliko porabo energije in zelo pičlim učinkom. Preveč šibkih točk je bilo namreč v igri Ljubljanča­nov in premalo razpoložen­ih mož.

Veliko pove že podatek, da so člani začetne Olimpijine peterke skupaj dosegli le osem točk v prvem polčasu. Yogi Ferrell, Marko Jeremić in Edo Murić so ostali pri ničli, Alen Omić je dosegel dve točki in Zoran Dragić šest. Aduti s klopi s Karlom Matkovićem (9) na čelu so v tem času prispevali 22 točk in lep delež h krajšemu zasuku za izenačenje na 29:29, nadaljevan­je pa je minilo v ritmu Marša na Drino. Sredi tretje četrtine je Partizan vodil s 54:37 in dobre štiri minute pred koncem s 86:58, nato pa ponudil slovenskim prvakom priložnost za izboljšanj­e osebne statistike. O zmagi so lahko le sanjali.

Zaman čakali na Ferrella

S komaj 40-odstotnim metom iz igre (Partizan 54,2 %) – z nenatančno­stjo je prednjačil prvi strelec moštva v tej sezoni Ferrell z bero 1:10 (za tri 0:6, resda ob 7 asistencah) –, izkupičkom 9:30 (30 %) pri trojkah, 16 doseženimi točkami manj s poskusi za dve točki in sedmimi izgubljeni­mi žogami več (13:6) Cedevita Olimpija ni mogla računati na senzacijo v Beogradu. Precej slabše kot na prvih dveh polinalnih tekmah se je odrezala tudi pri skoku, ki ga je sicer dobila s 30:29 (Omić 8), toda z njim si ni priigrala večje koristi, premalo je bilo tako košev iz osrčja Partizanov­e obrambe kot iz nasprotnih napadov.

Dokler je še tlel šibak žarek upanja, so med Ljubljanča­ni največ prikazali Karlo Matković, Amar Alibegović in predvsem Zoran Dragić. Z metom za tri točke 5:7 je izboljšal svoj ostrostrel­ski rekord v Olimpijine­m dres in se trudil v svojem levjesrčne­m slogu. Po tekmi je bil tudi iskren.

»Začeli smo preveč mehko in partizanov­ci so nam krepko pobegnili. Po izenačenju smo si privoščili nov mrk, po katerem ni bilo več vrnitve. Dobili smo sicer skok, toda v obrambi nismo bili pravi, v napadu pa nismo bili dovolj učinkoviti. Ni kaj, ne preostane nam drugega, kot da misli preusmerim­o na inale slovenskeg­a prvenstva, v katerem nas zanima zgolj lovorika. Že v četrtek nas čaka nova pomembna tekma v Domžalah,« je zagotovil izkušeni Ljubljanča­n, ki ga je z roba igrišča spodbujal starejši brat Goran.

 ?? Foto ABA ?? Zoran Dragić (levo) je bil najsvetlej­ša Olimpijina točka na črni večer v Beogradu.
Foto ABA Zoran Dragić (levo) je bil najsvetlej­ša Olimpijina točka na črni večer v Beogradu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia