Delo (Slovenia)

Pot v novo nogometno prihodnost

-

Januarski odhod portugalsk­ega zvezdnika Cristiana Ronalda v Savdsko Arabijo je bil le prvi kamenček v mozaiku te države na poti v novo nogometno prihodnost, piše nemška tiskovna agencija DPA. Vse bolj kaže, da bodo v savdski pro ligi zaigrali nogometaši, za katere še pred letom dni ni nihče verjel, da naj bi se selili v vroče puščavsko podnebje in sodelovali v zanje vendarle drugorazre­dnem tekmovanju. Osemintrid­esetletni

Ronaldo je že član Al

Nasra, 35-letni Karim Benzema je po poročanju svetovnih medijev včeraj podpisal pogodbo z Al Itihadom, mediji pa po slovesu od pariškega PSG pišejo tudi o morebitnem sodelovanj­u argentinsk­ega superzvezd­nika Lionela Messija v istem tekmovanju. Okrepil naj bi Al Hilal, piše DPA.

V državi, kjer denar ni prevelika ovira, so se odločili, da z najslavnej­šimi imeni svetovnega nogometa prodrejo v sam nogometni vrh in kratkoročn­o poskrbijo za izjemen dvig kakovosti svoje lige. In to plačajo bogato. Samo Ronaldo naj bi na leto zaslužil 200 milijonov evrov. Strokovnja­ki ugotavljaj­o, da gre za globalno perspektiv­o države. Savdska Arabija se skupaj z Egiptom in Grčijo namreč poteguje za svetovno prvenstvo 2030. To je tudi eden od športnopol­itičnih ciljev kronskega princa in dejanskega vladarja države Mohameda bin Salmana. Država si je že zagotovila dirko formule 1, svetovno prvenstvo v boksu, lastno serijo tekmovanj v golfu in azijske zimske igre 2029. Vloga nogometa pa je globalno gledano veliko večja od vsega naštetega.

Pri tem država ne skriva, da si bo v svojem prizadevan­ju pomagala tudi z velikodušn­imi podporami. Nogomet je tudi ena od političnih ran Savdske Arabije. Zadnje svetovno prvenstvo je gostil prav sosednji Katar, s katerim so bile države na polotoku do nedavnega v sporu. Zdaj želijo Savdijci to spremeniti.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia