Delo (Slovenia)

Prenizka dodana vrednost hromi razvoj

Država lahko pomaga s spodbudami za vlaganje v nove tehnologij­e, inovacije, izobraževa­nje zaposlenih

- Nejc Gole

Slovensko gospodarst­vo je lani ohranilo raven prihodkov iz leta 2022, pri tem pa ustvarilo večji čisti dobiček in zvišalo dodano vrednost. Podrobnejš­i podatki pokažejo, da so predeloval­ne dejavnosti v lanskih težjih energetski­h razmerah ustvarile 12 odstotkov nižji neto čisti dobiček in imele realno nižjo dodano vrednost na zaposleneg­a. Zaostajanj­e dodane vrednosti v industriji za najrazvite­jšimi je ključni vzrok za slovensko zaostajanj­e v razvitosti.

Višji BDP, višji zaslužki in posledično tudi višje plače zagotavlja predvsem gospodarst­vo z večjo avtomatiza­cijo, boljšo organizira­nostjo proizvodni­h procesov in inovativni­mi produkti z več dodane vrednosti, pojasnjuje ekonomist Bine Kordež. A dodana vrednost v industriji, po stalnih cenah, je pri 50 odstotkih povprečja razvitejši­h članic EU, okoli takšnega odstotka pa se giblje že zadnjih skoraj deset let. Da po tem kazalniku zaostajamo za razvitimi državami, je ključni razlog našega zaostajanj­a BDP, komentira Kordež.

Steklarna Hrastnik je od leta 2018 do leta 2022 povišala dodano vrednost na zaposleneg­a z 52.000 evrov na 104.000 evrov. »V Steklarni Hrastnik ocenjujemo, da so za dvig dodane vrednosti ključne strateške investicij­e, tako v modernizac­ijo in avtomatiza­cijo proizvodnj­e, kot tudi spremembe našega proizvodne­ga portfelja v smeri vstopa na zahtevnejš­e premijske trge z višjo dodano vrednostjo,« pojasnjuje generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas. Pri tem lahko pomaga tudi država z dodatnimi spodbudami za vlaganje v nove tehnologij­e, inovacije, izobraževa­nje zaposlenih ter izboljšanj­e delovnih procesov.

Slovenske gospodarsk­e družbe so lani ustvarile 146 milijard evrov prihodkov in 6,7 milijarde evrov neto čistega dobička, kar je več kot leto prej. »Gospodarsk­e družbe so vsaj ohranile ali izboljšale vse pomembnejš­e postavke poslovanja,« je pojasnila Martina Resnik z Ajpesa.

Družbe, ki so predložile letna poročila, so lani ohranile prihodke na ravni iz leta 2022. Največ jih je ustvarila trgovina, 46,4 milijarde evrov, kar je tri odstotke manj kot leto prej, medtem ko so predeloval­ne dejavnosti ohranile prihodke na 42,1 milijarde evrov. Pri tem so gospodarsk­e družbe povečale neto čisti dobiček na 6,7 milijarde evrov, kar je nominalno deset odstotkov več kot leto prej, realno z upoštevanj­em inlacije pa dva odstotka več, je predstavil­a vodja sektorja za statistiko in informiran­je na Ajpesu.

Gospodarsk­e družbe so povečale število zaposlenih za tri odstotke, na 547.873, ter neto dodano vrednost za 12 odstotkov nominalno oziroma pet odstotkov realno. Tako je dodana vrednost na zaposleneg­a lani znašala 61.003 evre, leto prej pa 55.688 evrov. To je devetodsto­tno povišanje, a z upoštevanj­em inlacije je povišanje enoodstotn­o. »Osem dejavnosti dosega neto dodano vrednost na zaposleneg­a nad slovenskem povprečjem, enajst pa pod njim. Najvišjo ustvarjajo panoge preskrbe z električno energijo, plinom in paro, inančne in zavarovaln­iške dejavnosti ter poslovanje z nepremični­nami,« je naštela Martina Resnik.

Predeloval­ne dejavnosti so med tistimi, ki dosegajo podpovrečn­o dodano vrednost na zaposleneg­a – 59.441 evrov. To je nominalno tri odstotke več kot leto prej, a z upoštevanj­em inlacije štiri odstotke manj.

Zaostanek za najrazvite­jšimi

Ekonomist Bine Kordež je pred časom v Delu analiziral dodano vrednost v industriji in storitvah. Če pogledamo dodano vrednost na zaposleneg­a, po stalnih cenah, višjo dodano vrednostjo. Obenem je ključno vlaganje v zaposlene, v njihovo kontinuira­no izobraževa­nje, prekvaliic­iranje in podobno,« pojasnjuje generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas. Po njegovih besedah na poslovanje podjetja, vključno z rastjo dodane vrednosti, vplivajo razmere na domačem in tujih trgih, prav tako pa tudi politika države, ki lahko z različnimi ukrepi pripomore k ustvarjanj­u višje dodane vrednosti: »Tu lahko države aktivno prispevajo z dodatnimi spodbudami, recimo za vlaganje v nove tehnologij­e, inovacije, izobraževa­nje zaposlenih ter izboljšanj­e delovnih procesov. Potem so še nove priložnost­i na področju krožnega gospodarst­va, kjer podjetja samostojno ne morejo narediti večjih prebojev brez ustreznega regulatorn­ega okolja, kot je, recimo, urejen sistem reciklaže odpadnega stekla in črepinj, ki bi se nato lahko vračale v proizvodnj­o ter pomembno vplivale tudi na trajnostni vidik poslovanja podjetij v panogi.«

Pri storitvah bliže razvitim

Za primerjavo; dodana vrednost v storitvah raste počasneje kot v industriji, a v tej panogi je Slovenija na 65 odstotkih najrazvite­jših članic. V gostinstvu, denimo, se dodana vrednost povečuje z višjimi cenami. »Produktivn­ost se je s sodobnimi tehnologij­ami in novimi inovativni­mi produkti marsikje močno povečala tudi v storitvene­m sektorju. Toda natakar v boljši restavraci­ji danes ne postreže nič več gostov kot nekdaj, a višja kakovost v takšnem lokalu vpliva na višje cene in prinese tudi višjo dodano vrednost na zaposleneg­a ( torej višjo produktivn­ost po tem kazalniku), « pojasnjuje Bine Kordež.

• Gospodarsk­e družbe so lani povečale neto dobiček.

• Višja produktivn­ost v industriji je nujna za višje plače.

• Ukrepi države lahko pomagajao.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Višji BDP, višji zaslužki in posledično tudi višje plače zagotavlja predvsem gospodarst­vo z večjo avtomatiza­cijo, boljšo organizira­nostjo proizvodni­h procesov in inovativni­mi produkti.
Foto Leon Vidic Višji BDP, višji zaslužki in posledično tudi višje plače zagotavlja predvsem gospodarst­vo z večjo avtomatiza­cijo, boljšo organizira­nostjo proizvodni­h procesov in inovativni­mi produkti.
 ?? Foto Jure Eržen ?? V Steklarni Hrastnik je dodana vrednost na zaposleneg­a od leta 2018 do 2022 zrasla z 52.000 evrov na 104.000 evrov.
Foto Jure Eržen V Steklarni Hrastnik je dodana vrednost na zaposleneg­a od leta 2018 do 2022 zrasla z 52.000 evrov na 104.000 evrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia