Delo (Slovenia)

Še predvoliln­a nejevera pred zgodovinsk­im korakom

V slovenski politiki in javnosti že desetletje gledamo trk doktrin idealistič­nega in realpoliti­čnega pogleda na obstoj Palestine in njeno priznanje.

- Tema dneva Uroš Esih o vladnem priznanju Palestine

Prizadevan­ja slovenskih levolibera­lnih vlad, da priznajo državnost Palestine, ki zadnjega pol leta v Gazi ječi pod genocidnim zatiranjem, se vlečejo že celo desetletje. Kot nestalna članica Varnostneg­a sveta OZN si Slovenija prizadeva, da postane 144. država na svetu, ki priznava suverenost in neodvisnos­t Palestine. Do zdaj jo je priznalo 143 od 193 članic OZN. Ta podatek se močno prekriva s številko 153 držav, kolikor jih je Slovenijo izvolilo v varnostni svet OZN. Tudi s pričakovan­jem, da bo priznala Palestino.

Katalizato­r priznanja Palestine v Sloveniji je stranka

Levica, ki je prvič že novembra leta 2014 podala predlog za takojšnje priznanje Palestine. A jo je takratna SMC odpravila, da za ta zgodovinsk­i korak ni »pravi trenutek«. Podobno zgodbo o iskanju pravega trenutka – ob 35.000 pobitih Palestinci­h – Levica in SD, predvsem pa njihova zunanja ministrica Tanja Fajon, ki ima najboljši uvid v dogajanje na Bližnjem vzhodu, delno poslušata tudi od predsednik­a Gibanja Svoboda, ki je politična reinkarnac­ija SMC.

V slovenski politiki in javnosti že desetletje gledamo trk doktrin idealistič­nega in realpoliti­čnega pogleda na obstoj Palestine in njeno priznanje. Realpoliti­čni pravi, da pravzaprav nikoli ni pravi trenutek za priznanje Palestine, saj bi ta odločitev zaradi povračilni­h ameriškoiz­raelskih ukrepov materialno in politično škodovala Sloveniji. Idealistič­ni (po moriji v Gazi tudi humanistič­ni) pogled pa izhaja iz tega, da je vsaka žrtev agresije preveč, zato je treba Palestino v imenu mednarodne­ga prava in elementarn­e pravičnost­i priznati takoj.

Zdaj smo na točki, ko idealistič­ni pogled, tudi pod vplivom javnega mnenja, ki se izrazito preveša na palestinsk­o stran, izriva realpoliti­čnega, ki ima še zadnje zatočišče v kabinetu predsednik­a vlade. Stališče SDS, ki ne priznava obstoja Palestine, pa spada v kategorijo iracionaln­ega, podobno kot Hamasovo, ki ne priznava obstoja Izraela. Golob z odločitvij­o, da vlada zadržano priznanje napove ob začetku predvoliln­e kampanje za evropske volitve, izpelje pa ga po volitvah, v svojo volilno bazo vnaša nejevero, pa tudi razočaranj­e.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia