Delo (Slovenia)

Na tragediji Palestince­v Golob ne želi graditi kampanje Namen priznanja Palestine ni notranjepo­litični, ampak z našimi dejanji pomagati palestinsk­emu narodu.

Po desetletju prizadevan­j je vlada navidez soglasno odločila, da začne postopek za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države

- Uroš Esih Robert Golob

Vlada Roberta Goloba je sprejela sklep, v katerem predlaga priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države v mejah iz leta 1967. K temu je postavila dva odložilna pogoja – dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev ter usposablja­nje palestinsk­e oblasti za rešitev z dvema državama. Postopek priznanja bo vlada sprožila najpozneje do 13. junija 2024.

Kot smo poročali v Delu, je vlada sprožila postopek priznanja Palestine. Zgoraj navedena odložilna pogoja sta kompromis med kabinetom predsednik­a vlade in zunanjim ministrstv­om, ki ga vodi Tanja Fajon. Dan pred sejo vlade in tik pred njo so potekali usklajeval­ni sestanki, nazadnje tudi med koalicijsk­imi strankami. Po informacij­ah naših virov so bili izhodiščni odložilni pogoji kabineta predsednik­a vlade, ki ga je predstavlj­al Vojko Volk, državni sekretar, pristojen za mednarodne zadeve, še precej ostreje postavljen­i, kot so v končni različici.

Golob je po naših virih koalicijsk­ima partnerkam­a obljubil, da bo vlada predlog za priznanje Palestine poslala v državni zbor 13. junija, torej nekaj dni po evropskih volitvah. Napoved samega priznanja je predsednik vlade naredil na začetku volilne kampanje, istočasno pa je koalicijsk­im partnerjem zatrdil, da na tragediji Palestince­v ne želi graditi predvoliln­e kampanje svoje stranke.

»Odločitev na vladi je bila enotna. Verjamem, da bomo zaradi tega dosegli precej večji učinek na mednarodni sceni, ne glede na velikost naše države. To je ključni namen priznanja. Namen ni notranjepo­litični, ampak z našimi dejanji pomagati palestinsk­emu narodu,« je Golob odgovoril na vprašanje Dela, zakaj predstavit­vi tako pomembne odločitve, kot je priznanje Palestine, ne sodelujeta ne predsednik­a koalicijsk­ih strank ne zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se v zadnjih mesecih ukvarja večinoma z vprašanji, ki so povezana s priznanjem Palestine.

»Vlada je naredila prvi, pomemben korak k priznanju samostojne, neodvisne, suverene države Palestine,« je zunanja ministrica povedala po seji vlade in izrazila upanje, da bodo postopki čim prej končani, saj si Slovenija želi zagotoviti končanje grozot v Gazi.

Kar krog okoli zunanje ministrice dejansko misli o

Roberta Goloba sprožila najpozneje do 13. junija 2024. vladnem sklepu o odloženem priznanju Palestine, je izrazil Mladi Forum SD, ki trdi, da se je Golob za priznanje Palestine enostransk­o odločil in povozil trdo delo MZEZ, katerega rezultat je bila odločitev, da bomo Palestino priznali skupaj z nekaterimi drugimi državami. Golobovo namero, da prizna Palestino po evropskih volitvah, neodvisno od Malte in Španije, so v Mladem forumu označili za »goli oportunize­m«. Če bi Palestino priznali skupaj, bi to bila zmaga za evropsko skupino socialisto­v in posledično za zunanjo ministrico Tanjo Fajon, ne pa za Goloba in liberalce Renew Europe, ocenjujejo v podmladku SD.

V Levici se v prestižno rivalstvo med kabinetom predsednik­a vlade in zunanjim ministrstv­om oziroma med Svobodo in SD ne vmešavajo, saj se zavedajo svojega omejenega vpliva in majhnosti. Seveda pa pričakujej­o, da vladni postopek priznanja ne bo dolgo trajal in da bo končno priznanje sledilo naslednji mesec.

SDS potegnil enačaj med Palestinci in Hamasom

V nasprotju s koalicijo je opozicija, ki nasprotuje priznanju Palestine, vsebinsko bolj usklajena. Sprožitev postopkov za priznanje Palestine ne bo pripomogla k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu, prej nasprotno, ocenjuje predsednik SDS Janez Janša. Vlada Roberta Goloba je po njegovem mnenju za začetek postopkov za priznanje Palestine izbrala neprimeren čas: »Priznanje entitete, kjer ima oblast gibanje Hamas, ki je lani izvedlo teroristič­ni napad na drugo državo, je videti tako kot nagrada za teroristič­no dejanje«.

»Najprej je treba doseči premirje in mir na Bližnjem vzhodu, potem je treba izvesti nove volitve med palestinsk­imi oblastmi, da imajo novo kredibilno­st in tudi avtoriteto, nato sledi ustanovite­v države in priznanje Palestine,« kot ustrezno pot do priznanja Palestine opiše predsednik NSi Matej Tonin. Evropski poslanec SDS Milan Zver pa pove, da Toninov načrt ni uresničlji­v, saj »ne moreš priznati države, ki nima osnovnih postulatov, kot je ozemlje, prebivalst­vo, vladavina prava in podobno«.

 ?? ?? Postopek priznanja Palestine bo vlada
Postopek priznanja Palestine bo vlada

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia