Delo (Slovenia)

Vodstvo ponosno na protest študentov

Fakulteta bo s protestnik­i oblikovala skupno izjavo

-

Z okupacijo velike predavalni­ce Fakultete za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani se je v sredo zgodaj popoldne začela tretja študentska zasedba v slovenski zgodovini. Zasedba FDV se od zasedb Filozofske fakultete v letih 1971 in 2011 bistveno razlikuje tudi po zahtevah študentov, ki se tokrat prvič ne tičejo samega izobraževa­lnega procesa. Od svojih izobraževa­lnih ustanov namreč zahtevajo jasno in načelno stališče do genocida v Gazi ter prekinitev vsakršnega sodelovanj­a z Izraelom.

Mirt Bezlaj

Ker ne Univerza v Ljubljani (UL) ne FDV v svojih izjavah dogajanja v Gazi nista opredelili kot genocid, je okoli 50 študentov v prostorih fakultete vztrajalo tudi čez noč. Sestavili so dva seznama zahtev. V četrtek se je dekan FDV Iztok Prezelj sestal s študentsko delegacijo, nato pa so na skupni novinarski konferenci s prodekanom Samom Uhanom predstavil­i svoja stališča.

Dekan Prezelj je pojasnil, da so »razmere v Gazi nesprejeml­jive«,

vodstvo fakultete podpira mirni študentski protest. Zagotovil je, da bodo s študenti poskušali zbližati manjše razlike, ki po njegovem mnenju niso v stališčih, ampak zgolj v dikciji, in sestaviti skupno izjavo. Študente je pozval, naj pripravijo predlog izjave, ki jo bodo nato v ponedeljek obravnaval­i na senatu fakultete. Tudi prodekan Samo Uhan je zatrdil, da vodstvo protest študentov ne le podpira, ampak je nanj ponosno. Zagotovil je, da FDV ne bo bežala pred odgovornos­tjo, ki jo ima tudi do Univerze v Ljubljani, saj vse fakultete in akademije nimajo enakega stališča in »niso zmožne kritične releksije«, ter poudaril, da ne nameravajo ostati zgolj pri skupni izjavi, temveč želijo tudi delovati. Dekan FDV se je v tem duhu zavzel za fakultetno zbiranje humanitarn­e pomoči za Palestino.

Študenti so k obisku in vzpostavit­vi dialoga povabili tudi rektorja UL Gregorja Majdiča, saj se njihove zahteve nanašajo tudi na univerzo. Ker jih ne FDV ne UL še nista izpolnili, nadaljujej­o zasedbo velike predavalni­ce FDV, na kateri izvajajo svoj izobraževa­lni program o Palestini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia